Pomană pentru Cloşcă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pomană pentru Cloşcă

* la negocierea cu Primăria, Cloşcă era dispus să dea maxim 400 lei, iar asta în condiţiile în care încasează lunar de la pieţari peste 37.500 lei * chiria cerută iniţial de municipalitate era de 1.800 lei lunar * contractul de închiriere la preţ modic a fost aprobat fără prea multe discuţii şi în Consiliul Local Municipal

Omul de afaceri Simion Cloşcă a mai primit ieri o "pomană" de la municipalitatea brăileană. Este vorba despre grupul de active din Piaţa Concordia pe care, de altfel, le-a folosit până acum fără a plăti vreun ban municipalităţii: copertina metalică de deasupra sectorului de Legume - Fructe, platforma betonată de acolo (cu utilităţi cu tot) şi trei module aflate în acea locaţie. În şedinţă de Consiliu Local s-a legiferat contractul de închiriere cu Simion Cloşcă pentru aceste active. În paranteză fie spus, nici nu era prins pe ordinea de zi acest subiect, însă a fost brusc introdus la începutul şedinţei. De ce această grabă? Primăria era presată de Curtea de Conturi să rezolve problema predării spre folosinţă cu titlu gratuit către Cloşcă a grupului de active în discuţie. Revenind, ar fi, ce-i drept, o încercare timidă de a îndrepta cât de cât lucrurile în povestea retrocedărilor "cu cântec" de terenuri în piaţă, ajunse ulterior pe mâna lui Simion Cloşcă. Totuşi, municipalitatea a reuşit să o comită din nou. A negociat cu proprietarul fabuloasa sumă de 600 lei lunar (da, aţi citit bine, adică 6 milioane de lei vechi sau altfel spus echivalentul a 145 euro) cu titlu de chirie pentru toate aceste bunuri publice. Dacă vă întrebaţi cât era dispus Cloşcă să plătească pentru grupul de active, vă spunem noi: 400 lei! Precizăm că platforma betonată are o suprafaţă de 1.139 de mp şi este din beton armat, pe o fundaţie din balast. În ce priveşte modulele, unul are o suprafaţă de 96 mp, altul 45,89 mp, iar cel de-al treilea - 62,38 mp. Toate trei sunt realizate din panouri termoizolante, amplasate pe structuri metalice, cu finisaje interioare şi exterioare şi utilităţi.

Cloşcă - miliardar din închirierea tarabelor din Piaţa Concordiei

Vi se pare mult sau puţin suma de 6 milioane de lei vechi ce va fi plătită de Cloşcă Primăriei? Să ne uităm puţin, să vedem cam ce bani a scos Cloşcă din piaţă. Aşa cum dezvăluia "Obiectiv - Vocea Brăilei" într-o ediţie de anul trecut, Simion Cloşcă se putea mândri cu venituri de circa 280 milioane de lei lunar din chirii de pe tarabe şi de la modulele comerciale. În ultimul an, însă, aceste venituri au mai crescut un pic, ajungând undeva la 376 milioane de lei vechi lunar, majoritatea din chiriile pe tarabe. Dacă luăm în calcul faptul că de la prima retrocedare a unei bucăţi de teren în piaţă şi până în prezent sunt circa 31 de luni, adică 2 ani şi jumătate, şi dacă ţinem cont şi de majorarea veniturilor despre care aminteam mai sus, ar rezulta că până acum în puşculiţa lui Cloşcă s-au strâns undeva la vreo 10 miliarde de lei vechi. Ei, acum cum vi se pare suma de 6 milioane pe care o are de plătit lunar Primăriei? Şi ca să completăm tabloul ar trebui adăugat că în cazul modulelor comerciale, chiriile pretinse variază valoric între 10 şi 30 milioane de lei vechi lunar, în funcţie de dimensiunea spaţiilor comerciale. În ceea ce priveşte tarabele, în perimetrul destinat comerţului de legume-fructe sunt amplasate aproape 180, dintre care aproximativ 100 sunt tarabe mari şi restul tarabe mici. Evident că şi tarifele pentru aceste tarabe sunt diferenţiate: 1,6 milioane lei vechi taraba mare şi 1,4 milioane lei vechi taraba mică.
Ca să ne amuzăm, am putea face următoarea comparaţie: pe de o parte, Primăria îi face "cadou" lui Cloşcă folosinţa unor bunuri publice din piaţă pentru care, acum, ca să spele obrazul, municipalitatea cere chirie de 6 milioane de lei vechi pe lună, iar de cealaltă parte Cloşcă închiriază un singur modul dintre cele trei (cel mai amărât dintre ele, să spunem) pe cel puţin 10 milioane de lei vechi/lună. Asta da afacere, nu-i aşa?

Cum a negociat Primăria în favoarea interesului public

Revenind la "pleaşca" unei chirii simbolice căzute în braţele lui Cloşcă, ea a fost posibilă prin "generozitatea" consilierilor locali, într-o şedinţă extraordinară a CLM Brăila. Iniţial, pe ordinea de zi comunicată conform procedurii nu figura acest subiect. La începutul şedinţei, însă, a fost introdus pe ordinea de zi şi astfel a intrat în dezbaterea consilierilor municipali. Mai precizăm, de asemenea, că în cadrul contractului de închiriere agreat de CLM miercuri, 4 mai, a fost stipulat şi faptul că Simion Cloşcă trebuie să achite municipalităţii suma restantă de 17.400 de lei, care reprezintă chiria pentru intervalul cuprins între perfectarea contractului de vânzare-cumpărare care i-a adus prima bucată de Concordia (contract care datează din 13.12.2008), respectiv perfectarea contractului de vânzare-cumpărare care i-a adus şi cealaltă bucată (contract încheiat pe data de 09.07.2009) şi data de 30.04.2011. Cu alte cuvinte, acesta trebuie să plătească chirie pentru copertină, platformă şi module, pentru perioada în care el era deja proprietarul terenului, le-a folosit, dar nu a plătit. Vă daţi seama? Cloşcă va trebui să achite "fabuloasa" sumă de 18.000 lei către bugetul local, cu tot cu chiria pe luna mai. Probabil că lui Cloşcă îi va fi foarte dificil, financiar vorbind, să scoată aceşti bani. Lăsând gluma la o parte, vă reamintim că în răstimpul din decembrie 2008 până în prezent el a încasat de la pieţari aproximativ 1 milion de lei sau altfel spus 10 miliarde de lei vechi.
06closca1Hilară pe de o parte şi tragică de partea cealaltă este însă "marea negociere" făcută de comisia din cadrul Primăriei, care a fost desemnată să se ocupe de acest lucru. Conform procesului-verbal, în data de 3 mai, comisia s-a întâlnit cu Simion Cloşcă în vederea negocierii preţului chiriei. Vom reda integral conţinutul procesului- verbal, pentru a nu exista niciun dubiu cu privire la ce s-a întâmplat în ziua respectivă.
"S-a prezentat proiectul contractului de închiriere în care, la art. 4, este prevăzut preţul chiriei propus de comisie, în sumă de 1.800 de lei/lună. Având în vedere cererea nr.12634/25.03.2011 prin care Cloşcă Simion şi Nina au fost de acord să închirieze bunurile amplasate pe terenul proprietate privată, dorind să negocieze preţul chiriei, a fost necesară prezenta întâlnire. Întrebat fiind, d-nul Cloşcă a propus preţul de 400 lei/lună, comisia îşi menţine poziţia de 1.800 lei, a doua ofertă este 500 de lei, a treia ofertă este de 600 de lei. Proprietarul terenului propune achitarea întregii sume restante la data de 4.05.2011. Calculând, comisia constată că suma totală pentru cele 29 de luni, la propunerea proprietarului terenului, este de 17.400 de lei. La preţul propus de comisie la cele 29 de luni este de 52.200 de lei. Proprietarul nu e de acord să plătească suma până la finele trimestrului II al anului 2011, menţinându-şi punctul de vedere, de a plăti întreaga sumă de 17.400 de lei pe data de 4.05.2011. În concluzie, proprietarul semnează contractul de închiriere, obligându-se să plătească suma de 17.400 de lei pe data de 4.05.2011 şi 600 de lei/lună, începând cu luna mai 2011".

CLM Brăila - generos cu "săracul" Simion Cloşcă

Deci, cam asta a fost negocierea în favoarea interesului public. Municipalitatea s-a mulţumit şi cu 600 de lei.
De altfel, acest aspect a fost punctat, în cadrul şedinţei de ieri, şi de consilierul municipal PDL Dan Mitrofan, care a atras atenţia că suma e derizorie. "Este clară necesitatea încheierii acestui contract. Este clară necesitatea obţinerii unor profituri de pe bunurile existente în Piaţa Concordia. Însă observaţia noastră este legată de valoarea sumei cu care închiriem. Noi am făcut o propunere, rezultată printr-un calcul contabil, o sumă de 1.800 de lei, după cum văd că apare şi în proiect. Suma pe care noi am propus-o ni se pare de bun simţ, iar suma propusă pe contract, cea de 600 de lei, eu consider că este derizorie, adică este mai puţin decât se încasează pe o tarabă închiriată într-o lună. Propunerea mea este că dacă vom vota acest proiect de hotărâre, să-l votăm cu menţinerea sumei de 1.800 de lei, propusă de Consiliul Local".
Explicaţii a dat primarul Aurel Simionescu, care a precizat că, deşi suma aceasta poate trezi nemulţumiri, având în vedere că municipalitatea era presată de Curtea de Conturi să rezolve această problemă şi că nu e vorba decât de un an, ar trebui să se meargă pe suma de 600 de lei/lună: "Datorită faptului că suma la care ne-am gândit noi, care are o anumită formulă de discuţie, n-a fost acceptată la negocierea preţului de închiriere, datorită faptului că s-a ajuns numai până la această sumă, am zis ca această propunere să fie numai pe un an, aceasta fiind şi propunerea comisiei de negociere. Aşa cum am mai spus, şi copertina, şi platforma sunt lucruri pe care le partajăm în trei feluri: cu unii care sunt proprietari ca urmare a cumpărării; cu unii cu care suntem în proces în diverse faze; cu Piaţa, care încă mai are o anumită bucată de teren (...) Pe 25 mai expiră un termen de la Curtea de Conturi, prin care ni s-a cerut să reglementăm prin act administrativ relaţia pe care o avem cu proprietarii respectivi în legătură cu acele bunuri publice. De aceea am introdus în şedinţa de Consiliu Local această formulă".
Deşi consilierul PDL Mitrofan a propus ca suma pe care aceste bunuri să îi fie închiriate lui Cloşcă să fie de 1.800 de lei, propunerea nu a trecut, consilierii mergând pe varianta de 600 de lei/lună. La vot, singurii care s-au abţinut au fost cei din grupul PDL. Ceilalţi colegi au votat fără probleme modica sumă de 600 lei chirie lunară pentru bunuri publice de pe urma cărora Cloşcă scoate peste 37.000 lei în fiecare lună.

Piaţa Concordia retrocedată pe bucăţele

Până la această dată au fost retrocedate şi au ajuns în proprietatea şi administrarea lui Simion Cloşcă trei loturi de teren pe amplasamentul Pieţei Concordia: 988 mp şi 151 mp retrocedaţi direct prin decizie a fostului primar PNL-ist Constantin Sever Cibu şi încă 235 mp predaţi prin executare silită în baza unei decizii a instanţei favorabilă revendicatorului Constantin Doru Ţigău. De menţionat că pe rolul Curţii de Apel Galaţi mai figurează un litigiu ce vizează o bucată de teren de 390 mp, aflată practic în continuarea celor 3 loturi menţionate anterior şi la intersecţia străzilor Griviţa şi Ghioceilor. Cauza a ajuns pe rolul instanţei gălăţene după ce la Brăila i s-a dat câştig de cauză revendicatorului. Dacă se va pierde şi acest proces, Administraţia Pieţelor va mai avea în administrare în Piaţa Concordia mai puţin de 2.600 mp comparativ cu cei aproximativ 4.300 mp cât a avut înainte de retrocedări. În final, aşa cum am mai spus, terenurile retrocedate au ajuns prin acte de vânzare-cumpărare la Simion Cloşcă. Este vorba despre un lot de 988 mp pentru care, oficial, s-a achitat suma de 18 miliarde de lei vechi şi încă 151 mp pentru care Cloşcă a plătit 1,5 miliarde lei vechi. Şi lotul de 235 mp a fost cumpărat tot de Cloşcă, însă valoarea tranzacţiei a rămas, deocamdată, secretă.

Mai trebuie precizat că Administraţia Pieţelor a deschis un proces prin care a cerut Judecătoriei Brăila să-şi revizuiască sentinţa prin care a dispus repunerea în posesie a revendicatorului Ţigău pentru lotul de 235 mp în piaţă. După ce în noiembrie 2010 instanţa a admis în principiu cererea, zilele trecute a soluţionat dosarul prin respingerea cererii de revizuire a sentinţei legate de lotul de 235 mp.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro