Politicienii brăileni faţă-n faţă cu decizia Curţii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Politicienii brăileni faţă-n faţă cu decizia Curţii

Curtea Constituţională a decis, ieri, că referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui suspendat de către Parlament este invalid, iar Traian Băsescu va reveni la Palatul Cotroceni. Potrivit Mediafax, judecătorul CCR Tudorel Toader a declarat că decizia privind referendumul de demitere a preşedintelui este "de invalidare" şi a fost luată "cu majoritatea legală cerută". Curtea Constituţională a constatat, în hotărârea adoptată marţi, că procedura de organizare a referendumului a fost respectată, dar nu s-a întrunit cvorumul necesar pentru ca scrutinul să fie valabil. La data publicării deciziei în Monitorul Oficial, Traian Băsescu îşi va relua atribuţiile de preşedinte. Potrivit presei centrale, decizia a fost luată cu 6 voturi la 3, în mai puţin de trei ore.
În aceste condiţii, dacă tabăra brăileană pro-Băsescu a răsuflat uşurată şi s-a bucurat la aflarea veştii, cei din USL au părut total dezamăgiţi, dar resemnaţi în ceea ce priveşte decizia CCR, de invalidare a referendumului.

Parlamentarii PSD Brăila, dezamăgiţi de decizia CCR

Deputatul PSD Mihai Tudose a declarat că se aştepta la o astfel de decizie a Curţii Constituţionale în condiţiile în care, din punctul său de vedere, instituţia este în mod clar "politizată". Acesta consideră că viitorul pare imprevizibil, subliniind faptul că Traian Băsescu nu a învăţat nimic din "lecţia" dată de USL. "Este o normalitate a anormalităţii. Era de aşteptat, cu o Curte Constituţională politizată, cu scandalul pe care l-au făcut. În fond, avem deja 8 ani de sfidare a populaţiei de către preşedinte, nimic nou. Chiar nu ştiu ce va fi, ce se va face sau ce a învăţat preşedintele din toată chestia asta. Dar nu a învăţat nimic, pentru că dacă învăţa, îşi dădea demisia", a declarat Tudose. Făcând referire la referendumul din 2009, organizat de Traian Băsescu pentru modificarea Constituţiei în ceea ce priveşte numărul de parlamentari şi Parlamentul Unicameral, deputatul spune că nici în acel caz nu a fost îndeplinit cvorumul, dar că prezenţa la referendum nu a contat şi că preşedintele a luat în considerare doar "vocile care au venit la vot". "E complicat, trăim într-o ţară complicată", a concluzionat deputatul.
La fel ca şi colegul său de partid, senatorul Ion Rotaru s-a arătat nemulţumit de hotărârea luată ieri în privinţa referendumului, spunând că decizia CCR trebuie respectată "că ne place sau nu ne place". Din punctul său de vedere, există o neconcordanţă mare între intenţia de vot a electoratului în privinţa demiterii preşedintelui şi ceea ce a hotărât Curtea Constituţională. "O astfel de decizie probabil că va determina din partea oamenilor o reacţie de neparticipare la vot sau de neîncredere a faptului că votul lor contează. (...) Din altă perspectivă, cred că s-a lămurit povestea care a fost mult trâmbiţată, despre o lovitură de stat. Faptul că CCR constată că referendumul s-a desfăşurat în condiţii de legalitate elimină în totalitate această poveste, care a fost mult vehiculată, referitoare la lovitura de stat şi tot ceea ce a însemnat manipularea ei pe media şi susţinerea inclusiv de unele organisme internaţionale şi de Partidul Popular European", a declarat senatorul. "Probabil că în noua Constituţie, care ar trebui modificată sau regândită pentru multe din componentele ei, ar trebui regândită şi componenţa Curţii Constituţionale, şi în primul rând modul în care este constituită. Să avem judecători de profesie, cu o vechime destul de mare, cu experienţă, cu expertiză, care să fie mai presus de orice interes de partid, de orice suspiciune şi care să fie cu adevărat oameni care judecă corect, drept şi obiectiv, fără niciun fel de suspiciuni asupra modului în care au judecat lucrurile", a încheiat Rotaru.
În acelaşi context, la fel de dezamăgit şi resemnat, deputatul PSD Cristian Rizea vine cu o completare la declaraţiile colegilor săi de partid. Acesta spune că USL-ul va trebui să încerce să "coabiteze" cu preşedintele Traian Băsescu şi să continue derularea programului de guvernare început. "Cred că mai important pentru România este să meargă pe drumul pe care a început şi care, cred eu că este unul pozitiv, de reparare a ceea ce au stricat cei de la PDL înainte. Cred că lucrurile astea se văd de 3 luni de zile de când Victor Ponta conduce acest Guvern. Important este să fie lăsat să-şi facă treaba şi românii să suporte cât mai uşor, să treacă peste această criză economică la care toată Europa este părtaşă", a declarat Rizea.

Boboc: "Trăim un paradox - avem o decizie legală, pe de altă parte avem votul oamenilor împotriva lui Băsescu"

Liderul PNL Brăila, Cătălin Boboc, consideră că prin decizia luată ieri de către Curtea Constituţională, România a pierdut o şansă de a reveni la normalitate. "Trăim un paradox - pe de o parte, avem o decizie legală a unei Curţi, recunoscute ca şi atribuţii şi nu avem decât să respectăm această decizie. Pe de altă parte, rămâne votul a aproape 8 milioane de oameni care au optat pentru suspendarea lui Băsescu într-un proporţie de aproape 90%. Cu toate acestea, iată că meciul democratic rămâne fără rezultat. Aici este o nedreptate", a spus Boboc. Acesta este de părere că acum România a pierdut o şansă de a reveni "într-o normalitate", dar rămâne încrezător în viitor, sperând la "fructificarea" unor noi şanse. "Vor mai veni astfel de şanse şi sper ca data viitoare să le fructificăm. Iată că am vrut să fim mai «catolici decât Papa» şi asta ne-a costat. Mi-e groază când mă gândesc că începând de mâine vom avea acelaşi preşedinte. Bineînţeles că va ieşi şi ne va spune din nou că ne-a ciuruit şi ne va râde în nas, dar greşeşte, pentru că nu ne râde în nas nouă, celor din politică, ci râde în nas poporului care a votat împotriva lui - un popor pe care, totuşi, ar trebui să îl reprezinte", a încheiat liberalul.
Şocat de decizia CCR s-a arătat şi Gheorghi Obreja, liderul conservatorilor brăileni, care consideră că România este ţara tuturor posibilităţilor. "Eu sunt convins că Guvernul îşi urmează programul şi nu se va mai întâmpla nimic. Asta este părerea mea. Până acum ne-am tot dat cu presupusul, dar în politică nu există logică, m-am lămurit de lucrul ăsta, nu este nimic previzibil, sunt prea multe necunoscute la centru, ca să ne dăm noi cu presupusul în teritoriu", a declarat Obreja.

PDL Brăila radiază de bucurie şi mulţumeşte Curţii

După aflarea veştii de invalidare a referendumului, preşedintele PDL Brăila, Constantin Dumitriu, a răsuflat uşurat, fiind pe deplin mulţumit de decizia CCR. "Un rezultat aşteptat de mine şi de altfel şi de partid. Spun acest lucru deoarece am văzut foarte clar în ultimele zile cum USL-ul încerca să inducă încă o dată în eroare Curtea Constituţională, cum USL-ul a încercat să scoată cele 3 milioane de români care se află peste hotare din listele permanente, de fapt USL încerca să ia dreptul de vot al unui cetăţean român", a declarat Dumitriu. Democrat liberalul a ţinut să mulţumească în mod public judecătorilor Curţii Constituţionale "pentru maturitatea de care au dat dovadă şi pentru hotărârea pe care au dat-o", atât din calitatea sa de secretar tehnic executiv al BPN, cât şi ca preşedinte al PDL Brăila. "De fapt, judecătorii Curţii Constituţionale nu au făcut decât un singur lucru: să respecte legile din România, Constituţia şi statul de drept", a mai precizat Dumitriu.
Deputatul PDL Viorel Balcan s-a arătat la fel de mulţumit de decizia Curţii Constituţionale, dar a ţinut să precizeze că hotărârea va nemulţumi cu siguranţă românii care au votat "DA" la referendum. Din punctul său de vedere, pe plan politic vor exista în continuare nemulţumiri şi tensiuni, dar că "acum toate forţele politice trebuiesc aşezate la masa tratativelor şi luate cele mai înţelepte măsuri pentru bunul mers al vieţii social economice din România", a încheiat acesta.
La fel de încântat s-a arătat şi vicepreşedintele Partidului Noua Republică, Florin Drăgan, care a ţinut, totuşi, să sublinieze că decizia ar fi trebuit luată nu cu 6 la 3, ci cu 9 la 0. Din punctul său de vedere, cei trei judecători care au votat pentru validare "au cedat ori la şantajul imperiului mediatic al lui Voiculescu, ori la prietenia cu partidele care i-au trimis acolo, în Curtea Constituţională". "În perioada aceasta, Parchetul General, DNA, şi chiar Poliţia au demonstrat că s-au maturizat, că au devenit funcţionale şi au reuşit să apere legea, deşi au fost supuse la presiuni extraordinare. Să sperăm că acum Traian Băsescu, reîntors la Cotroceni, va reuşi să apere parchetele de atacul USL-ului, care va continua. Nu au reuşit să decapiteze preşedinţia, dar oricum planul lor este să decapiteze instituţiile care apără legea în România, îşi apără penalii", a conchis Drăgan.

Diacomatu salută decizia Curţii Constituţionale

De aceeaşi părere s-a arătat şi preşedintele Fundaţiei "Fiii Brăilei", Sergiu Diacomatu, care se bucură de sfârşitul crizei politice şi speră ca toţi oamenii politici să accepte situaţia fără comentarii. "Sunt foarte bucuros pentru sfârşitul acestei crize politice şi sper să nu mai continue. Toţi oamenii politici trebuie să accepte soluţia Curţii Constituţionale, să nu comenteze şi să meargă mai departe pe dezvoltarea acestei ţări, care oricum este rămasă în urmă faţă de restul Uniunii Europene. Că ne place, că ne iubim, că nu ne iubim, trebuie să mergem împreună să ne ocupăm de treburile ţării, că de 3 luni de zile nu ne mai ocupăm de asta", a declarat Diacomatu.
În ceea ce-l priveşte pe senatorul UNPR Brăila, Constantin Cibu, acesta este la fel de mulţumit de decizia luată, specificând că CCR a dat dovadă de integritate şi rigurozitate. "Eu sunt mulţumit că CCR a dat dovadă de integritate, de rigurozitate, aşa cum îi place românului, albă sau neagră, şi a dovedit că organizarea acestui referendum, care s-a făcut cu mai mult sau mai puţină corectitudine, nu a fost validă. Ceea ce înseamnă să ne complacem în continuare cu prezenţa preşedintelui Băsescu la Cotroceni şi binenţeles USL-ul va trebui să găsească o soluţie de coabitare în folosul ţării. Este foarte uşor să critici pe altul, dar când este vorba de făcut, este cu totul altceva. Partea cea mai grea este să-ţi respecţi promisiunile pe care le-ai făcut şi ai încercat să înşeli electoratul atunci când ai fost adus la putere", a spus Cibu.

Bălan: "Din păcate, se întoarce Băsescu. Asta demonstrează cât de proşti sunt cei de la USL"

Liderul PPDD Brăila, Sorin Ovidiu Bălan, priveşte amuzat toată situaţia, declarând că încă o dată USL se dovedeşte a fi, din punctul său de vedere, depăşit de situaţie. Acesta subliniază că astfel de "oameni" nu au ce să caute în fruntea unei ţări, lansând totuşi ideea că USL-iştii fără PPDD "sunt morţi". "Din păcate, se întoarce Băsescu. Asta demonstrează un lucru: cât de proşti sunt cei de la USL. Adică să ai Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, Guvernul şi 7 milioane de votanţi de partea ta şi să ţi-o tragă Băsescu atunci eşti prost rău de tot. Înseamnă că eşti idiot complet şi ăştia nu au ce căuta în fruntea ţării. USL-ul ar mai trebui să mai tragă o concluzie: fară noi sunt morţi. Aşa că la alegerile viitoare, dacă nu vor să ne dea atenţia cuvenită, or să păţească la fel. Dacă noi scoteam oamenii noştri la vot, probabil că ar fi fost valid", a spus OTV-istul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro