Ponta, audienţe de stradă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ponta, audienţe de stradă

Prezenţa premierul Victor Ponta în sectorul 2, pe şantierul Spitalului Pantelimon, a fost mană cerească pentru locatarii cu probleme din zonă, unii venind în fugă de acasă după ce l-au văzut la TV, pentru a-i reclama probleme legate de case, furturi la factura de întreţinere, retrocedări şi angajări
Cea mai rapidă persoană care l-a abordat pe premier imediat după ce acesta a ieşit din incinta spitalului a fost o bătrână care i-a cerut să îi fie repartizată odată garsoniera pe care o aşteaptă din 2003 şi care i-a explicat că acum locuieşte, tot într-o garsonieră, cu o altă persoană, evitând astfel situaţia de a fi "maidaneză".
"Aştept de doi ani, stau cu cineva înghesuită, altfel eram maidaneză. Sunt pe listă la garsonieră, aştept din 2003 garsoniera", i-a spus femeia lui Ponta, care îi nota numele şi adresa pe o hârtie, fără a comenta diferenţa dintre anii de aşteptare prezentaţi de femeie.
"Mai termină acum Onţanu nişte blocuri, dar să vedem câte a făcut anul ăsta", i-a răspuns Ponta, fiind preluat imediat de către un bărbat care i-a relatat că este unul dintre soldaţii români care au fost în misiune secretă de luptă în Angola. Observând că Ponta îl privea lung, a adăugat repede că este vorba de o misiune din 1981.

"Aveţi grijă de cei din Angola!!"

"Am fost în misiune de luptă acolo, secretă, iar acum nu mă bagă nimeni în seamă. Am făcut tot felul de demersuri, la Ministerul Apărării şi şeful Statului Major. Alţi colegi de-ai mei, aviatori, şi-au lăsat oasele pe acolo, inclusiv soţia mea, care încă nu a murit (sic !)", i-a spus bărbatul, după care şi-a prezentat şi problema pe care o dorea rezolvată: faptul că statul nu îi achită mai repede despăgubirile pentru fostele sale proprietăţi.
El a susţinut că soţia sa a fost proprietara unui teren lângă Piaţa Unirii, pe care acum este construit Tribunalul Bucureşti, şi a întrebat retoric: "Unii şi-au luat bani, noi avem procese. Ce să fac acum, să dau Tribunalul şi o parte din Unirii la o parte, să-mi dea terenul ? Când primesc banii, la Paştele Cailor? Alţii cum?".
şeful Guvernului i-a explicat că, la acest moment, prioritară la finanţare este sănătatea: "Dacă am 1.000 de lei, vreau mai întâi să-i dau la spital şi abia apoi şi la retrocedări. Poate vă supăraţi, dar decât să iau banii de la spital să-i dau la retrocedări...", i-a spus Ponta, bărbatului, care a trecut rapid la a doua nemulţumire: de ce îi opreşte statul bani din pensia de 2.200 lei sub formă de contribuţii de sănătate dacă el nu a fost o zi în spital?
Explicaţia premierului, cum că toată lumea plăteşte aceste contribuţii şi că va beneficia de pe urma acestor plăţi dacă, la un moment dat, va avea nevoie de îngrijire medicală, fără să fie obligat atunci să meargă la un spital privat unde să cheltuiască mai mult, nu l-a mulţumit pe acesta, care i-a explicat că el oricum este asigurat în sistemul medical deoarece a fost militar.
"Aveţi grijă de cei din Angola!!", a strigat bărbatul după Ponta, care fusese luat deja de o femeie care îl invita să descopere ce igienă are "cel mai tare spital din România", şi anume Spitalul Fundeni, renumit în ţară din acest punct de vedere.

