POLITIC: Teodor Meleşcanu DEMISIONEAZĂ din funcţia de ministru al Afacerilor Externe, la opt zile după ce a preluat portofoliul | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

POLITIC: Teodor Meleşcanu DEMISIONEAZĂ din funcţia de ministru al Afacerilor Externe, la opt zile după ce a preluat portofoliul

Teodor Meleşcanu a anunţat că îşi depune, marţi, în şedinţa de Guvern, mandatul de ministru de Externe, precizând că face acest lucru pentru că nu toţi românii din diaspora au putut vota şi că a luat această decizie ca "om de onoare", "într-o ţară în care nimeni nu-şi asumă responsabilitatea". Meleşcanu a declarat că îşi cere scuze românilor care au stat la coadă ore în şir pentru a-şi exercita dreptul de vot.

Declaraţiile lui Teodor Meleşcanu:

Fac această scurtă prezentare în legătură cu desfăşurarea procesului de vot în străinătate. Am preluat conducerea MAE cu doar 5 zile înaintea celui de-al doilea tur de scrutin. Obiectivul meu a fost să aducem condiţiile de vot din străinătate la un nivel cât mai apropiat de aşteptările cetăţenilor.

La nivelul conducerii MAE ne-am deplasat în ziua votului în toate secţiile cu dificultăţi în turul I. Nu am putut suplimenta secţiile de votare, deoarece BEC nu a putut oferi clarificările privind existenţa unei soluţii în acest sens.

 

Ne-am asumat responsabilitatea pentru măsurile de fluidizare a votului şi am organizat turul II de o manieră care a permis un număr record de voturi în străinătate.

Nu au fost semnalate incidente grave privind corectitudinea procesului de vot. Au existat şi excepţii, la Londra, Paris, Muchen, Torino şi altele.

Regret aceste disfuncţionalităţi şi îmi cer scuze românilor care au stat la coadă ore în şir pentru a-şi exercita dreptul de vot. Responsabilitatea nu aparţine cetăţenilor, ci rigidităţii cadrului juridic existent.

Nu toţi românii din străinătate şi-au exercitat dreptul de vot şi acest lucru trebuie asumat. Eu, ca un om de onoare, îmi asum responsabilitatea şi îmi voi depune mandatul.

Teodor Meleşcanu a preluat portofoliul MAE în 10 noiembrie, după ce Titus Corlăţean şi-a dat demisia, în urma criticilor privind organizarea alegerilor prezidenţiale în diaspora. Corlăţean afirma că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Şi la turul doi al alegerilor prezidenţiale au fost foarte mulţi români care nu au reuşit să voteze, după ce au stat mai multe ore la coadă.

Opoziţia, diaspora şi societatea civilă i-au cerut lui Meleşcanu să îşi dea demisia, pentru că nu a înfiinţat secţii de votare suplimentare în diaspora.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Teodor Meleşcanu a făcut tot ceea ce putea să facă în privinţa votului din diaspora, acesta nevenind în fruntea MAE pentru a rămâne, ci încercând să ajute.

"Încerc să salvez prestigiul MAE. Este o instituţie fundamentală a stalului român care are ca atribuţii reprezentarea noastră. Domnul ministru Meleşcanu a venit în ultimul moment, a făcut tot ceea ce putea să facă din punct de vedere legal şi omenesc. Oricum, domnia sa nu a venit să rămână ministru de extrene şi practic a încercat să ajute pe ultima sută de metri, faţă de primul tur 168 mii de voturi, în turul doi au fost 380 mii . Cred că s-a muncit foarte mult, dar cred că este nevoie de schimbare de legislaţie pentru ca în 2016 votul în diaspora să se poată desfăşura în mod normal", a spus Ponta.

Ministrul Teodor Meleşcanu şi-a cerut scuze românilor din diaspora care nu au putut vota duminică şi a declarat că trebuie identificate soluţii legislative pentru a asigura condiţiile ca românii să-şi exercite dreptul de vot oriunde s-ar afla în străinătate.

"Doresc să îmi exprim aprecierea sinceră pentru spiritul civic remarcabil de care au dat dovadă românii care s-au prezentat în număr mare la vot şi care, în pofida unor împrejurări pe alocuri nefavorabile, şi-au exercitat în mod democratic dreptul fundamental de vot", a precizat, luni, într-un comunicat, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.

Şeful diplomaţiei a ţinut să îşi exprime regretul şi să adreseze scuze faţă de acei cetăţeni români care, "datorită unor constrângeri ce nu au depins decât într-o anumită măsură de Ministerul Afacerilor Externe, nu au putut să îşi exercite dreptul de vot". "Nemulţumirile şi insatisfacţia lor nu au trecut neobservate", a subliniat Meleşcanu.

Ministrul de Externe a precizat că trebuie trase anumite concluzii după votul de duminică din diaspora.

"Evoluţia societăţii româneşti şi dinamica prezenţei românilor în afara graniţelor a depăşit cu mult cadrul legislativ actual referitor la organizarea alegerilor. Apreciez că devine necesară o analiză aprofundată la nivelul instituţiilor statului, inclusiv la nivelul Ministerului Afacerilor Externe cu privire la cauzele care au determinat disfuncţionalităţi în procesul de votare în străinătate în vederea identificării acelor soluţii legislative care să corespundă situaţiei actuale şi de perspectivă a electoratului românesc şi asigure, fără sincope, condiţiile pentru ca românii să îşi poată exercita dreptul de vot în condiţii de normalitate oriunde s-ar afla pe glob", a afirmat Meleşcanu.

Totodată, el a susţinut că Ministerul Afacerilor Externe, în limita competenţelor şi atribuţiilor, "a depus toate eforturile şi a luat toate măsurile care au depins de aceasta pentru a asigura condiţiile în vederea desfăşurării votului în secţiile din străinătate pe un fond de corectitudine, legalitate şi neutralitate".

În pofida numărului record de votanţi în diaspora - 378.811 - la mai multe secţii de vot, printre care Munchen, Torino, Paris sau Londra, numeroşi români nu au putut să voteze.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro