Preda face o scură analiză a discursului de miercuri seară al lui Traian Băsescu. "A reamintit liniile politice ale mandatului său - de la reforma Constituției la legea sănătății - menționând că nu va ceda la niciun șantaj. A fost neutru și nu a lansat nicio polemică inutilă. A fost ferm în privința angajării guvernului - a oricărui guvern - în fața crizei. A tradus foarte clar semnalul pe care protestele din stradă îl aduc din societate, menționând fără înconjur neliniștile și fricile omului de rând. A recunoscut eroarea din disputa cu Arafat. A demontat cu calm câteva din clișeele cu ajutorul cărora Opoziția îl portretizează. Pe scurt, Traian Băsescu a avut o atitudine prezidențială", este opinia democrat-liberalului.
"Chiar dacă gesturile teatrale pe care le aștepta Opoziția nu au venit, Traian Băsescu a preluat inițiativa în disputa politică. El a lăsat să se înțeleagă că vor urma decizii instituționale importante, odată cu reluarea activității Parlamentului. În opinia mea, aceste decizii nu se pot materializa înainte de încheierea misiunii pe care FMI și Comisia o fac la București. Spre deosebire de adversarii săi radicali, Președintele știe că vorbește pentru un public ceva mai larg decât audiența conectată la un studio de televiziune", adaugă Preda.
Traian Băsescu s-a adresat miercuri seară românilor, într-un discurs de circa 45 de minute, prima dată pe larg după protestele declanşate pe 13 ianuarie, în toată ţara. El a transmis că nu are nimic să-şi reproşeze în comportamentul său, cu excepţia "gafelor" precum intervenţia împotriva lui Raed Arafat, că-şi menţine aceleaşi priorităţi precum revizuirea Constituţiei şi că nu intenţionează să demisioneze decât dacă se va dovedi "evident" că este o soluţie.