Ponta crede că a plătit deja pentru votul defectuos din diaspora | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ponta crede că a plătit deja pentru votul defectuos din diaspora

Premierul Victor Ponta a declarat, în dezbaterea din plenul Camerei, că regretă că cetăţeni din diaspora nu au putut vota, a plătit preţul politic şi a făcut apel la partide să adopte cadrul legislativ necesar: votul electronic şi desemnarea unei instituţii nepolitice pentru organizarea votului.
"Mulţumesc tuturor care au votat din diaspora, indiferent pentru care candidat. Vreau să spun încă o dată că regret faptul că nu toţi au putut vota, că am plătit preţul politic, dar îmi permit să atrag atenţia că cei care au votat în diaspora nu ştiu dacă au venit, sigur au votat cu candidatul Klaus Iohannis majoritatea, mai puţin cu mine, dar nu cred că au venit neapărat de dragul unor partide politice care vorbesc în numele diaspora", a spus Ponta.
El a arătat că partidele politice trebuie să adopte legislaţia necesară pentru participarea la vot, arătând că votul electronic este soluţia tehnologică care trebui decisă.

Este pentru votul electronic

"Cred că este de datoria celor reprezentanţi în Parlament, toate grupurilor politice să adopte aceste măsuri legislative, unu - crearea cadrului de vot modern de participare la vot şi doi - atribuţii pentru o instituţie nepolitică care să organizeze votul astfel încât următoarele alegeri să aibă alte teme politice", a adăugat Ponta.
Premierul Victor Ponta a mai declarat că face un apel la partidele parlamentare să dea dovadă de capacitate de dialog, de raţiune şi măsuri realiste care să nu ţină cont doar de interese politice, "cine este de vină, cine trebuie să plătească", arătând că el a plătit preţul politic şi este un preţ meritat.
El a explicat că, în 2014, în turul al doilea au votat de trei ori mai mulţi cetăţeni români în străinătate decât în 2009 şi, cu toate acestea, au fost cetăţeni care au aşteptat mult la vot sau nu au votat. Ponta a spus că îşi cere scuze pentru acest lucru şi a plătit politic, adăugând că au răspuns politic doi miniştrii de Externe, Titus Corlăţean şi Teodor Meleşcanu.

Opoziţia îl acuză pe Ponta de premeditare

Pe de altă parte, deputaţii opoziţiei i-au spus, marţi, premierului Ponta că "a premeditat cu sânge rece" desfăşurarea votului din diasporă, că "lecţia" pe care a primit-o "îi va fi de folos" şi că e nevoie de legea votului prin corespondenţă, în timp ce PSD a susţinut că problema nu trebuie tratată "cu emoţie".
Deputatul PDL de Diaspora Mircea Lubanovici i-a cerut premierului să facă reforma consulatelor din diasporă, arătând că au fost trimişi "oameni pe bază politică" şi nu de competenţă.
El a mai spus că Ponta "a premeditat cu sânge rece" desfăşurarea alegerilor din diasporă , că premierul "a arătat ce înseamnă abuzul de putere" şi că alegerile din 16 noiembrie "au demonstrat demagogia şi minciuna care caracterizează actul guvernării".
"Domnule prim-ministru, cred că lecţia pe care aţi primit-o vă va fi de folos şi românii pe care-i reprezint nu vor mai fi ignoraţi", a menţionat Lubanovici.
Reprezentanţii PC, UDMR, PMP au vorbit de necesitatea unei legi privind introducerea votului prin corespondenţă, dar care să respecte toate modalităţile de securitate pentru un astfel de vot.
Marian Neacşu (PSD) a spus, însă, că o lege nu trebuie făcută "pe genunchi", dând exemplu ţări ca Elveţia, Irlanda, Germania, Olanda, care au introdus votul prin corespondenţă după care l-au eliminat, deoarece existau suspiciuni legate de fraudă. "Această problemă trebuie tratată cu mai puţină emoţie şi cu mai mult raţionament", a adăugat Neacşu.
El a spus că în dezbatere s-a tot vorbit de "vinovăţie" şi a arătat atributul principal în organizarea votului în România şi în diasporă îl are Autoritatea Electorală Permanentă. "Eu nu spun că am găsit un vinovat, ci că împreună cu AEP, cu Guvern, noi, Parlamentul avem datoria de a ne apleca cu grijă şi de a lua cele mai bune măsuri", a adăugat deputatul PSD.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro