Mergi la conţinutul principal

Polonia: Faimosul tren cu aur există sau nu?

Autorităţile din voievodatul polonez Silezia Inferioară, unde s-ar afla îngropat „trenul cu aur nazist", ce a stârnit fascinaţie în rândul opiniei publice din Polonia şi din străinătate, s-au arătat sceptice în privinţa existenţei legendarului convoi, relatează agerpres.ro.
O posibilă descoperire a unui „tren cu aur", dispărut la sfârşitul ocupaţiei naziste a stârnit vii dezbateri în Polonia. Cu toate acestea, şeful voievodatului, Thomasz Smolarz, a anunţat o serie de acţiuni ce vizează protejarea zonei indicate de către aşa-zişii descoperitori, precum şi pentru verificarea declaraţiilor lor.

Celulă de criză ad-hoc

„Valoarea informativă a anunţului descoperirii nu este cu nimic superioară celor pe care noi le-am văzut de zeci de ani", a declarat Smolarz presei, după ce a întrunit o celulă de criză ad hoc în această problemă.
„Pe baza documentelor depuse (de către vânătorii de comori) la primarul din Walbrzych, este imposibil să se afirme că o astfel de descoperire se află într-adevăr în locul indicat", a precizat Smolarz, dezminţind existenţa unor imagini de georadar care ar fi fost furnizate de către descoperitori, în continuare anonimi.
Vineri, conservatorul general al monumentelor din Polonia, Piotr Zuchowski, declara însă că a văzut pe imaginile unui radar de cercetare a solului o ramă blindată, lungă de peste 100 de metri şi îngropată sub pământ. El s-a declarat convins în proporţie de 99% în legătură cu existenţa „trenului nazist".

O analiză detaliată

Contactat în legătură cu această chestiune, Ministerul polonez al Culturii, unde Zuchowski este secretar de stat, n-a fost în măsură să facă precizări imediat. Şeful voievodatului Silezia Inferioară a anunţat luni că zona indicată de către potenţialii descoperitori şi care reprezintă circa trei hectare de teren în Walbrzych va fi de acum înainte protejată de către poliţie şi de către alte servicii competente, precum poliţia feroviară, şi că toate informaţiile furnizate vor fi „analizate din punct de vedere istoric, geologic, geografic şi tehnic".
Anunţul privind descoperirea, atribuită unui polonez şi unui german, a resuscitat legenda trenurilor încărcate cu aur şi bijuterii dispărute în momentul înfrângerii naziste în 1945.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro