In ultimii ani, Washingtonul a intensificat criticile la adresa regimului iranian, acuzat de sustinerea insurgentilor irakieni si a miscarilor islamiste Hamas si Hezbollah.
"Pozitia lui Barack Obama este mai nuantata decit cea a lui John McCain", declara deputatul iranian Kazem Jalali.
"Dar acest lucru nu va avea efecte asupra politicii strategice a Statelor Unite fata de Iran, pentru ca aceasta nu se schimba odata cu presedintele", afirma Jalali, care este convins ca John McCain va continua politica lui George W. Bush fata de Iran.
Fatemeh Youssefi, o studenta, apreciaza ca "viziunea lui Obama fata de Iran este mai moderata".
"Dat fiind ca este afro-american, el incearca sa nu aiba prejudecati in abordarea relatiilor internationale", crede studenta iraniana.
"Multi iranieni il prefera pe Obama pentru ca are un discurs mai flexibil, care poate contribui la reluarea relatiilor diplomatice. Dar nimeni nu este atit de imatur incit sa creada ca politica strategica a Statelor Unite se va schimba. Limbajul lui John McCain este militarist si el este adeptul utilizarii fortei. Daca Obama va fi ales, acest lucru va permite destinderea relatiilor", explica analistul Hamid Reza Jalaipour.
In cursul primei dezbateri televizate, McCain a criticat dur programul nuclear iranian, acuzindu-l pe Barack Obama ca doreste sa se aseze la masa negocierilor cu presedintele Mahmoud Ahmadinejad.
La rindul sau, Obama sustine ca Statele Unite nu pot tolera un Iran dotat cu armament atomic, propunind impunerea de sanctiuni pentru a forta Teheranul sa renunte la programul nuclear.