Mergi la conţinutul principal
Val de furie și nemulțumire

Politicienii români și blocada Austriei

• dreptul de veto exercitat de Austria la Consiliul JAI împotriva intrării României și a Bulgariei în spațiul Schengen a stârnit un val de furie și nemulțumire în rândul românilor • sentimentul este împărtășit și de politicienii brăileni, care nu s-au ferit să își verse oful • fără excepție, indiferent de culoarea politică, reprezentanții diferitelor partide ne-au transmis că ceea ce s-a întâmplat nu a fost deloc corect pentru România • întrebați dacă se alătură celor care susțin boicotarea firmelor cu capital austriac din țara noastră, politicienii brăileni au avut păreri mai mult sau mai puțin radicale •

 

Visul multora privind intrarea României în spațiul Shengen s-a spulberat într-o clipă, după ce Austria și Olanda au votat împotriva țării noastre și a Bulgariei, pe 8 decembrie, la Consiliul JAI. Cum era de așteptat, rezultatul dezamăgitor după 11 ani de așteptare, mai ales că România a îndeplinit condițiile care îi erau impuse, a stârnit un val de nemulțumire, astfel că foarte mulți politicieni, dar și oameni obișnuiți au luat decizia de a boicota într-un fel sau altul firmele cu capital austriac care activează în țara noastră. Redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” au luat legătura cu lideri politici și parlamentari brăileni pentru a vedea opinia acestora în legătură cu votul dat împotriva aderării României la spațiul Schengen, dar și dacă susțin și se implică activ în privința boicotului promovat tot mai mult pe rețelele de socializare.

Primul politician care a avertizat în privința faptului că țara noastră nu va fi primită în spațiul Schengen a fost europarlamentarul PSD Mihai Tudose. De altfel, după votul din JAI, acesta nu s-a ferit să anunțe public că are de gând să renunțe la contul pe care îl deține la o bancă din România cu capital austriac. Întrebat dacă își menține opinia, Tudose a afirmat că i se pare de bun-simț ca românii să nu mai ”deranjeze” firmele și băncile cu capital austriac, din moment ce autoritățile de la Viena au dovedit că nu ne doresc.

”Bineînțeles că îmi mențin opinia. Domnule, dacă oamenii ăștia au o problemă cu noi, cu românii, e de bun-simț să nu îi mai deranjăm, nu? Adică el nu mă iubește și eu insist să mă duc la el la ghișee?! Nu mă mai duc. Asta e! Și asta este valabil și la nivel personal, la nivel de instituții publice, la nivel de agenți economici. Fiindcă agentul acela economic, direct sau indirect pierde niște bani. Mulți! Din cauza ieșirii dintr-o anumită zonă de competitivitate, de costuri cu statul mărfurilor în diverse vămi și granițe. Repet, adică eu îți vând ție marfa și tu mă faci să plătesc mai mult?! Nu ți-o mai vând. Simplu! Nu mai am cont la tine! Și așa mai departe. Și ca român până la urmă. Viața mea este un pic mai scumpă și mai complicată din cauza refuzului tău de a-mi respecta niște drepturi. De ce ar trebui eu să fiu totuși clientul tău împotriva voinței tale?”, a declarat Tudose.

Întrebat în ce măsură România mai poate acționa pentru a îndrepta situația, europarlamentarul a precizat că tocmai astfel de gesturi creează tensiune asupra Guvernului iar agenții economici pot pune presiune pe Executivul austriac. Însă mai important este că potrivit lui Tudose, România are tot dreptul să solicite daune Comisiei Europene pentru gestul Austriei, indiferent cât timp ar dura până la rezolvarea situației.

”Demersurile la nivel instituțional pe care eu sper că le va întreprinde Guvernul, începând de la posibilitatea - e drept că teoretică -, de a repune pe ordinea de zi, de a forța un Consiliu JAI Extraordinar, până la o acțiune la Comisia Europeană de Justiție pe daune. Am auzit: da domnule, dar chestiunea asta durează trei ani. Am înțeles! Până la urmă văd că durează de 11 ani chestiunea cealaltă (n.r. - referire la timpul pe care l-a avut de așteptat România pentru a putea încerca să adere la spațiul Schengen). Dar hai să vedem din momentul acesta. Nu avem decât să așteptăm trei ani. Dar printre altele, în Uniunea Europeană este vorba despre respectarea drepturilor. Și este unul dintre subiectele de bază. Un laitmotiv. Drepturile minorităților, drepturile la viață, drepturile la sănătate și așa mai departe. Chiar și drepturile la liberă circulație, da? România avea de îndeplinit niște condiții ca să aibă un drept. România le-a îndeplinit. Nu de ieri, de azi, dar practic săptămâna trecută toată lumea a fost de acord că a îndeplinit toate condițiile, toată partea tehnică. Și în momentul acela s-a născut un drept. Ei bine, dreptul acesta a fost refuzat! Ce se întâmplă în Europa când un cetățean european sau o structură membră are un drept încălcat? Păi noi, dacă încălcăm niște lucruri apare o situație de infringement, apar sancțiuni. Deci trebuie să ne cerem dreptul și cine ni-l încalcă să fie sancționat. Că durează procesul nu știu câți ani? Foarte bine. Dacă băieții ăia trebuie să ne dea 15 miliarde de euro pe an, după trei ani să ne dea 45 miliarde euro pe an! După 10 ani să ne dea 200 de miliarde de euro! Asta este viața. Sunt niște ani pierduți, dar și de recuperat niște sume. Însă a sta în continuare mioritici, să vină ăia să ne omoare și noi să vorbim cu oaia… Nu cred că ne face bine!”, a conchis europarlamentarul PSD.

 

Rotaru cere susținerea românilor pentru firmele și produsele autohtone

Președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, ne-a transmis că din punctul său de vedere votul dat de Austria în privința aderării României la spațiul Schengen a fost unul complet subiectiv și bazat pe criterii politice, nicidecum pe o analiză reală. Social-democratul susține că este cu atât mai bizar cu cât celelalte state au susținut demersul țării noastre, iar Consiliul JAI a făcut verificări în prealabil și nu a găsit nicio problemă pentru ca țara noastră să intre în Schengen. Rotaru a afirmat că România trebuie să insiste în continuare să fie primită în spațiul Schengen și chiar să nu se abțină de la a sancționa Austria ori de câte ori va avea ocazia.

”Cred că va trebui să dăm un drept de veto «împotriva» Austriei de câte ori vom avea ocazia, dacă se impune acest lucru. Atât timp cât va exista conducerea aceasta politică la Viena, nu știu dacă ne putem baza pe votul Austriei, în condițiile date. Și cu atât mai mult ar trebui ca tot ceea ce înseamnă lobby, tot ceea ce înseamnă influența Președintelui României, a Ministerului de Externe, a ambasadorilor, a tuturor celor implicați în politică externă, diplomații să facă eforturi în continuare din punctul acesta de vedere. Nu în ultimul rând, europarlamentarii. Dar am văzut că au avut un punct de vedere unitar și că au susținut intrarea în Schengen. Pe 15 decembrie, din câte știu eu urmează să fie un Consiliu European și acolo se poate cere organizarea unui Consiliu JAI Extraordinar în perioada următoare. Să încercăm să reluăm atât cât este chestiunea caldă, cât a existat și o anumită presiune media, dar și cât a apărut sentimentul acesta de frustrare pe care îl au și cei care ne-au susținut, până la urmă, în afară de noi. Și reluarea cumva a votului pe aderare. Dar suplimentar trebuie să ne pregătim în continuare cu argumente și susținere așa cum am spus”, a declarat Rotaru că ar trebui să fie următorii pași ai României în acest context.

Mai mult, șeful PSD Brăila s-a arătat mai mult decât convins că un anume tip de boicot la adresa Austriei ar transmite semnalul că gestul de care am avut parte nu a fost unul corect.

