Guvernul va emite o nouă ordonanţă privind reducerea cotei de certificate verzi dacă preşedintele Traian Băsescu refuză în continuare să promulge Legea de aprobare a unei ordonanţe similare aflată demult în Parlament, a anunţat premierul Victor Ponta.
"Soluţia este să trecem peste preşedinte şi să apărăm industria şi consumatorii români, eventual printr-o nouă ordonanţă dacă domnia sa refuză în continuare promulgarea legii", a spus Ponta, în şedinţa de guvern.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că Legea certificatelor verzi este în Parlament şi a fost retrimisă pentru că trebuia să vină un aviz de la Comisia Europeană, precizând că nu are nimic împotrivă să fie promulgată imediat ce sunt îndeplinite toate procedurile.
În replică, Guvernul a transmis un comunicat în care îl acuză pe preşedintele Traian Băsescu de faptul că a dezinformat opinia publică," în direct, făţiş, voit şi într-un mod iresponsabil", în problema certificatelor verzi şi arată că Legea a fost votată de Parlament, dar a fost blocată de preşedinte.
Potrivit Executivului, efectul acestei blocări este creşterea facturilor la energie electrică.
Sindicatele din industrie protestează miercuri la Curtea Constituţională şi joi în Piaţa Victoriei, pentru a cere soluţionarea urgenţă a ordonanţei de urgenţă privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice şi a liberalizării rapide a preţului la gaze naturale.
Anterior, premierul Victor Ponta a transmis sindicaliştilor că trebuie să protesteze la Cotroceni, nu la Guvern, adăugând că preşedintele Băsescu este cel care refuză promulgarea legii privind certificatele verzi şi "subminează", astfel, economia naţională şi precizând că este dispus să protesteze şi el la Cotroceni.
În 26 februarie, preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională în cazul OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile.
Băsescu a arătat în sesizarea de neconstituţionalitate trimisă Curţii Constituţionale că, în opinia Comisiei Europene, procedura de notificare şi pre-notificare, impusă de Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, nu a fost respectată, fapt ce poate atrage declanşarea unei proceduri de infringement împotriva României.
Preşedintele a precizat că OUG 57/2013, aprobată prin legea transmisă spre promulgare, modifică schema de ajutor de stat SA 33134 2011/N-RO.
"Guvernul României a emis această Ordonanţă de Urgenţă în data de 4 iunie 2013, ea fiind publicată în Monitorul Oficial al României, Partea 335 din data de 7 iunie 2013, cu intrare în vigoare la data de 1 iulie 2013. Drept urmare, în data de 24 iunie 2013 Comisia Europeană a transmis o scrisoare către Reprezentanţa Permanentă a Comisiei Europene, prin care precizează faptul că nu a fost transmisă nicio prenotificare, în sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat", a arătat preşedintele în sesizare.
Departamentul pentru Energie arăta, după sesizarea CC, că a respectat toate procedurile în relaţia cu Comisia Europeană la modificarea legislaţiei privind producţia de energie regenerabilă, precizând că preşedintele Traian Băsescu nu a luat în calcul "date esenţiale ale procesului de comunicare cu CE".