• Klaus Iohannis, candidatul susţinut de PNL la Alegerile Prezidenţiale a obţinut 54,04% din voturi în judeţul Brăila, în timp ce Viorica Dăncilă, propunerea PSD doar 45,96%, conform rezultatelor parţiale publicate ieri de AEP • preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a ţinut să le mulţumească tuturor brăilenilor care au schimbat culoarea judeţului nostru şi a promis implicare mai multă din partea liberalilor • de cealaltă parte, şeful PSD Brăila, Ion Rotaru, a punctat că deşi a pierdut, organizaţia judeţeană încă are un scor bun, situându-se pe locul 14 din ţară • eurodeputatul Mihai Tudose (Pro România) susţine că social-democraţii din vârful PSD Brăila trebuie să îşi asume înfrâgerea • USR-iştii brăileni vor unificarea dreptei în Brăila pentru proximele alegeri
Rezultatele parţiale prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă, ieri, au reliefat faptul că în cele 280 de secţii din judeţul Brăila Klaus Iohannis a obţinut 72.161 (54,04%) de voturi, în timp ce Viorica Dăncilă - 61.381 (45,96%). O victorie răsunătoare pentru PNL-işti şi un motiv clar de introspecţie pentru PSD-işti. Contactaţi ieri, de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru a comenta rezultatul alegerilor şi faptul că pentru prima oară judeţul nostru şi-a schimbat culoarea pe harta politică, de la roşu la albastru, liderii partidelor politice din Brăila au avut opinii diferite.
Preşedintele liberalilor brăileni, Alexandru Dănăilă, s-a arătat încântat de rezultat, a ţinut să le mulţumească încă o dată celor care au pus ştampila pe Klaus Iohannis, dar şi tuturor celor care au votat şi a promis mai multă implicare pe plan local din partea PNL-iştilor.
“Am câştigat alegerile, şi la nivel naţional, şi la nivel local. Le mulţumesc încă o dată tuturor celor care au votat şi tuturor celor care au înţeles că este un moment important pe care trebuie să îl hotărâm noi şi nu alţii pentru noi. Îi îndemn pe oameni să meargă la vot de fiecare dată când vor fi alegeri, tocmai pentru a da legitimitatea necesară celor care sunt aleşi în funcţie. Votul de la Brăila reprezintă o obligaţie mai mare pentru noi, pentru toate echipele de consilieri locali, judeţeni, să ne ducem proiectele la bun sfârşit şi să facem tot posibilul - chiar mai mult decât am făcut până acum -, pentru a putea implementa în oraşul şi judeţul nostru, nişte proiecte care să pună Brăila pe harta dezvoltării naţionale şi nu doar pe harta albastră”, a afirmat Dănăilă, precizând că depesedizarea Brăilei trebuie să continue.
Lacrimi amare în tabăra PSD, dar şi orgolii
Şeful PSD Brăila, Ion Rotaru, a mulţumit la rândul său tuturor celor care au votat cu Viorica Dăncilă în turul 2 al Alegerilor Prezidenţiale, dar şi membrilor, liderilor de organizaţii şi primarilor care s-au implicat în campanie. Acesta a recunoscut înfrângerea, dar a ţinut totuşi să puncteze c ă judeţul Brăila nu stă chiar atât de rău în privinţa scorului obţinut, clasându-se undeva pe locul 14 în topul localităţilor din acest punct de vedere.
“E un rezultat care nu ne mulţumeşte. Sigur, că ne-au lipsit cam 5 procente să depăşim 50 plus 1, dar este o înfrângere. Categoric! E limpede acest lucru. E necesar să regândim câteva chestiuni care ţin şi de partea organizatorică, de modul în care se abordează campania, de comunicare. Lucrurile ţin şi de local, dar în mod deosebit de nivelul central, unde am avut probleme mari legate de comunicare, legate de greşeli pe care le-am făcut şi pe care nu trebuia să le facem. Sigur, se va face o analiză aici, la nivel judeţean, pe fiecare organizaţie. O să stabilim un set de măsuri. Vom vedea şi ceea ce se întâmplă mâine (n.r. - astăzi) la Comitetul Executiv Naţional”, a declarat Rotaru.
Acesta a apreciat că membrii PSD vor intra în opoziţie contructivă la nivel naţional, având în vedere că urmează dezbaterile şi adoptarea bugetului în Parlament.
La rândul său, preşedintele executiv al PSD, Aurel Simionescu, a afirmat că s-a aşteptat la un rezultat mai bun la Brăila, în special în Municipiu, unde s-au făcut foarte multe lucrări în ultima vreme “spre binele cetăţenilor”. Şi acesta a vorbit despre o analiză serioasă după scorul mai mic de 50% în judeţul nostru.
Mihai Tudose a «dat de pământ» cu conducerea PSD Brăila
Europarlamentarul brăilean Mihai Tudose (vicepreşedinte Pro România) a avut un comentariu extrem de critic la adresa conducerii actuale a PSD Brăila, după rezultatul partidului în judeţul nostru, în turul 2 al Alegerilor Prezidenţiale. Acesta a afirmat că era limpede faptul că Viorica Dăncilă nu poate câştiga, iar liderii PSD de la nivel naţional ar trebui să facă un pas în spate, în timp ce conducerea social-democraţilor din Brăila, ar trebui să îşi asume că au forţat nota, atunci când au obligat membrii de bună-credinţă, să meargă în campanie pentru un candidat în care nu puteau crede.
“Eu aş citi rezultatele de la Brăila în contextul general. Cu câteva excepţii notabile sau «inexplicabile» mesajul a fost unitar. Şi în fapt, a venit factura la tot ceea ce a fost PSDragnea până astăzi. Cu Viorica Vasilica, cu Arsenie, cu Cuc, cu Carmen Dan, cu Andruşcă, cu 10 august, cu codurile penale, cu ordonanţe, cu tot. Asta e factura! Fiindcă unele chestii chiar se plătesc pe lumea asta, nu pe lumea cealaltă. Au avut cel mai slab candidat posibil, care a ajuns în turul 2 doar datorită muncii şi ataşamentului membrilor de partid, nu datorită calităţilor sale, pentru că toate «calităţile» candidatului o recomandau să iasă cu minus, nu cu plus”, a declarat Tudose, precizând că primele reacţii ale liderilor PSD de după rezultatul alegerilor demonstrază că nu au înţeles absolut nimic.
Mihai Tudose a mai precizat că din punctul său de vedere stânga îşi poate reveni în judeţul Brăila, atât la Alegerile Locale, cât şi la Alegerile Parlamentare de anul viitor. Însă nu fără să existe anumite schimbări la nivelul conducerii organizaţiei PSD Brăila.
“Şi aici, anumite lucruri mai trebuie schimbate, după opinia mea. Fiindcă avem şi aici o generaţie de oameni care au avut curaj şi s-au dezis cât au putut de tipul ăsta de politică, de candidatură, şi nişte oameni care, din motive pe care nu mi le explic, au mers înainte, indiferent cât de rău era înainte. Nu au avut curajul să aibă o opinie, sau o manifestare contrară liniei generale a partidului, pentru că nu-i aşa, «partidul e în toate şi nu greşeşte»!”, a mai spus Tudose, care a dorit totuşi să sublinieze că scorul social-democraţilor la Brăila nu a fost unul extrem de slab spre deosebire de cel de la nivel naţional.
“În fapt, la Brăila totuşi, scorul fiind aproape egal, se poate interpreta şi aşa: până la urmă, toţi ceilalţi sunt egali cu PSD-ul. Dar este cel mai slab rezultat înregistrat de PSD la Brăila”, a conchis europarlamentarul.
USR-iştii fac apel pentru unificarea dreptei la Brăila
În contextul câştigării alegerilor prezidenţiale şi la Brăila, liderul USR de la nivel local, Cătălin Stancu, a vorbit despre nevoia unificării dreptei în judeţul nostru pentru a nu rata momentul şi pentru a avea o şansă reală de a detrona PSD din administraţia locală. Acesta s-a arătat încântat de faptul că Alianţa USR-PLUS a reuşit să contribuie la victoria lui Iohannis pe plan local, precizând că după calculele sale, voturile în plus câştigate de Iohannis în defavoarea Vioricăi Dăncilă, vin tocmai de la susţinătorii alianţei.
“Având în vedere trendul, era de aşteptat că se va întâmpla aşa. Deşi la Brăila e o premieră. Cred că este un semnal foarte bun ca dreapta să găsească o soluţie să meargă unită şi la alegerile locale. Pentru că asta ar fi soluţia să terminăm odată pentru totdeauna cu PSD-ul din administraţia locală. Şi cred că nu trebuie să ratăm momentul ăsta şi să acţionăm în consecinţă. Să lăsăm deoparte orgoliile, să lăsăm ambiţiile personale şi să încercăm să purtăm o discuţie”, a afirmat Stancu.
Din păcate, redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” nu au reuşit să obţină un punct de vedere şi de la liderul PLUS Brăila, Adrian Neagu.
PMP-iştii, încântaţi de rezultat
Preşedintele PMP Brăila, Viorel Botea, a afirmat că scorul lui Iohannis s-a datorat tocmai faptului că a obţinut voturile tuturor celor care în general votează cu dreapta. Acesta a afirmat că dacă am face un calcul şi am compara scorul obţinut de celelalte partide de dreapta în primul tur al alegerilor, am vedea clar că acelaşi electorat a înclinat balanţa în defavoarea Vioricăi Dăncilă.
“PSD a fost sancţionat, nu pentru măriri sau lucruri bune pe care le-a făcut în guvernare, ci pentru lucrurile foarte proaste, greşite pe care le-a făcut şi mă refer la imixtiunea în Justiţie, faptul că au avut un preşedinte care nu a făcut altceva decât să creeze o grămadă de probleme. Nu mai vorbesc de 10 august. Evenimente care nu au făcut altceva decât să schimbe gândirea electoratului care a sancţionat PSD”, a conchis Botea.