”Am putea să luăm niște decizii, fiecare în calitate de cetățeni. Dar poate și la nivel național. Nu știu, eu m-aș gândi poate să dăm exemplu așa într-o zi în care tot ce înseamnă produse care pleacă în Austria să fie verificate «la sânge» în Vamă. Să mai stea acolo încă vreo două zile. Că și așa se stă acolo cu orele din cauza faptului că nu suntem în Schengen și pentru că nu am fost acceptați de Austria. Cred că trebuie să facem și demersul acesta care înseamnă acțiune privind băncile. Eu, de exemplu, am conturi la băncile românești CEC și Transilvania. Cred că fiecare român ar trebui să se gândească din punctul acesta de vedere și să demonstrăm că avem și noi un cuvânt de spus din această perspectivă. Și da, poate că ar trebui și instituțiile statului să își mute conturile de la băncile austriece din România. Pentru că avem două bănci românești, așa cum am spus, care nu externalizează profitul, care pot să susțină tot ceea ce înseamnă demersuri financiare pentru aceste instituții publice. Poate și alimentarea mașinilor cu carburant ar trebui să o facem cu predilecție în alte părți decât la benzinăriile austriece. Să demonstrăm că nu suntem chiar așa o țară de mâna a doua! Că nu acceptăm orice decizie care se ia la moftul unui cancelar ce tratează de sus și cu superioritate maximă România. Deci probabil că se pot lua măsuri, dar ele trebuiesc luate cu înțelepciune și cu privire spre consecințele care pot să apară. Însă un răspuns este limpede că trebuie să dăm din punctul acesta de vedere. Și poate fiecare cetățean ar trebui să se gândească. Dar mai mult decât atât, poate că și la nivel de Guvern ar trebui făcută o analiză încă o dată dacă există vreo fisură cumva pe undeva, pe zona de Interne, pe zona de Externe. în așa fel încât aceste demersuri să aibă succes să nu existe motive de a fi contestați într-un fel sau altul”, a afirmat Rotaru.

Mai mult, senatorul a profitat de moment pentru a-i îndemna pe cetățeni să sprijine firmele românești, să cumpere produse realizate la noi și să evite în mod special produsele austriece.

”Evit de fiecare dată, dacă pot, produsele care nu sunt românești. Cumpăr românește de câte ori am prilejul acesta”, a mai punctat PSD-istul.

Rotaru a dorit să atragă atenția și asupra faptului că în privința aderării României la Schengen au fost nenumărate dezbateri la nivelul Partidului Socialiștilor Europeni (PES) cât și la nivelul Partidului Popularilor Europeni (PPE), iar decizia finală a fost una de susținere a țării noastre. Cu alte cuvinte, la Consiliul JAI deși PSE și-a menținut poziția, din partea Austriei au existat probleme, astfel că Guvernul de la Viena a cam încălcat decizia luată și în PPE, chestiune care ar trebui dezbătută și care ar trebui să se concluzioneze cu măsura excluderii, a mai punctat sursa citată.

 

Florin Mircea a tras cartea concilierii

Deputatul PSD Florin Mircea a recunoscut că este o situație delicată pentru România și pentru poportul român, dar mai ales pentru factorii implicați direct, cum ar fi Președintele Klaus Iohannis, care, potrivit acestuia, este un apropiat al decidenților austrieci. Social-democratul și-a manifestat speranța că premierul Nicolae Ciucă va realiza o evaluare a tuturor celor implicați direct în tot ceea ce s-a întâmplat la JAI.

”A fost o decizie profund nedreaptă a guvernului de dreapta din Austria și a cancelarului Karl Nehammer”, a afirmat acesta.

Mircea a ținut să precizeze că a urmărit lunile trecute intervenția europarlamentarului Guido Reil care a avut un discurs agresiv la adresa poportului român, dar ulterior a ajuns să își ceară scuze public, după ce a vizitat România, la invitația deputatului Natalia Intotero. ”România trebuie să se lupte în Consiliu de pe 15 decembrie, pentru a cere organizarea unui Consiliu JAI extraordinar. România trebuie să ceară Consiliului această întrunire extraordinară a JAI pentru reluarea votului privind aderarea noastră la Schengen”, a mai afirmat deputatul.

Cât despre boicotul la adresa firmelor austriece, acesta a avut o abordare ceva mai conciliantă. Florin Mircea a ținut să atragă atenția că angajații respectivelor societăți care activează în țara noastră sunt români. Chiar și așa, parlamentarul a recunoscut că se impun unele măsuri măcar pentru a trage un semnal de alarmă că situația este inacceptabilă.

”Eu, chiar dacă nu am aceeași opinie categorică împotriva Austriei ca unii dintre colegii mei, nu voi lua unele măsuri radicale fața de reprezentanțele firmelor austriece în România pentru că eu cred că efectele imediate vor fi către angajații români, și chiar nu avem nevoie de așa ceva. Însă eu aș verifica puțin mai atent firmele, să fiu sigur că profitul realizat în România, din banii românilor este impozitat așa cum trebuie. Aș analiza dacă există firme cu capital austriac care beneficiază de «facilități» ocazionale și voi evita să cumpăr produse din Austria. De asemenea, voi discuta cu colegii mei dacă relațiile bilaterale dintre cele două Parlamente mai are rost să existe sau să luăm aceleași măsuri ca și cu Rusia și Belarus”, a transmis Florin Mircea.

O atitudine mai pragmatică din partea autorităților române ar dori și deputatul PSD George-Adrian Paladi. Acesta a afirmat că deși Austria a avut o atitudine total scandaloasă la adresa României, celelalte state din Uniunea Europeană ne-au susținut, astfel că ar trebui să profităm de moment și să ne prezentăm interesele și să ne promovăm cât mai mult posibil.

”România a fost victima unei nedreptăți istorice, provocate de un guvern profund antieuropean, care, prin poziția adoptată, a plasat Austria în afara valorilor și principiilor pe care a fost clădită Uniunea Europeană însăși. Este evident că România îndeplinește încă de mult toate condițiile pentru admiterea în spațiul Schengen, iar cu acest prilej am putut constata că majoritatea covârșitoare a statelor membre ale UE recunoaște acest lucru. Pe cât de mult ne-a scandalizat opoziția Austriei, pe atât de încurajatoare este susținerea totală de care România s-a bucurat din partea celorlalte state. Prin urmare, este momentul ca țara noastră să adopte o atitudine mult mai pragmatică, să ne promovăm mai direct și mai concret interesele și să luăm măsurile corespunzătoare, atunci când aceste interese ne sunt lezate”, a declarat Paladi.

 

Deputatul PNL Alexandru Popa nu va mai alimenta de la benzinării cu acționariat austriac

 

Întrebat în legătură cu refuzul aderării României la spațiul Shengen, președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, s-a arătat dezamăgit de rezultat. Acesta a afirmat că este convins că subiectul va fi discutat la nivelul PNL, dar și în Coaliția de Guvernare pentru a se stabili următorii pași. Până una-alta, deputatul a afirmat că a luat decizia de a nu mai achiziționa combustibil de la benzinăriile cu acționariat austriac, atât la nivel personal cât și pentru afacerile sale în agricultură.

Lucrurile sunt foarte clare. Nu voi mai cumpăra combustibil pentru afacerile pe care le desfășoară familia mea în agricultură de la rafinăriile care sunt controlate de firme austriece. Acesta este primul pas. În viitorul apropiat voi mai găsi variante ca să îi penalizez pentru ceea ce au făcut, în măsura în care se poate. Pentru că tot ceea ce s-a întâmplat este o lipsă de respect și nu mi se pare normal. Noi suntem un popor primitor și foarte corect. Atitudinea dumnealor față de România nu numai că a fost una sfidătoare, ci și jignitoare. Voi face tot ceea ce pot eu să îi sancționez pentru asta. Nu știu în ce măsură va conta, dar dacă vom face cu toții acest lucru, vor simți și ei. Dar cu siguranță vom gândi un demers în grupul Partidului Național Liberal prin care să fie sancționați. Nu este posibil așa ceva!”, a declarat Popa.

 

Ciubuc vrea răzbunare: statul român să cumpere 50%^1 din acțiunile companiilor austriece din țara noastră

 

Deputat neafiliat politic Ciprian Ciubuc (ex-AUR), a afirmat că după decizia de la Consiliul JAI și-a stabilit ca principal scop în Parlament promovarea ideii de naționalizare a tututor companiilor austriece din țara noastră.

”Astăzi (n.r. – pe 9 decembrie) istoria a fătat al doilea Dictat de la Viena! Din același loc din Capitala Austriei, capitala fărădelegilor care ne-au urgisit secole la rând și ne-au tras pe roată destinul! Această mișelie antiromânească nu trebuie lăsată nepedepsită. Naționalizarea tuturor companiilor austriece sau cel puțin statul român are obligația morală să cumpere 50%^1 din acțiuni. Companiile austriece cu încrengături și legături directe cu grofii de la Viena exploatează pădurile, gazul, petrolul românesc, iar profitul îl externalizează la Viena. Mă aude cineva de la guvernare? Își asumă vreun conducător politic al zilei replica demnității? Nu. De aceea de ieri (n.r. – 8 decembrie), de când Austria a votat «împotriva» aderării României la spațiul Shengen, tratând românii ca pe niște imigranți, mi-am făcut un nou obiectiv în Parlamentul României. Voi urla și voi striga: NAȚIONALIZAREA TUTUROR ACTIVELOR COMPANIILOR AUSTRIECE!”, a declarat Ciubuc, revoltat.

Acesta a precizat că va încerca să boicoteze și în alte feluri Austria, însă nu a dat mai multe detalii.

 

Senatorul AUR Andrei Hangan, la proteste în fața Ambasadei Austriei din România

În ceea ce îl privește, senatorul AUR Brăila, Andrei Hangan, a atras atenția că din punctul său de vedere vina pentru acest eșec monumental privind politica externă îi revine în mod special Președintelui Klaus Iohannis, dar la fel de bine și Guvernului Nicolae Ciucă.

”Pentru români, este o trezire cruntă la realitate și o dovadă în plus că umilința, compromisurile, lașitatea și impostura nu sunt instrumente cu care să poată fi câștigat respectul partenerilor externi. Argumentele oficialilor austrieci constituie o jignire inacceptabilă pentru români și pentru Statul Român. Fluxurile de migranți «provenite din România» și așa-zisele presiuni ale autorităților de la București asupra managementului companiilor austriece care activează în țara noastră sunt minciuni odioase proiectate în spațiul public anume pentru a evidenția disprețul cu care partenerii noștri ne tratează. Am fost respinși din Spațiul Schengen de cel mai privilegiat partener comercial al României din ultimii 33 de ani. Multe dintre afacerile derulate între România și Austria sunt considerate adevărate jafuri la adresa resurselor și economiei naționale românești. Poziția României în Uniunea Europeană este mai slabă ca niciodată, a declarat Hangan dezamăgit.

Senatorul a afirmat că incapacitatea diplomaților de la București de a identifica și neutraliza riscurile și amenințările atât de previzibile din proiectul Schengen arată tocmai degringolada și impostura acestei ”însăilări politice girate de președintele Iohannis”. Potrivit lui Hangan, ne aflăm într-un punct de cotitură majoră iar românii trebuie să aleagă dacă vor continua să meargă ”pe mâna unor politicieni trădători sau vor să își ia destinul în propriile mâini”.

În ceea ce privește opinia sa despre boicotul la adresa firmelor austriece, senatorul AUR Brăila a afirmat că deja a făcut primul pas și a participat la proteste în fața Ambasadei Austriei alături de membrii filialei locale.

 

Președintele SOS România Brăila Ionel Alexandru îi consideră principali vinovați pe președintele Iohannis și pe premierul Ciucă

Președintele partidului senatorului Diana Șoșoacă, SOS România Brăila, fostul senator Ionel Alexandru, a afirmat cu o seară înainte de votul din Consiliul JAI că în cele din urmă, deși Austria va veni cu amendamente, nu are cum să nu accepte că țara noastră îndeplinește condițiile pentru a intra în spațiul Schengen. Acesta a revenit după vot pentru a clarifica motivele din spatele declarațiilor sale. Alexandru a dorit să amintească anunțul din luna august din partea cancelarului german Olaf Scholz cu privire la extinderea spațiului Schengen pentru România, Bulgaria și Croația, afirmație făcută și de președintele Franței Emmanuel Macron, ridicarea MCV-ului, o condiție pentru intrarea în Schengen. De asemenea, faptul că la Consiliul JAI din noiembrie s-a pus problema unui plan antimigrație, care s-a și realizat, dar și discuțiile purtate la Atena de președintele României cu cancelarul austriac, precum și cele de la Tirana.

”Toate aceste lucruri pozitive într-un fel îmi dădeau impresia că noi intrăm fără probleme. Și totuși în acest amalgam s-a aflat foarte bine și toată lumea știa încă din 18 noiembrie de faptul că Austria se împotrivește, prin ieșirea în presă a ministrului lor de Interne. Cu toate acestea România nu a luat nicio măsură. Așa cum am spus și data trecută, atât pe linia Ministerului Afacerilor Externe, cât și pe linia Serviciului de Informații Externe, să vedem motivul pentru care s-a răzgândit Austria. În concluzie, noi am mers cu capul în gard pe 8 decembrie. Practic, făcându-ne într-un fel de râs prin decizia luată, a declarat Alexandru.

Acesta a venit cu două teorii posibile privind stabilirea vinovaților pentru întreg acest scenariu. Pe scurt, potrivit acestuia, ori statele din Uniunea Europeană (în special Germania, care are o mare influență asupra Austrei și Olandei) au jucat ”murdar” și doar s-au prefăcut că susțin aderarea tuturor celor trei state vizate, când în realitate își doreau doar intrarea Corației în spațiul Schengen. Fie actualul Guvern ”format din bandiți PNL – PSD” nu s-a prins la timp că este pe punctul de ”a lua o mare țeapă.

Președintele SOS România, filiala Brăila a afirmat că nu trebuie ignorat faptul că până la urmă și Olanda a votat împotriva României, nu doar Austria și că situația a fost complet scăpată din mână de decidenții care ar fi trebuit să negocieze. Mai mult, acesta a atras atenția că în acest context nesigur, reprezentanții României ar fi trebuit să solicite retragerea de pe ordinea de zi, pentru a câștiga timp, însă nu au făcut-o, așa că orice acuzații aduse la adresa Austriei sunt în egală măsură o scuză pentru incompetența diplomaților din țara noastră.

Întrebat dacă susține ideea boicotării firmelor cu capital austriac, Alexandru a precizat că înainte de așa ceva, România ar trebui să organizeze un referendum pe tema situației țării noastre în Uniunea Europeană. Potrivit acestuia, un astfel de gest ar forța mâna decidenților europeni și ar tensiona îndeajuns de mult lucrurile încât problema intrării în Schengen să fie rezolvată mai repede decât ne-am aștepta.

”Dacă președintele bate cu pumnul în masă s-ar mai putea schimba lucruri. Dar nu îl văd în stare. Cât despre boicoturi, eu cred că este până la urmă un heirupism. Se uită un lucru. Noi suntem cetățeni europeni, nu? Suntem cetățeni europeni și trebuie să respectăm anumite reguli în Uniunea Europeană în care am intrat. Dacă ieșeam din UE era cu totul altceva. Așadar, să faci asemenea boicoturi, ca să le spunem așa, ar fi niște măsuri minore și fără influență. Pentru că una este să meargă un cetățean sau eu știu câți se duc și să își scoată banii de la o bancă, să zicem, și alta este ca Guvernul nostru să nu mai folosească băncile respective. Banii se dau, prin bănci, de Guvern. De aici se alimentează tot. Sumele cele mai mari sunt guvernamentale. Să aud eu guvernul acesta de proști care au dat cu oiștea-n gard, că nu mai discută cu băncile respective austriece. Atunci, da. Mă duc și eu și îmi retrag banii de la ei. De exemplu, ce face un om care are credite?! Problema trebuie abordată de la nivel înalt”, a conchis Alexandru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro