Mergi la conţinutul principal

Politicienii continua sa joace comedia ieftina, pe scena Teatrului "Maria Filotti"

Reprezentantii PSD nu au nici un fel de remuscari cu privire la faptul ca votul lor in Consiliul Local Municipal a blocat o tranzactie care va afecta grav activitatea Teatrului "Maria Filotti", ba chiar ii acuza pe actori si conducerea teatrului ca dramatizeaza situatia, lasindu-se manipulati politic. Chiar daca proprietarul corpului de cladire care trebuia cumparat de Primarie, pentru ca teatrul sa-si poata desfasura in continuare activitatea acolo, a renuntat recent la actiunea de evacuare - in ideea ca ajunsese la o intelegere cu Primaria - PSD-istii sint convinsi ca nu e nici o tragedie ca teatrul ramine fara o buna parte din spatii si ca n-o sa-i dea nimeni afara pe actori de acolo prea curind. Nonsalanta cu care unii dintre reprezentantii PSD vorbesc despre votul lor este cu atit mai suprinzatoare cu cit, de un an de zile, de cind se discuta in spatiul public despre aceasta tranzactie, ei nu si-au exprimat niciodata dezacordul cu privire la pret sau la alte detalii ale afacerii si nici n-au dat vreodata de inteles ca se vor opune, in sedinta in care se va lua decizia definitiva. Mai mult, aceiasi consilieri nu au exprimat retineri nici in sedintele de comisii in care s-a discutat proiectul de hotarire pus in discutia plenului vineri, astfel incit, la sedinta CLM cu pricina, abtinerea lor, echivalenta cu votul impotriva, a luat prin suprindere pe toata lumea, punindu-i pe cei care negociasera pretul in fata faptului implinit. Culmea este faptul ca PSD-istii isi explica pozitia agitind stindardul protejarii banului public, dar recunoscind cu jumatate de gura, ca, de fapt, se protejeaza pe ei insisi, pentru ca se tem de faptul ca ar putea fi trasi la raspundere in instanta pentru votul lor. Un vot care, de fapt, are la baza doua evaluari facute de experti si o negociere facuta de o comisie autorizata, care a reusit sa scada substantial pretul stabilit de expertii amintiti. Explicatiile PSD-istilor sint cu atit mai penibile, cu cit se poate constata usor ca acestea nu au nici o legatura cu realitatea.
Concret, consilierul municipal PSD Doru Damian sustine ca el si colegii sai nu au votat impotriva cumpararii corpului de cladire in care functioneaza teatrul, ci s-au abtinut, ceea ce, in opinia sa, este cu totul altceva, desi rezultatul a fost exact acela al unui vot impotriva - blocarea tranzactiei. Damian a explicat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, care au fost chestiunile care i-au determinat pe PSD-isti sa nu sustina proiectul cumpararii corpului de cladire, acestea tinind, in esenta, de pret si de existenta unui pretins litigiu in instanta, in care ar fi fost implicat imobilul: "Noi ne-am abtinut de la vot, nu am votat impotriva, pentru ca am considerat ca nu este normal ca un bun imobil care se afla in litigiu sa fie cumva scos din litigiul asta de catre CLM. Noi nu sintem instanta de judecata, noi asteptam ca domnul proprietar al acestui corp de cladire sa-si rezolve problema judiciara pe care o are cu o alta familie ce a intervenit asupra acestui imobil, dupa care, in functie de hotarirea definitiva a instantei de judecata, noi sau cei de dupa noi, CLM-ul viitor, vom lua masura care se impune. Referitor la pret, noi am spus-o dintotdeauna, ni s-a parut ca pretul nu reflecta realitatea, in sensul ca este mult mai mare decit ar trebui si decit isi permite acum sa dea municipalitatea braileana. Ma surprinde graba si atitudinea celor din Primarie, care au aratat cu degetul spre CLM, ca, vezi Doamne, unii consilieri sint vinovati ca nu se ia aceasta masura de cumparare a unui imobil aflat in litigiu si nu e normal si nici logic sa se procedeze in acest fel. Eu zic sa asteptam hotarirea instantei de judecata si ma indoiesc de faptul ca miine se va trece la executare silita - asa cum isi exprima indurerarea primarul - si ca poimiine se va vinde acest imobil cu 575.000 euro".
Consilierul PSD a vorbit, astfel, despre o pretinsa retinere mai veche a colegilor sai consilieri municipali social-democrati, pe tema pretului de achizitionare a corpului de cladire, in contextul in care, daca a existat, ea nu a fost exprimata public, singurele comentarii facute de PSD-isti pe aceasta tema fiind cele legate de necesitatea existentei unei evaluari care sa fundamenteze hotarirea CLM. In ce priveste "graba" de care se face vinovata conducerea Primariei de a lua decizia cumpararii imobilului, este suficient sa amintim ca discutiile, negocierile, protocoalele, sedintele CLM pe tema teatrului au loc de circa un an de zile, ca termenul de exprimare a dreptului de preemptiune a trecut de mult si ca proprietarul cladirii demarase si procedura juridica pentru evacuare.
Damian sta insa linistit in privinta asta, este convins ca atit actorii, cit si conducerea teatrului, sint manipulati si nu intelege de ce acestia isi fac griji pentru modul in care isi vor putea desfasura activitatea in continuare. Consilierul local este sigur ca Primaria va avea grija ca teatrul sa functioneze normal si ca se vor gasi solutii pentru asta: "Si pina acum, Consiliul Local a gasit solutii, nu domnul X sau domnul Y care a vrut sa vinda acest spatiu. Daca va fi nevoie, vom gasi solutii, dar eu inca o data spun ca am indoieli ca teatrul va fi executat miine si corpul de cladire va fi vindut".

"Sa-i bag intr-o zona in care intii sa ridice mina si apoi sa dea cu subsemnatul, nu se poate! "

Presedintele PSD Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a sarit in ajutorul colegului sau si a admis ca a fost o decizie luata politic. Mai mult, Stancu a explicat ca, dincolo de aspectele legate de pret si de regimul juridic al cladirii, el si colegii sai, consilierii PSD, au tinut cont si de existenta unor zvonuri cu privire la persoane mai mult sau mai putin dubioase, care ar avea legatura cu aceasta tranzactie. Liderul social-democrat a precizat ca alesii PSD nu doresc sa ajunga sa fie implicati intr-o chestiune in urma careia ar putea fi trasi la raspundere, civil sau penal, pentru votul lor: "Sigur ca a fost un vot cu stiinta noastra, a conducerii PSD si asa mi se pare si normal. Problema este de pret. Noi nu putem sa angajam consilierii nostri la niste preturi care, din punctul nostru de vedere, nu sint in concordanta cu piata. Ma gindesc ca destinatia corpului de imobil respectiv este pentru teatru, alte lucruri nu se pot intimpla acolo, mai ales ca nu este o zona comerciala intensa, sa fim seriosi! Valoarea cladirilor in zona a scazut, pentru ca nu este vad comercial. Eu va dau un exemplu: noi, CJ, am cumparat Casa de Cultura de pe strada Polona nr. 14 cu 10,5 miliarde lei vechi, cladire care are o suprafata mare si are teren, deci este cu totul si cu totul altceva. De asemenea, am luat cladirea din strada Ana Aslan 27 cu 180.000 de euro, daca nu ma insel. Cei de la Primarie pot sa invoce faptul ca e o chestiune de forta majora, ca au nevoie neaparat de cladirea asta, sigur, dar ma intreb eu cine cumpara o cladire acolo si pentru ce s-o cumpere, la pretul asta? Sa pun eu consilierii mei, sa-i bag intr-o zona in care intii sa ridice mina si apoi sa dea cu subsemnatul, nu se poate! Trebuie sa ne convinga cineva ca este un pret bun. Mai ales ca s-a discutat si prin presa si de catre altii, prin oras, ca in spatele acestei afaceri este nu stiu cine. Pe noi nu ne intereseaza cine este, ne intereseaza sa protejam banul public si consilierii nostri. Eu am avut o discutie si cu domnul Cibu, o sa mai discutam zilele acestea pe subiectul respectiv si daca se va introduce pe ordinea de zi si se va renegocia la un pret in care sa creada cei care voteaza, sigur ca vom cadea de acord, pentru ca ne intereseaza ca teatrul sa functioneze normal. Orice bucatica ai lua din el, apare o problema. Faptul ca in aceasta zona se invirt fel de fel de indivizi, ne da mult de gindit la toti si de aceea sintem mult mai atenti la ceea ce se intimpla"

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro