"Nici măcar nu merită să reacţionez la aşa ceva, pentru că este atât de mărunt, ştiţi. Şi acesta este genul. Cu cât mai mărunte sunt insultele sale, cu atât el se crede mai important. Iar mie cu atât mai puţin ar putea să-mi pese de aşa ceva", a fost replica Regelui, la solicitarea de a se referi la afirmaţiile lui Traian Băsescu.
Jurnalistul BBC, care l-a intervievat pe Rege la casa sa din Aubonne, Elveţia, remarcă faptul că aducerea în discuţie a subiectului îi stârneşte fostului monarh un "râs aspru".
În cadrul interviului, Regele povesteşte despre ziua abdicării, despre respectul pe care mareşalul Ion Antonescu îl avea faţă de mama sa, regina Elena, dar şi despre despre cele două întâlniri cu Hitler, prima în 1937, în Bavaria şi apoi, în 1941, la Berlin.
De altfel, jurnaliştii britanici de la BBC au relatat despre discursul Regelui Mihai în Parlamentul României, precizând că a fost boicotat de şeful statului, care a refuzat să asiste la eveniment. Asemenea lui Băsescu, de la eveniment au lipsit "mai mulţi membri ai guvernului", adaugă cei de la BBC.
În discursul său, Regele Mihai a făcut apel la politicieni pentru "consolidarea democraţiei în România şi restabilirea demnităţii ţării", se mai spune în relatarea despre evenimentul istoric ce a avut loc în Parlamentul României, marţi, când Regele a împlinit 90 de ani.
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, în iunie, că Regele Mihai a săvârşit un act de trădare în 1947 în momentul în care a abdicat şi a părăsit ţara, catalogându-l drept "slugă la ruşi", spre deosebire de Ion Antonescu care în mod nedrept a rămas în istorie precum un criminal de război.
Şeful statului a fost întrebat într-o emisiune B1Tv dacă ar fi dat acelaşi ordin precum Ion Antonescu în 1941 "soldaţi români, treceţi Prutul!". "Da, pentru că aveam un aliat şi aveam de recuperat un teritoriu. Dacă aveam condiţiile de atunci, probabil că aş fi făcut-o", a spus Băsescu.
De asemenea, el a făcut o serie de comentarii despre Regele Mihai, fost suveran al statului, prin comparaţie cu Ion Antonescu. "Tot continuăm să considerăm că abdicarea regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare al interesului naţional al României, abdicarea. Din partea regelui, ăsta e punctul meu de vedere (...) Trebuie să recunoaştem că noi încă nu ne aşezăm corect valorile, de exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie Antonescu rămâne responsabil de holocaustul împotriva evreilor şi ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce... Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci, ăsta era doar prim-ministru. Unora le dăm averile, iar pe alţii îi considerăm criminali de război, şeful de stat şi primul ministru doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm de toate păcatele?", a mai spus Băsescu, fiind întrerupt de exclamaţia prezentatorului care a schimbat subiectul discuţiei.
Ulterior, şeful statului a punctat că nu are motive pentru a-şi retrage declaraţiile, întrucât reprezintă punctul său de vedere despre acel moment istoric.