Mergi la conţinutul principal

Poluarea a început încă din preistorie

Oamenii preistorici poluau mediul cu metale grele, se arată într-un studiu publicat în cursul acestei săptămâni în revista Nature-Scientific Reports. O echipă internațională de cercetători a analizat sedimente din cinci situri arheologice importante din peninsula iberică și a descoperit niveluri ridicate de metale grele, afirmă Universite Libre din Bruxelles (ULB).
Urmele sunt legate probabil de extincția definitivă a omului de Neanderthal în sudul insulei iberice. La Gran Dolina, în nordul Spaniei, cercetătorii au găsit metale grele, asociate cu o paleocontaminare naturală. Și în alte patru peșteri studiate în cadrul proiectului, locuite mai recent, straturile contaminate puse în evidență poartă urmele activităților locuitorilor lor din perioada preistorică, potrivit studiului preluat de Agerpres.
Astfel, la Gorham și Vanguard, două situri ale omului de Neanderthal din Gibraltar, nivelurile de sedimente cu vechi reziduuri de cupru, zinc și nichel pot fi considerate „dovezi ale celei mai vechi poluări provocate de Homo (în paleoliticul mijlociu) de până acum", se mai spune în comunicatul ULB. La El Pirulejo din Andaluzia (paleoliticul superior), oamenii de știință au descoperit urme de plumb ce pot fi puse în legătură cu „utilizarea galenei, mineral bogat în plumb, atât în cadrul ritualurilor funerare, cât și în activitățile metalurgice".
„Această paleocontaminare a avut probabil efecte nefaste asupra sănătății locuitorilor peșterilor, putând fi asociată și cu extincția definitivă a omului de Neanderthal în sudul peninsulei iberice", arată comunicatul.
În Spania se vor desfășura și alte cercetări pe această temă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro