Mergi la conţinutul principal

Politica și asfaltările. Canciu vs Dragomir

* inspectorul școlar general al ISJ Brăila, Cătălin Canciu, președinte al municipalei PNL și consilier local, a dorit să atragă atenția asupra faptului că piatra cubică, veche de 100 de ani, de pe Strada Plevna este în proces de acoperire cu asfalt * acesta a transmis un comunicat de presă în care îl acuză pe primarul Marian Dragomir că ”transformă Brăila într-un oraș fără identitate, monoton, de sorginte comunistă” * de cealaltă parte, Dragomir a precizat că strada respectivă nu este în Centrul Istoric, că fusese oricum parțial acoperită cu beton cu mulți ani în urmă și că oamenii din zonă se vor bucura să scape în sfârșit de zgomot și de denivelări * mai mult, edilul-șef a punctat că municipalitatea reamenajează străzi cu piatră naturală (granit), însă în Centrul Istoric

 

Asfaltarea pietrei cubice de pe Strada Plevna a fost atacată de consilierul municipal PNL Cătălin Canciu. Șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila și totodată președinte al municipalei liberalilor, a transmis, recent, un comunicat de presă în care îl acuză pe primarul Marian Dragomir că transformă Brăila într-un oraș ”fără identitate, îngropând sub strat de bitum granitul vechi de peste 100 de ani” de pe Strada Plevna. PNL-istul a dorit să avertizeze că aceeași soartă a avut-o și Drumul Căruțașilor, realizat de primii negustori care au ridicat Brăila în urmă cu un secol.

”Primarul Marian Dragomir, despre care spuneam cu ceva vreme în urmă că asfaltează fără discernământ, nu contează că este șosea de centură sau stradă cu valoare patrimonială, are în plan să transforme Brăila istorică într-un oraș fără identitate, monoton, de sorginte comunistă. După ce a rezistat fără probleme peste 100 de ani și ar mai fi rezistat alte câteva sute de ani, dacă ar fi fost reașezată corespunzător, piatra cubică din granit de pe strada Plevnei și-a găsit sfârșitul subit sub administrația Dragomir. Fără nicio urmă de regret sau de respect pentru istoria locală, Dragomir a îngropat sub strat de bitum întreg granitul care se găsea aici și care oferea străzii un farmec aparte și amintea de Brăila de altădată. De aceeași soartă cruntă a avut parte, cu câteva luni în urmă, și Drumul Căruțașilor, realizat de primii negustori care au ridicat Brăila în urmă cu un secol”, a declarat Canciu, revoltat.

Acesta a transmis și o fotografie de pe Strada Plevna colț cu Str. Gen. E. Grigorescu pentru a-și întări acuzațiile.

”Construite piatră cu piatră, cu simț de răspundere, pentru că în anul 1909, inginerul șef al orașului Brăila a trecut în caietul de sarcini obligația ca piatra cubică să aibă forma regulată paralelipipedică și toate cele șase fețe bine cioplite, pentru a putea fi întoarse și întrebuințate în timp pe toate laturile, aceste străzi din Brăila pavate cu granit au dispărut astăzi fără urmă. În timp ce străinii sunt mândri de faptul că au străzi pavate cu piatră cubică, plătind bani grei pentru granitul negru-albăstrui, primarul Dragomir își permite să ignore valoarea lui patrimonială inestimabilă și să toarne smoală încinsă peste istoria de peste 100 de ani a Brăilei. Și pentru ca sfidarea brăilenilor să fie și mai mare, Dragomir declară public, în bătaie de joc, că «el nu a trăit în acele vremuri când s-au construit străzile din granit, pentru a ști unde se află Drumul Căruțașilor, și că, dacă cineva plânge după această comoară patrimonială, o va găsi în siguranță peste 400 de ani, sub asfalt». Să iei în derâdere un oraș istoric, pavat cu acest granit, cu care alte orașe ale lunii se mândresc, asta da viziune a administrației Dragomir, care visa, în urmă cu ceva vreme, la titlul de capitală cultural europeană pentru Brăila. Acum că a rezolvat străzile cu piatră cubică, Dragomir poate trece la vopsitul statuilor din oraș și la cimentuirea hrubelor din Centrul Istoric, pe același principiu, că «istoria se conservă mai bine, dacă nu e la vedere», dar să lase vorbă ultimului turist să stingă lumina atunci când părăsește Brăila”, a mai declarat consilierul PNL.

Sursa citată a mai adăugat ironic faptul că ”înțelege” ambiția actualului primar de a stabili un record la asfaltare ”pentru a acoperi tot ceea ce n-a făcut predecesorul său, tutorele Aurel Simionescu, în anii cât a fost primar al Brăilei”. Canciu a acuzat că dacă Simionescu „nu a făcut mai nimic”, Dragomir face acum exces de zel, ”împroșcând toată Brăila cu smoală încinsă, pentru a da de lucru fabricii de bitum aflate la marginea orașului”.

Ba mai mult, liberalul a ținut să atragă atenția că dacă brăilenii au asistat în ultima vreme la o serie de străzi inundate, în opinia sa actuala administrație ar trebui să ia în calcul faptul că o stradă pietruită nu se inundă niciodată, deoarece există rosturi între pietre pe unde se poate scurge apa.

”Străzile pietruite rezolvă natural această problemă, pentru că apa se scurge în sol și nu suprasolicită sistemul de canalizare. În plus, piatra nu va radia niciodată căldură, așa cum o face asfaltul. Asfaltul se încălzește foarte tare, iar aerul devine irespirabil, în timp ce piatra are o inerție termică mult mai pronunțată. Plus că din piatră nu se degajă compuși volatili chimici, acel aer toxic, pe care noi îl numim «miros de asfalt»”, a conchis inspectorul școlar general al ISJ Brăila. 

 

Dragomir: «Este un atac politic rezultat din frustrarea celor de la PNL»

Contactat în legătură cu cele semnalate de Cătălin Canciu, primarul Marian Dragomir a precizat că Strada Plevna nu se află în Centrul Istoric al Brăilei și că deja fusese asfaltată pe bucăți cu ani în urmă. Context în care, în opinia sa, locatarii din zonă vor aprecia să aibă parte de asfalt nou și să scape de zgomotul pe care îl produceau autovehiculele ce treceau peste piatra cubică, dar mai ales de denivelările de pe stradă.

”O să vă transmit două fotografii de pe Strada Plevna, din care reiese foarte clar că de sub stratul de asfalt care se frezează în momentul de față există piatră cubică. Una dintre fotografii este realizată de mine și cealaltă este postată de un locatar din zonă, probabil. Eu am găsit-o pe internet. Ca atare, orice alt comentariu este de prisos”, a declarat Dragomir, precizând că oricine poate observa faptul că strada respectivă fusese deja asfaltată în trecut, tot peste piatra cubică.

Edilul-șef a ținut totuși să precizeze că municipalitatea reamenajează străzi cu piatră naturală (din granit), însă în Centrul Istoric, unde se pretează așa ceva.

”Reprezentanții PNL căută un pretext de fiecare dată pentru a-l ataca pe primarul Dragomir. Și când asfaltează și când nu asfaltează. Strada Plevna este foarte lungă. În unele zone, peste piatra cubică s-a turnat asfalt cu foarte mulți ani în urmă. Acum se frezează și se toarnă alt asfalt. Și mai sunt câteva porțiuni foarte mici pe care rămăsese piatra cubică și pe care se toarnă asfalt pentru prima oară. Dar străzile respective la care face referire domnul consilier nu sunt în zona Centrului Istoric, iar cei care doresc să vadă lucrări cu piatră naturală pot merge pe Strada Mare, pe Strada Mercur și pe Vadul Schelei, pe care Primăria Municipiului Brăila le reamenajează cu piatră naturală (granit). Străzi situate în Centrul Istoric. Oricum, din punctul meu de vedere, locatarii de pe străzile respective (n.r. – zona Str. Plevna) sunt ferm convins că s-au săturat de zgomot și de denivelări. Se vede clar. Este un atac politic rezultat din frustrarea celor de la PNL”, a mai adăugat Dragomir.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro