• teoria aceasta a fost susţinută de PND-istă în şedinţa extraordinară de miercuri a Consiliului Judeţean, în cadrul căreia s-a luat în discuţie şi situaţia lui Cortez • liberalul Ovidiu Nechita i-a ridicat mingea la fileu în momentul în care a întrebat ce este aşa urgent la proiectul ce-l vizează pe colegul său de partid care a demisionat din funcţia de consilier judeţean • Drăghincescu a afirmat că, dacă şedinţa ar fi avut loc mai târziu cu o zi, Cortez devenea incompatibil cu noua funcţie pe care o ocupă acum, în speţă consilier al prefectului, iar Nechita i-ar fi făcut plângere
În cursul zilei de miercuri, consilierii judeţeni s-au întâlnit în şedinţă extraordinară pentru dezbaterea şi votarea a trei proiecte, dintre care unul referitor la demisia PNL-istului Vasile Cortez, întrucât acum ocupă funcţia de consilier al prefectului Cătălin Boboc. Celelalte două proiecte se referă la finanţări pentru realizarea unor obiective. Înainte de votarea ordinii de zi, au existat discuţii aprinse între consilierul judeţean liberal Ovidiu Nechita şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Francisk Chiriac, pe de-o parte, şi între acelaşi liberal şi consilierul judeţean PND Simona Drăghincescu, pe tema urgenţei pentru care au fost convocaţi în şedinţă extraordinară.
Ovidiu Nechita (PNL) a luat cuvântul şi a întrebat de ce este necesară aprobarea celor trei proiecte miercuri, continuând cu exemplul demisiei colegului său de partid, Vasile Cortez, din funcţia de consilier judeţean. “De exemplu, un proiect de pe ordinea de zi de astăzi (ieri - n.r.), nu ştiu cât este atât de extraordinar la demiterea sau renunţarea domnului Cortez. Ce este atât de important? Nu înţeleg, nu puteaţi s-o faceţi în şedinţă ordinară? V-am dat un exemplu. Vă rog să-mi răspundeţi”, a întrebat Nechita.
Atât secretarul judeţului, cât şi preşedintele CJ au explicat că legea spune că în astfel de cazuri, se constată încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului unui consilier judeţean în prima şedinţă, nespecificându-se dacă aceasta trebuie să fie “extraordinară” sau “ordinară”.
În discuţie a intrat şi consilierul judeţean PND, Simona Drăghincescu. Aceasta a sugerat că PNL Brăila ar fi împărţit în cel puţin două tabere şi îl suspectează pe Nechita că şi-ar fi dorit ca Vasile Cortez să devină incompatibil pentru a-i putea face plângere. Mai mult de atât, Drăghincescu a afirmat despre Cortez că este “un om serios, care şi-a făcut datoria în CJ”. La un moment dat, Ovidiu Nechita a încercat s-o facă pe Drăghincescu să tacă, susţinând că ceea ce se întâmplă într-un partid nu trebuie discutat în şedinţă CJ. Iată intervenţiile celor doi consilieri judeţeni:
Drăghincescu (PND): “Domnu' Nechita, eu înţeleg că PNL vrea să-l scoată în mod obligatoriu pe Cortez incompatibil, că ei sunt artişti în unele incompatibilităţi şi declaraţii. Cortez şi-a dat demisia la partid din funcţia de consilier judeţean pe 30 decembrie 2019, pentru că ocupă acum o funcţie de consilier la prefectură...”
Nechita (PNL): “Nu vorbim bălării de ce se întâmplă la partid. Vorbim de proiect. Eu vă vorbesc la subiect, nu ce se întâmplă la partid (...)”
Drăghincescu: “Hai, domnule, lasă-mă să vorbesc. Şi-a dat demisia de la CJ în 30 decembrie 2019. Faptul că ocupă funcţia de consilier al prefectului, o funcţie publică, este incompatibil cu funcţia de consilier judeţean. În 15 zile, domnul Cortez era obligat să părăsească funcţia de consilier judeţean. Or, demisia lui de la partid nu operează. Deci 15 zile numărate din data de 30 decembrie, adică 17 zile de fapt, pentru că ziua când a depus-o şi ziua în care se hotărăşte nu se iau în calcul, astăzi, 15 ianuarie, este a 17-a zi în care CJ trebuia adopte hotărârea ca domnul Cortez să nu mai fie consilier judeţean. Dacă făceam şedinţa mâine (joi, 16 ianuarie - n.r.), domnul Cortez era incompatibil. Şi PNL, onor domn' Nechita, avea ocazia să-i facă o plângere anonimă sau pe numele de Ion Simionescu la ANI, sau Giurgea Săndel, şi să spună că domnul Cortez este incompatibil. Deci astăzi am invitat să distrugem un om, respectiv PNL-istul Cortez, care este un om serios şi care şi-a făcut datoria în CJ, drept pentru care este imperios necesar să discutăm vacantarea postului de consilier judeţean”.
Discuţia a continuat. În timp ce consilierul judeţean liberal Nechita susţinea că articolul 178 din Codul Administrativ spune altceva, la rândul lor, preşedintele CJ şi secretarul Judeţului se apărau tot cu texte din lege. Totul ca, într-un final, şedinţa să meargă mai departe, iar ordinea de zi supusă la vot, adoptată de toţi cei prezenţi, mai puţin de Nechita, care s-a abţinut. Din cei 33 de consilieri judeţeni, doar 23 au fost prezenţi, unii lipsind motivat, alţii nemotivat.
Proiectul de hotărâre privind constatarea încetării de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de consilier judeţean al lui Vasile Cortez şi declararea “vacant” a locului deţinut a fost adoptat cu 22 de voturi “pentru” şi o abţinere din partea lui Ovidiu Nechita.