"În actualul context economic european şi mondial, dialogul politic este absolut necesar şi constituie o premisă solidă pentru aplicarea imediată şi eficientă a măsurilor anti-criză, atât la nivel naţional cât şi la nivel comunitar. Salutând iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu, UNPR îşi exprimă convingerea că România trebuie să ducă mai departe angajamentele asumate şi să continue pe drumul responsabilităţii economice şi politice", susţin uneperiştii.
Uniunea consideră că acordul de guvernanţă fiscală este un pas înainte făcut de liderii europeni, "iar imperativul echilibrării bugetelor naţionale în interiorul Uniunii Europene reprezintă o soluţie câştigătoare pe termen lung". "În acest context, identificarea şi efectuarea rapidă a tuturor paşilor care se impun reprezintă o obligaţie pe care UNPR, ca membru al Coaliţiei de guvernare, este gata să şi-o asume cu maximă responsabilitate", se mai arată în comunicat.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, la Bruxelles, că, în baza aderării la acordul interguvernamental, România va trebui să introducă în Constituţie limita deficitului structural la 0,5%. În acest context, el a anunţat, de la Bruxelles, că intenţionează să "informeze" partidele politice parlamentare, dar "nu prin hârtii", care nu se citesc, săptămâna viitoare, despre deciziile summitului UE.
"Marea problemă a acestui deficit de 0,5% este că el trebuie introdus într-un act normativ care se numeşte Constituţie a statelor membre în cel mai scurt timp, poate fi un substitut pentru constituţie dacă este vorba de o lege echivalentă cu Constituţia, iar acest lucru îl poate constata numai Curtea de Justiţie a UE, dacă prevederea legală a fost introdusă într-un act normativ care poate fi constituţia sau echivalent", a afirmat preşedintele.
"Aici, politicienii noştri sunt la stadiul <take it or leave it>. Nu ne putem juca cu revizuirea Constituţiei. Iată cum a venit UE şi ne spune <domnul preşedinte pare a fi fost inspirat că ai trimis proiectul de revizuire a Constiţiei de multe luni în Parlament>. Bun... e o paranteză, o glumă, dar acesta este adevărul, nu putem fi credibili decât cu introducerea în Constituţie a acestei obligaţii", a spus Băsescu, vineri, la Bruxelles, referindu-se la obligaţia României de a introduce în Constituţie a limitării deficitului structural la 0,5%.