Retrocedarea, bat-o vina

"E de bine sau e de rău?", a testat Ponta, primind şi răspunsul: "E de rău!".
Femeia i-a spus că nu este băgată de nimeni în seamă atunci când reclamă această problemă şi că săptămâna viitoare va avea o audienţă la ministrul Sănătăţii, Ponta spunând că îl va întreba despre această problemă pe ministru, dar nereuşind să mai spună şi altceva deoarece a fost prins din urmă de bătrânul soldat din Angola, care nu s-a retras decât după ce premierul i-a promis şi lui că îl va întreba pe ministrul Apărării despre ce se întâmplă.
"De trei ani am sentinţă definitivă şi irevocabilă la două hectare şi 65 de arii şi mă ţine... de ce mă ţine?", s-a auzit din spatele premierului. "Cine vă ţine, doamnă?", a întrebat Ponta întorcându-se spre direcţia din care se auzea glasul.
"La Stelnica de Ialomiţa!", a venit răspunsul, cu trimitere la primăria din comuna ialomiţiană. "Pfoaăleu, dacă aş şti de ce vă ţine la Stelnica de Ialomiţa, dacă le-aş şti pe toate... ce să fac?", i-a spus Ponta, care i-a cerut însă unui aghiotant să noteze numele comunei, spre satisfacţia femeii.
încurajat de succesul celor care au ajuns mai repede la premier, un bărbat l-a abordat şi el cu o problemă spinoasă: administratorul blocului în care locuieşte fură la factura de întreţinere!
Explicaţia premierului că de astfel de probleme locative se ocupă primăria a fost contracarată cu un argument imbatabil în opinia bărbatului: administratorul spune că "are pe cineva" la primărie, astfel că nu se teme de locatari.
Ponta s-a interesat despre ce primărie este vorba, fiind şi în acest caz indicată primăria sectorului 2.
"O să vorbesc cu Onţanu", i-a spus Ponta bărbatului, care a plecat mulţumit, fără să realizeze că nu îşi anunţase nici măcar adresa de domiciliu, astfel că administratorul va fi greu de identificat.

Dacă n-ar fi prezidenţialele, Ponta s-ar face primar la sectorul 2

După ce a susţinut declaraţiile de presă, Ponta s-a îndreptat spre maşină, dar drumul îi era deja blocat de o bătrână care se aşezase strategic în apropierea portierei. Problema: pericolul de evacuare din casă pentru datorii de 8.500 lei la întreţinere, dintre care 4.000 lei penalităţi, care nu pot fi acoperite din pensia minimă de 350 lei pe care o primeşte din partea statului.
"Aş vrea să se şteargă penalităţile. Stau aici, în spate la blocul acesta care se vede, am auzit la televizor că sunteţi aici şi am venit repede", i-a spus femeia lui Ponta, care a asigurat-o şi pe aceasta că va vorbi cu primarul sectorului 2.
Până să pună piciorul în maşină, o altă femeie i-a prezentat rapid problema cu care se confruntă: a fost disponibilizată în 2010 din primăria sectorului 2 în care soţul, instalator, a fost păstrat în continuare, pe principiul că, dintre doi soţi care lucrează în aceeaşi instituţie de stat, unul trebuie să plece.
"De atunci nu am mai găsit de lucru, am 53 de ani, sunt prea bătrână, dar nici pensionară nu sunt deşi am probleme de sănătate. Cu noi ce se întâmplă?", l-a întrebat pe Ponta.
Acesta i-a explicat că Guvernul a permis primăriilor, în acest an, ca din fondul de salarii să efectueze şi cheltuieli pentru angajări.
"Acuma... nu ştiu să spun exact la cazul dumneavoastră. Mă duc la domnul Onţanu că am trei probleme de rezolvat", i-a spus Ponta femeii, rugându-o să îşi scrie numele pe un bileţel pentru a-l reţine.
"O să mă fac primar la sectorul 2", a conchis Ponta, intrând în maşină, în timp, ce în urma sa, oamenii care îşi prezentaseră solicitările plecau, parcă având un pas mai uşor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro