„Trebuie să acceptăm că, într-o democraţie, nominalizarea primului-ministru se poate face preluându-l şi dintr-o funcţie care părea să îl ţină în afara vieţii politice (...) Noi trebuie să ne hotărâm ce vrem. Avem oricum o privire mitică asupra serviciilor secrete din România, ne uităm la SIE şi la SRI - uităm că mai există şi servicii secrete departamentale - şi credem că, împotriva legii, cei care sunt directorii acestor servicii, în clipa în care pleacă de la Serviciu primul lucru pe care-l fac este să-şi adauge un argument suplimentar de autoritate pe seama informaţiilor pe care le-au aflat", a spus Ungureanu, la Antena 3.
El a punctat că directorii serviciilor sunt manageri, iar nu specialişti ai sistemului. „Au o viaţă înainte, faptul că treci printr-un serviciu ca manager şi garant civil al respectării Constituţiei n-ar trebui să oblige, în numele unui drept fundamental, la recluziune. Ce ar trebui să facă un director de SIE sau de SRI? Să meargă direct la mănăstire şi să nu mai iasă de acolo!", a adăugat Ungureanu.
Premierul a subliniat că există o serie de „presupuneri toxice" şi a ridicat problema că poate există o temere că vechea Securitate mai există.
El a mai explicat şi că, deşi nu a încălcat legea, a preferat să-şi dea demisia ca şef al SIE înainte de învestire pentru a stopa criticile privind nominalizarea sa, deşi era încă director de serviciu secret.