Politologul Silviu Brucan a decedat, joi seara, In urma unui stop cardio-respirator, medicii constatind decesul la ora 22.50, dupa aproape 20 de minute de manevre de resuscitare. "Desi pacientului i s-a asigurat suportul maximal al functiilor vitale, starea generala s-a deteriorat progresiv, pacientul facind stop cardio-respirator sub ventilatie mecanica", a declarat doctorul Ana Maria Trandafir, purtatorul de cuvint al Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.
Silviu Brucan fusese supus, In 3 septembrie, unei interventii chirurgicale de mare risc, cu acordul sau, operatie care a durat aproximativ sapte ore, dupa ce primise diagnosticul de anevrism al aortei abdominale intrarenale In expansiune cu iminenta de ruptura. In timpul operatiei s-a dovedit ca starea pacientului era mult mai grava. Anevrismul este o dilatare permanenta a aortei.
De la stinga la centru
Nascut la 18 ianuarie 1916, pe numele sau adevarat Saul Bruckner, politologul Silviu Brucan paraseste aceasta lume, lasand In urma sa imaginea unui personaj public faimos si controversat.
Apreciat si contestat In egala masura, Silviu Brucan a fost unul dintre putinii care au recunoscut ca optiunile pe care le-a avut cu decenii In urma au fost contrazise de mersul istoriei.
Din 1944 pina In 1956 a fost una dintre cele mai ascultate voci jurnalistice de la "Scinteia". Apropiat al lui Gheorghe Gheorghiu Dej, dar un dusman declarat al lui Nicolae Ceausescu, cunoscutul analist politic a fost condamnat din 1987 la domiciliu fortat In cartierul Damaroaia, drept pedeapsa pentru disidenta sa Impotriva regimului comunist.
In martie 1989 a devenit unul dintre faimosii co-semnatari la "Scrisoarea celor 6" prin care importanti fosti demnitari contestau regimul dictatorial al lui Nicolae Ceausescu. Imediat dupa Revolutie, In primele zile ale anului 1990, Silviu Brucan, a fost unul dintre co-fondatorii FSN si ai noilor structuri politice ale Romaniei post-comuniste.