Oamenii preistorici poluau mediul cu metale grele, se arată într-un studiu publicat în cursul acestei săptămâni în revista Nature-Scientific Reports. O echipă internațională de cercetători a analizat sedimente din cinci situri arheologice importante din peninsula iberică și a descoperit niveluri ridicate de metale grele, afirmă Universite Libre din Bruxelles (ULB).
Urmele sunt legate probabil de extincția definitivă a omului de Neanderthal în sudul insulei iberice. La Gran Dolina, în nordul Spaniei, cercetătorii au găsit metale grele, asociate cu o paleocontaminare naturală. Și în alte patru peșteri studiate în cadrul proiectului, locuite mai recent, straturile contaminate puse în evidență poartă urmele activităților locuitorilor lor din perioada preistorică, potrivit studiului preluat de Agerpres.
Astfel, la Gorham și Vanguard, două situri ale omului de Neanderthal din Gibraltar, nivelurile de sedimente cu vechi reziduuri de cupru, zinc și nichel pot fi considerate „dovezi ale celei mai vechi poluări provocate de Homo (în paleoliticul mijlociu) de până acum", se mai spune în comunicatul ULB. La El Pirulejo din Andaluzia (paleoliticul superior), oamenii de știință au descoperit urme de plumb ce pot fi puse în legătură cu „utilizarea galenei, mineral bogat în plumb, atât în cadrul ritualurilor funerare, cât și în activitățile metalurgice".
„Această paleocontaminare a avut probabil efecte nefaste asupra sănătății locuitorilor peșterilor, putând fi asociată și cu extincția definitivă a omului de Neanderthal în sudul peninsulei iberice", arată comunicatul.
În Spania se vor desfășura și alte cercetări pe această temă.