Inspecţia Judiciară a constatat că independenţa justiţiei a fost afectată de declaraţiile din octombrie ale lui Victor Ponta potrivit cărora Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil de ICCJ, întrucât aceasta este practica unitară a instanţei supreme, în toate cazurile similare.
Oficiali din Inspecţia Judiciară au declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că a fost afectată independenţa sistemului, întrucât prin declaraţiile lui Ponta despre dosarul lui Iohannis au fost încălcate limitele discursului politic.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii urmează să ia în discuţie, în şedinţa de joi, raportul Inspecţiei Judiciare şi să stabilească dacă acesta va fi sau nu asumat.
Verdict sigur, în viziunea lui Ponta
Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, declara, în 27 octombrie, că liderul PNL Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, întrucât aceasta este practica unitară a acestei instanţe, în toate cazurile anterioare de incompatibilitate pronunţându-se similar.
"Cu siguranţă şi domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, că aşa au fost toate deciziile până acum (...) Rezultatul este ştiut de toată lumea, domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, pentru că până acum asta e practica unitară a ICCJ, în toate cazurile anterioare au spus la fel", a afirmat Ponta.
Premierul mai spunea că decizia luată în 27 octombrie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a judeca mai devreme procesul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, aşa cum a cerut Agenţia Naţională de Integritate, a fost una bună, luată cu înţelepciune.
Era sigur şi că Iohannis va rămâne primar
"Decizia de azi a ICCJ cred că e o decizie foarte bună. Dacă ar fi judecat acum, se putea victimiza domnul Iohannis, apărea o tulburare în opinia publică. Aşa domnul Iohannis va pierde în noiembrie alegerile, va fi primar, şi ca primar bănuiesc că nu va mai exista niciun fel de presiune asupra Curţii Supreme să dea o decizie împotriva tuturor deciziilor de până acum", preciza Victor Ponta.
"Dacă mă întrebaţi pe mine, cred că au judecat cu înţelepciune şi cred că după 17 noiembrie nu va mai exista niciun fel de presiune. Va fi un primar ca atâţia alţi primari care din păcate au pierdut procesele sau ca Stoica şi Akos Mora, declaraţi definitiv şi irevocabil incompatibili şi care mai se luptă acum prin Parlament, dar la un moment dat, azi, mâine, peste o lună, tot îşi vor pierde mandatele", mai spunea Ponta.
Băsescu a scăpat
Pe de altă parte, Inspecţia Judiciară (IJ) a constatat că independenţa justiţiei nu a fost afectată de declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, care a spus că, în dosarul Microsoft "vor mai apărea surprize, inclusiv persoane".
Inspectorii judiciari au stabilit că afirmaţiile preşedintelui nu fost de natură să afecteze independenţa judecătorilor şi a procurorilor, având în vedere că acestea pot fi încadrate în limitele discursului politic, a precizat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt la IJ, Tamara Manea.
Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare, după ce, în 13 octombrie, Traian Băsescu a declarat la Realitatea TV, răspunzând unei întrebări, că în dosarul Microsoft vor mai apărea surprize, inclusiv persoane. Membrii plenului CSM urmează să stabilească joi dacă îşi vor însuşi concluziile raportului IJ.
şeful statului a negat că în dosarul Microsoft s-au primit dosare de la FBI. "Cea mai complexă informaţie am avut-o în 2009 legată de posibilă fraudare şi acea informaţie într-o manieră mult mai în detaliu a fost transmisă DNA şi de acolo a început uşor, uşor", a afirmat preşedintele Traian Băsescu, precizând că informarea a venit de la serviciile româneşti.
Întrebat dacă vor mai fi surprize în acest dosar, Băsescu a spus: "Da, vor mai fi". Întrebat dacă e vorba inclusiv despre persoane, preşedintele a replicat scurt: "Inclusiv persoane". Întrebat dacă EADS este un dosar mai extins decât Microsoft, preşedintele a declarat că nu vrea să vorbească despre un dosar aflat în investigaţie, dar a confirmat că este.