Ponta, criticat de judecători pentru declaraţiile iresponsabile despre Justiţie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ponta, criticat de judecători pentru declaraţiile iresponsabile despre Justiţie

Declaraţiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase şi celeritatea soluţionării unor sesizări penale afectează independenţa justiţiei şi induc un sentiment de neîncredere, potrivit concluziilor din raportul Inspecţiei Judiciare, care a fost prezentat ieri, în Plenul CSM.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi-a însuşit, joi, raportul Inspecţiei Judiciare potrivit căruia declaraţiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase şi celeritatea soluţionării unor sesizări penale au afectat independenţa sistemului judiciar.
În favoarea însuşirii de către CSM a raportului Inspecţiei Judiciare au votat majoritatea membrilor Consiliului.
"Declaraţiile premierului afectează independenţa justiţiei, inducând în rândul populaţiei un sentiment de neîncredere", a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, Tamara Manea.

CSM: Afirmaţiile premierului au afectat în mod direct întreg sistemul judiciar

Afirmaţiile premierului de după condamnarea lui Năstase au afectat nu doar imaginea unei instanţe sau a unor parchete, ci a întregului sistem judiciar, au încălcat principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, având ca efect scăderea încrederii cetăţenilor în sistemul judiciar, arată CSM.
Conform concluziilor raportului Inspecţiei Judiciare, însuşit joi de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), premierul Victor Ponta, prin afirmaţiile făcute într-o emisiune TV după condamnarea lui Adrian Năstase în dosarul Zambaccian, "a depăşit limitele admisibile ale discursului public politic".
"Prin opiniile exprimate de primul ministru în exerciţiu, în cadrul emisiunii din data de 06.01.2014 difuzată de postul de televiziune România TV, în sensul că domnul Adrian Năstase este un condamnat politic , sau comparaţia de genul cred că din punct de vedere politic cazul Adrian Năstase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timoşenko ori domnul Fenechiu n-ar fi fost condamnat niciodată dacă nu era ministru în Guvernul USL s-a creat impresia că activitatea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se desfăşoară cu încălcarea principiului legalităţii procesului penal, consacrat de art. 2 Cod procedură penală, potrivit căruia, organele judecătoreşti trebuie să respecte drepturile procesuale ale parţilor şi să le asigure exercitarea lor", arată CSM, cu referire la raportul Inspecţiei Judiciare pe acest subiect.
Mai mult, inspectorii judiciari au concluzionat că, prin declaraţiile premierului, s-a indus ideea că judecătorii instanţei supreme răspund la comenzi politice, respectiv că justiţia penală în procesul ce-l viza pe Adrian Năstase se face cu încălcarea principiului egalităţii părţilor în procesul penal.
"Afirmaţia nereală potrivit căreia dacă aceiaşi judecători de la Curtea Supremă în unanimitate te achită, după care aceiaşi te condamna e o chestie ciudată are drept efect dezinformarea opiniei publice cu privire la modul de funcţionare a sistemului judiciar, cu un impact profund negativ asupra justiţiabililor, de natura a le afecta încrederea în actul de justiţie şi de a amplifica nemulţumirile care, de altfel, sunt inerente în procedura judiciară", mai arată CSM.
Potrivit sursei citate, discursul lui Victor Ponta are rolul de a submina autoritatea judecătorească şi de a aduce atingere independenţei sistemului judiciar.
"S-a apreciat că afirmaţiile domnului Victor Ponta făcute în cadrul emisiunii Ora de vârf la postul România TV din data de 6 ianuarie 2014 au afectat imaginea şi independenţa procurorilor din cadrul DNA, fiind de natură să contribuie la pierderea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie prin acreditarea ideii că dosarele penale sunt înregistrate la comanda unor persoane cu putere de decizie din mediul politic, sau că soluţionarea unor dosare este tergiversată, deşi există probe suficiente pentru finalizarea lor", menţionează raportul IJ, citat de CSM.

Preşedintele ICCJ: Este extrem de grav

Preşedintele ICCJ, Livia Stanciu, a declarat la rândul său că este extem de grav că oameni politici care deţin funcţii în stat fac afirmaţii ce urmăresc decredibilizarea sistemului judiciar şi că premierul a indus ideea că celeritatea soluţionării cauzelor diferă în raport de culoarea politică a inculpaţilor.
Judecătoarea Livia Stanciu a declarat, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii, că atacurile oamenilor politici la adresa sistemului judiciar au devenit din ce în ce mai dese, cu deosebire la adresa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a judecătorilor care instrumentează dosare penale ce îi vizează pe politicieni.
"Este extrem de grav că oameni politici care deţin importante funcţii în stat - şi cu atât mai grav este pentru aceştia - fac afirmaţii de-a dreptul incredibile pentru noi, care nu urmăresc decât, în primul rând, decredibilitarea sistemului judiciar", a spus preşedintele ICCJ.
Livia Stanciu a mai spus că este extrem de grav şi că premierul a afirmat că celeritatea soluţionării cauzelor diferă în raport de culoarea politică a inculpaţilor.
"Faptul că premierul României - şi îmi pare rău că trebuie să spun acest lucru, pentru că nu m-am aşteptat -, sigur, poate în calitatea domniei sale de preşedinte al PSD ar fi putut să facă diverse afirmaţii, dar ca premier al României, să induci ideea că, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, celeritatea soluţionării cauzelor diferă în raport de culoarea politică a inculpaţilor, este extrem de grav", a adăugat Livia Stanciu.
Livia Stanciu a adăugat că judecătorii de la ICCJ sunt total nemulţumiţi de aceste reacţii ale premierului.

Ponta tratează problema superficial

După toate aceste critici, premierul a dat-o la întors, dar pe un ton discutabil, declarând că este "convins" că justiţia este atât de independentă încât nu poate fi influenţată nici de el şi nici de "cel care are cheile justiţiei".
"Sunt convins că populaţia are mare încredere în justiţie (...) Eu sunt liniştit de faptul că justiţia este atât de independentă încât, în mod sigur, nu poate fi influenţată de nimeni, nici de cel care are cheile justiţiei, nici de mine, de nimeni. Sunt atât de convins de independenţa justiţiei din România şi de faptul că nici dacă ai cheile justiţiei nu se întâmplă nimic, ea tot independentă rămâne, încât e foarte bine", a spus Ponta.
Premierul Victor Ponta a afirmat că Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei şi Daniel Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici.
În acelaşi timp, Ponta a comparat situaţia lui Adrian Năstase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro