Mai sunt doar câteva zile până la dezbaterea publică pe tema proiectului defrişării a 13 ha din Pădurea Stejaru. Plecând de la ideea că mulţi dintre politicienii brăileni, şefii administraţiei municipale şi judeţene, lideri de partid şi parlamentari şi-au manifestat verbal în nenumărate rânduri sprijinul pentru stoparea defrişărilor programate în pădurea de la marginea municipiului, redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" au încercat să afle câţi dintre cei amintiţi mai sus au şi semnat petiţia «Salvăm Pădurea Stejaru!», lansată de caricaturistul Costel Pătrăşcan. Unii dintre aceştia au afirmat că au semnat încă de la începutul lunii mai, cu ocazia protestului ce a avut loc în faţa Primăriei, alţii s-au scuzat spunând că nu au ştiut unde trebuie să semneze, dar au decis să remedieze situaţia completând chiar ieri formularul online al petiţiei, în timp ce câţiva au promis că vor semna până în data de 8 iunie (cu o zi înainte de dezbatere). Doar doi parlamentari de Brăila s-au clasat de cealaltă parte a baricadei. Primul este deputatul UNPR Silviu Dorin Petrea care a specificat că nu vede utilitatea demersului, deoarece din punctul său de vedere este total dezavantajos pentru investitori să defrişeze şi să replanteze de trei ori suprafaţa de copaci tăiaţi, prin urmare consideră proiectul sortit eşecului din start. Cel de-al doilea este deputatul PNL Vasile Varga, care a preferat să nu comenteze prea mult subiectul, precizând doar că a fost foarte ocupat în Parlamentul României cu alte probleme şi că nu a avut timp pentru aşa ceva. "Nu eram acasă. Eu sunt la Parlament. Nu am avut timp. Ce a fost la comisie toată luna trecută... În fiecare zi am stat acolo. Sunt foarte multe probleme. Acum sunt dezbateri publice la Comisie cu modificarea la Codul Penal şi cel de Procedură Penală. Nu am timp. Nu le poţi face pe toate. Datorită activităţii pe care o am, nu am avut timp de aşa ceva", a declarat liberalul.
Semnatarii petiţiei
Până ieri, la ora 18:00, petiţia online "Salvăm Pădurea Stejaru!" număra 411 semnatari. Trebuie specificat însă că mai există alte câteva sute de semnături în format fizic, după cum ne-a informat caricaturistul Costel Pătrăşcan. Între acestea se regăsesc şi semnăturile primarului Aurel Simionescu, a deputatului PSD Marian Dragomir, a preşedintelui PPDD Brăila Gabriel Musceleanu şi a consilierului municipal PPDD Adrian Traian, care au semnat din proprie iniţiativă, în urma protestului ce a avut loc în faţa Primăriei la începutul lunii mai. Tot din proprie iniţiativă, însă online, au semnat şi viceprimarul PNL Alexandru Dănăilă, consilierul municipal Dan Păun, precum şi ex-PDL-istul Dănuţ Lungu. Contactaţi telefonic, mulţi dintre politicienii brăileni s-au arătat în continuare împotriva proiectului privind defrişarea pădurii, însă au motivat că nu au semnat petiţia deoarece nu au ştiut unde anume trebuie să o facă. În cele din urmă, în decursul zilei de ieri, preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu, deputatul UNPR Marioara Nistor, consilierul judeţean PNŢCD Gheorghe Chiru, consilierul judeţean independent Marian Căpăţână ne-au confirmat că au completat petiţia online. De asemenea, deputatul PNL Alexandru Nazare, deputatul PSD Cristian Rizea, senatorul PNL Cătălin Boboc şi senatorul PC Dănuţ Mihai, precum şi consilierul municipal PNG Ionel Alexandru au precizat că vor încerca să semneze petiţia până luni, 8 iunie. "Sincer, nu am semnat-o pentru că nu ştiam de ea. Dar nu se pune problema că nu sprijin sau că nu aş semna-o, doar că fizic nu ştiam unde se află. Susţin iniţiativa, mi-a plăcut ce a făcut Costel Pătrăşcan şi mă bucur că există oameni care fac lucruri de genul ăsta. O să o semnez până luni", a declarat PNL-istul Nazare. La rândul său, senatorul PC Dănuţ Mihai a ţinut să precizeze că a fost plecat din ţară, însă va încerca să semneze petiţia până luni deoarece din punctul său de vedere "ar fi un barbarism să se taie Pădurea Stejaru". "Acum m-am întors, pentru că am fost plecat la Riga la întâlnirea cu preşedinţii Comisiilor de Afaceri Europene. M-am întors aseară (n.r. miercuri). Este îngrijorător. Din punctul meu de vedere, ar fi un barbarism să taie Pădurea Stejaru. Aceasta este a noastră, a brăilenilor. Se continuă şmecheriile care au fost începute în 90 şi care nu se mai finalizează. (...) De exemplu, în Letonia - că am stat 3 zile acolo -, este ceva extraordinar. Fiecare copac este numerotat şi e împotriva legii să se taie vreunul. La noi, se taie şi pe marginea şoselelor. Acum Pădurea Stejaru. Am văzut iniţiativa lui Costel Pătrăşcan şi cred că am dat un Like pe Facebook. O să intru şi eu să o semnez online", a declarat Dănuţ.
Menţionăm că ministrul Economiei Mihai Tudose şi senatorul PSD Ion Rotaru nu au putut fi contactaţi pentru a specifica dacă au semnat sau nu petiţia.
Petrea: "Vorbim de 4 - 5 milioane de euro pentru defrişări. Cu banii ăştia iei un alt teren şi faci în altă parte complexul"
Deputatul UNPR Silviu Dorin Petrea a susţinut că nu are nimic împotriva semnării unei petiţii împotriva defrişărilor ilegale, însă nu a dorit să o semneze pe cea legată de Pădurea Stejaru, deoarece există o proprietate privată la mijloc. "Haideţi să fim realişti. S-au dat în judecată, iar cei de la Mediu nu le dau avizul. Subiectul e închis pentru ei! Îmi e greu să intru politic peste un teren privat. Cu toţii la Revoluţie am hotărât un lucru: să nu mai intervină politicul şi administrativul în chestiunile private. Dar asta nu înseamnă că nu sunt total împotriva defrişărilor ilegale de păduri ca şi cetăţean. Dar încă nu sunt total convins că trebuie făcut demersul ăsta. Nu vreau să semnez o petiţie cu riscul de a o da în populism", a declarat Petrea. Totodată, parlamentarul a subliniat că cel mai bine ar fi ca autoritatea să negocieze şi să vină cu o contraofertă de teren într-o altă locaţie. "Acolo nu cred că poate tăia cineva ceva, iar dacă o face trebuie să respecte nişte reguli. Ca să tai 13 ha de pădure trebuie să plantezi apoi în altă parte vreo 39 de ha. 39 înmulţit cu minim 100.000 euro pe plantare înseamnă vreo 4 milioane de euro. Ca să cumperi 39 de ha de pământ compact, deşi nu neapărat, mai înseamnă câteva mii de euro pe hectar. Deci vorbim de 4 - 5 milioane de euro. Dacă ai banii ăştia numai ca să defrişezi - nu să începi o lucrare -, cred că poţi să cumperi un alt teren pentru complexul sportiv. Eu nu m-aş duce să fac tâmpenia asta. Cu banii ăştia mai bine iei un alt teren şi faci în altă parte complexul", a mai completat sursa citată.
Reamintim că, o dezbatere publică pe tema acestui proiect va avea loc în data de 9 iunie, la sediul Primăriei Chiscani. Mai mulţi factori implicaţi au încercat să schimbe locaţia cu o sală din municipiu, însă până în prezent lucrurile nu s-au clarificat în acest sens. Vă vom ţine însă la curent cu toate modificările sau noutăţile apărute în acest caz.