Mergi la conţinutul principal

Pompierii brăileni în lupta cu incendiile de vegetație uscată

• în luna octombrie s-a intervenit pentru limitarea și lichidarea a 16 incendii de vegetație uscată în municipiul Brăila și în alte șapte localități de pe raza județului • în perioada ianuarie-septembrie a.c. pompierii brăileni au intervenit pentru stingerea a 206 incendii de vegetație, stuf sau miriște

 

Pompierii încearcă pe cât posibil să fie prompți și să mențină siguranța, dar și cetățenii trebuie să respecte regulile, pentru evitarea incendiilor și a evenimentelor neplăcute.

În luna octombrie s-a intervenit pentru limitarea și lichidarea a 16 incendii de vegetație uscată, stuf sau miriște, pe o suprafață de circa 51 ha., în municipiul Brăila și localitățile Bărăganu, Gemenele, Măxineni, Movila Miresi, Tudor Vladimirescu (sat Comăneasca), Unirea și Zăvoaia. În funcție de amploarea incendiului, la stingerea acestor incendii au fost solicitate și serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din localitățile unde s-au manifestat. De la începutul anului și până în prezent, pompierii brăileni au intervenit pentru stingerea a 206 incendii de vegetație, stuf sau miriște, care au afectat o suprafață de peste 260 ha.

Cetățenii sunt obligați să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acțiunile de ardere a vegetației uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvențiilor de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, Ștefan Stoian.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

„Un regim sancționator distinct este stabilit pentru arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală. Trebuie să rețineți că au fost situații când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acțiunea vântului, s-au înregistrat victime. Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, ca urmare a scăderii vizibilității pe drumurile publice, din cauza fumului dens”, a mai precizat Ștefan Stoian.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro