Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat miercuri, răspunzând unei întrebări privind declaraţiile şefului statului privind revizuirea Constituţiei şi rezultatul referendumului din 2009 pentru Parlamentul unicameral, că nimeni nu poate să încalce decizia poporului român.
Întrebat, la intrarea în sediul Curţii Constituţionale, cum comentează declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu potrivit cărora, dacă revizuirea Constituţiei nu se face pentru a pune în aplicare referendumul din 2009, revizuirea nu se justifică", Augustin Zegrean a spus: "Nu vă răspund la întrebările astea, nu astăzi".
Preşedintele Curţii Constituţionale a mai spus, răspunzând unei întrebări, că Parlamentul nu poate să încalce decizia poporului exprimată prin referendum.
"Nu poate să încalce nimeni decizia poporului român, pentru că în Constituţie, la articolul 2, se spune că suveranitatea aparţine poporului, care o exercită prin organele sale liber alese şi prin referendum. Mai mult de atât nu vă pot spune", a adăugat Zegrean.
Şeful statului a declarat, marţi, că la revizuirea Constituţiei trebuie să se ţină cont de decizia Curţii Constituţionale privind obligativitatea respectării referendumului din 2009, arătând totodată că liderul PNL Crin Antonescu şi-a luat "rolul mincinosului" vorbind de 300 de deputaţi, fără a menţiona şi câţi senatori se doresc.
"Aş vrea să discut despre ultima trăsnaie a USL, cea cu Constituţia, pe care vor să o treacă prin referendum odată cu europarlamentarele. Este în regulă, dar va trebui să ţină cont de câteva lucruri, foarte importante; primul şi cel mai important este decizia Curţii Constituţionale 682 din 2012, în care se spune că este obligatorie respectarea rezultatului referendumului care viza Parlament unicameral şi număr maxim de 300 de parlamentari", a spus preşedintele Traian Băsescu, în conferinţa de presă susţinută la Palatul Cotroceni.
Preşedintele a adăugat că nu crede că "la un interval atât de scurt Curtea Constituţională îşi va schimba jurisprudenţa".
"Povestea pe care vrea să o prezinte Crin Antonescu, de data asta, şi-a luat rolul mincinosului, spunând «facem 300 de deputaţi», uitând să spună câte sute de senatori face...această poveste nu va putea trece de CC. S-au aruncat într-o minciună publică ambii lideri ai USL, o minciună care va duce la dezorientarea electoratului şi va face ca nimeni să nu mai înţeleagă nimic", a mai susţinut Traian Băsescu.
El a adăugat că nu crede că un proiect de Constituţie care nu va ţine cont de referendumul din 2009 va fi acceptat de CC.
"Să vedem ce schimbări vor mai face în perioada următoare la proiectul de revizuire a Constituţiei, dar personal cred că au o mare problemă, la stadiul acesta, cu ideea de a face un referedum de revizuire a Constituţiei odată cu europarlamentarele. Lucrurile sunt mult prea complicate, ceea ce au scris până acum este de mult prea proastă calitate. Nu trebuie să facem o Constituţie pentru interesele lui Ponta şi Crin, de astăzi, ci ne trebuie o Constituţie pentru viitorul României", a mai spus Băsescu.
El a menţionat că CC a creat foarte multă jurispridenţă în interpretarea Constituţiei. "Dacă revizuirea Constituţiei nu se face pentru a pune în aplicare referendumul din 2009, nu se justifică revizuirea Constituţiei, pentru că, la ce era neclar, CC a emis deja jurispundenţă care acoperă toate interpretările din Constituţia actuală", a menţionat el.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, după şedinţa USL, într-o conferinţă de presă susţinută alături de Victor Ponta, că USL a decis organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei odată cu europarlamentarele.
La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că referendumul ar putea dura două zile.
Anterior, surse din USL declaraseră pentru MEDIAFAX că liderii Uniunii au decis, duminică seară, într-o reuniune informală, organizarea referendumului pentru validarea Constituţiei modificate simultan cu europarlamentarele din luna mai, consultarea populară urmând să aibă loc timp de două zile, cu prag de validare de 50%.