Cotidianul „Obiectiv - Vocea Brăilei” a lansat încă de pe 3 iunie o provocare oamenilor politici: Scrieţi la rubrica „Politica la colţ” despre teme pe care le consideraţi de maxim interes sau criticaţi cu argumente opiniile altor oameni politici, semnatari ai articolelor la această rubrică! Deocamdată, doar europarlamentarul Mihai Tudose, fost premier al României s-a arătat interesat şi a pus în dezbatere teme actuale. Niciun alt om politic nu le-a criticat. Astăzi, din nou Mihai Tudose cu un articol care pune punctul pe i într-o temă înfiorător de actuală.
Mihai TUDOSE
Ieşirea din izolare înseamnă, din păcate, descătuşarea instinctului de turmă pentru unii dintre români. Iar statul român e doar un spectator la dezastrul sanitar-economic în care ne afundăm accelerat. Singura soluţie: mai multă responsabilitate individuală!
Eliminarea restricţiilor a avut ca scop reluarea activităţii economice. Un blocaj mai lung ar fi asfixiat ţara. Ieşirea din izolare nu s-a făcut pentru aglomerări inconştiente, în cluburi şi pe plaje. Putem înţelege infantilismul teribilist până la limita la care dezastrul devine colectiv.
Urmarea e previzibilă de acum: am ratat relaxarea, aşa că ne vom întoarce curând la restricţii, ca să oprim avansul morţii. Iar economia, care abia a luat o gură de aer, se va opri iar. Ne învârtim în cerc.
Limitele instituţiilor se văd. Acest guvern e depăşit de situaţie şi lipsit de autoritate. Când un stat spune “recomand”, asta are putere de lege într-o lume aşezată. Sunt ţări grav afectate iniţial de coronavirus, dar care, de o lună încoace, de când au ieşit din izolare, se menţin pe un trend descrescător, pentru că populaţia respectă normele de bază.
E cazul Belgiei, cu 62.000 de contaminaţi în total şi 9.700 de morţi, dar unde, de săptămâni încoace, media infectărilor e în jur de 80 şi a deceselor de 5 pe zi.
Nu e nevoie de poliţie ca să fie respectate reguli elementare de igienă şi prevenţie.
Sunt, însă, unii care n-au înţeles încă proporţiile pericolului pentru ei înşişi, pentru părinţii şi bunicii lor. Din cauza avalanşei de informaţii contradictorii, bâlbe oficiale, dezinformare agresivă şi discursuri populiste. Această categorie trebuie trezită rapid la realitate, pentru a nu-i pune în pericol pe cei mulţi şi precauţi.
La urma urmei, instituţiile statului nu pot ţine loc de creier şi inimă. Legea nu poate înlocui instinctul de conservare. Nu starea de urgenţă ori de alertă trebuie să ne protejeze pe noi şi pe cei dragi. Primii responsabili suntem noi.
Sau cum spune Tom Hanks, care a trecut prin această boală: “Cel puţin trei lucruri mărunte sunt în beneficiul tuturor. Purtaţi o mască, spălaţi-vă pe mâini, respectaţi distanţarea socială. Dacă nu puteţi face asta, nu am prea mult respect pentru voi”.