Ponta: «Eu nu vreau să mai mimăm dialogul» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ponta: «Eu nu vreau să mai mimăm dialogul»

Sub genericul "Bătălia pe proiecte", cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei" îţi prezintă o serie de trei interviuri cu prezidenţiabilii cei mai importanţi, ale căror programe le-am publicat pe larg în urmă cu două săptămâni. Scopul acestor interviuri este acela de a încerca să-i facem pe candidaţi să răspundă mult mai aplicat, implicit mai credibil, la întrebări rezultate din temele generale ale propriilor proiecte de ţară. Dacă au răspuns sau nu sincer, tu eşti cel care decide! Fiindcă e bine să fii informat şi să ştii ce votezi!
Astăzi, premierul României, Victor Ponta, prezidenţiabilul susţinut de PSD, UNPR şi PC la alegerile din noiembrie.

Preşedinte al Partidului Social Democrat, Victor Ponta este, din mai 2012, prim-ministrul României, fiind cel mai tânăr premier din istoria ţării.
În 2010 a câştigat preşedinţia PSD cu programul "România Corectă", centrat pe mesajul de înnoire, dinamism şi reconstruire a identităţii partidului.
În timpul mandatului lui Victor Ponta, Partidul Social Democrat a obţinut funcţia de prim-ministru al României după 8 ani. El a fost numit în funcţia de prim-ministru al României şi a promis că va schimba direcţia ţării prin aplicarea unor politici de stimulare a creşterii economice şi creării de noi locuri de muncă.
Victor Ponta a absolvit în 1995 Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. Până în 1998 a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 din Bucureşti, iar între 1998 şi 2002, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, secţia Anticorupţie, Urmărire Penală şi Criminalistică. Între 2000 şi 2001 a ocupat funcţia de coordonator al Biroului de Combatere a Spălării Banilor.
A intrat în politică în 2001 la invitaţia lui Adrian Năstase, căruia i-a fost asistent la catedra de Drept Internaţional Public. Numindu-l "Micul Titulescu", Adrian Năstase i-a remarcat curajul politic şi i-a propus un rol în Guvernul României: şef al Corpului de Control al Guvernului. Tot Adrian Năstase i-a fost şi coordonator al lucrării de doctorat, terminată în 2003.
Este căsătorit cu Daciana Sârbu, europarlamentar român şi fiică a politicianului PSD Ilie Sârbu.


- În proiectul de ţară aţi propus un dialog cu toate forţele politice în vederea parafării de comun acord a unui Plan Naţional de Dezvoltare. Ce argumente veţi folosi pentru a convinge actualele forţe politice din Opoziţie să participe la astfel de discuţii la Cotroceni, având în vedere că în trecutul apropiat, când vă aflaţi în Opoziţie, aţi refuzat deseori asemenea întâlniri?
- Sper că toţi politicienii vor înţelege că este nevoie să punem capăt scandalului din ultimii 10 ani. Când am refuzat să merg la Cotroceni am făcut-o pentru că am fost convins că nu este vorba de bună-credinţă, iar urmările acelor consultări mi-au dat dreptate. Eu nu vreau să mai mimăm dialogul. Sper ca pe data de 16 noiembrie să se închidă cercul scandalurilor în România.

 

- Aveţi în vedere, pe bună dreptate, reforma electorală de care are nevoie România. Veţi susţine şi modificarea legii privind alegerile locale, astfel încât atât primarii, cât şi preşedinţii de consilii judeţene să nu mai ocupe aceste funcţii fără a întruni cel puţin 51% din voturile alegătorilor prezenţi la urne?
- Este nevoie să analizăm tot ce a funcţionat şi nu a funcţionat cu actualul sistem electoral, împreună cu toate partidele, cu organizaţiile societăţii civile, cu instituţiile responsabile în domeniul electoral. Sunt sigur că o astfel de analiză va duce şi la concluziile cele mai corecte despre ceea ce trebuie făcut mai departe. Nu există sistem electoral perfect, iar sistemul de la noi nu este ceva singular.

 

- Susţineţi independenţa justiţiei şi, printre altele, depolitizarea Curţii Constituţionale. Concret, cum v-aţi propus să realizaţi acest obiectiv important?
- Din nou, este nevoie de o amplă dezbatere pe acest subiect. Spre exemplu, se poate pleca de la ideea ca instituţii din afara sferei politice să aibă primul rol în numirea judecătorilor de la CCR. Este important să vedem cum putem, în primul rând, să îmbunătăţim sistemul şi să întărim încrederea în CCR.

Proiecte pentru viitor

- Sunteţi cel mai tânăr premier din istoria ţării. Aveţi un capitol important dedicat tinerilor. În acest context, detaliaţi ce presupune, concret, Planul naţional de angajare a tinerilor.
- Tinerii sunt viitorul României, resursa strategică a ţării pentru care statul român are datoria să asigure toate condiţiile unei vieţi europene. Prin crearea de noi locuri de muncă, prin îmbunătăţirea calităţii şi accesului la educaţie, prin susţinerea familiei tinere, prin stimularea natalităţii şi prin aplicarea unor reglementări moderne privind emigraţia - putem asigura noilor generaţii un viitor aici, acasă, în România.

- Susţineţi în proiectul dvs că veţi asigura accesul tinerilor care învaţă în străinătate la concursurile din administraţia publică. Cum veţi face acest lucru?
- Vreau să preluăm iniţiativele SMART Diaspora, ca obiective ale următorilor ani. Aceasta înseamnă: accesul diasporei la concursurile din administraţia publică românească; reduceri fiscale la revenirea în ţară pentru o perioadă determinată; diaspora ca punte pentru investiţiile străine; transfer de cunoştinţe şi bune practici prin intermediul unui corp de experţi din diaspora şi programe de fellowship şi internship în instituţiile de stat, deja începute de Guvernul României. În echipa guvernamentală sunt foarte mulţi tineri care au performat în domeniile pe care le coordonează. Răzvan Nicolescu, la Energie, Ioana Petrescu, care vine cu măsuri reale de reformă în sistemul Fiscal, Eugen Teodorovici, care a făcut minuni în ceea ce priveşte creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene, Liviu Voinea, care a reuşit să construiască bugete care să raspundă nevoilor reale ale României şi atâţia alţii. Sunt oameni din noua generaţie, performanţi şi care oferă un exemplu tinerilor din România că se poate realiza ceva şi în ţară.

"O societate echitabilă, în care valoarea şi munca sunt promovate"

- La capitolul "Sănătate" afirmaţi că veţi continua redeschiderea spitalelor. Cât de eficientă va fi o asemenea operaţiune în condiţiile în care actualul sistem medical este puternic afectat de migraţia medicilor şi a asistentelor? Aşadar, cum veţi redeschide spitalele, fără personal medical suficient?
- În aceşti doi ani de guvernare am pus accent pe redeschiderea spitalelor, finanţarea unităţilor medicale, mărirea veniturilor pentru medici şi extinderea unor servicii medicale. Sunt multe lucruri de îndreptat în domeniul sănătăţii, iar răul făcut de regimul Băsescu nu poate fi reparat peste noapte. După cum susţin şi în programul meu, este nevoie să facem mai mult pentru a asigura medicilor condiţii de muncă şi de trai cât mai bune. Pentru asta ne luptăm.

- În cadrul obiectivului "O societate echitabilă, în care valoarea şi munca sunt promovate" susţineţi depolitizarea administraţiei publice locale. Concret, ce presupune "strategia de profesionalizare a numirilor în funcţii publice"?
- Este important să avem oameni pregătiţi pentru funcţiile în care sunt numiţi. De aceea, concursurile ar trebui să devină o regulă. Asta am încercat de altfel să fac şi cu numirile în Guvern. Să aduc profesionişti, tineri bine pregătiţi, care au avut, iată, rezultate importante în foarte scurt timp.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro