"Pentru minorităţi nu se schimbă nimic", a declarat Pambuccian pentru NewsIn, arătându-se satisfăcut de discuţiile din coaliţie din perspectiva grupului minorităţilor, legate de modalitatea prin care minorităţile, altele decât cea maghiară, vor fi reprezentate în forul legislativ.
Pe de altă parte, Pambuccian a arătat că discuţiile legate de numărul de parlamentari nu sunt încă finalizate fiind posibil ca, în urma discuţiilor de miercuri legate de detaliile preconizatei reforme a legislaţiei electorale, s-ar putea să rezulte un alt număr de parlamentari. "Deocamdată, nu s-a stabilit nimic definitiv. Urmează să mai avem o discuţie şi miercuri", a afirmat Varujan Pambuccian.
Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat luni, pentru NewsIn, că în cadrul şedinţei coaliţiei s-a decis promovarea unui sistem de vot mixt pentru Cameră, prin vot uninominal şi listă naţională de compensare, iar senatorii să fie aleşi uninominal, câte doi pe fiecare judeţ şi câte unul pe sector.
Kelemen a afirmat că în coaliţie s-a căzut de acord în legătură cu câteva principii privind sistemul electoral din 2012, precizând că, în baza înţelegerii pe aceste principii, s-a agreat şi comasarea alegerilor în noiembrie 2012.
Astfel, coaliţia a decis să se păstreze sistemul bicameral, iar alegerea pentru Camera Deputaţilor să aibă loc în baza unui sistem mixt - circa 65% prin vot uninominal, iar circa 35% dintre deputaţi vor fi aleşi pe o listă naţională de compensare, urmând ca numărul total al deputaţilor să ajungă la aproximativ 300.
Pentru Senat, proporţia va fi de doi senatori pentru fiecare judeţ, indiferent de mărimea judeţului, şi câte un senat pentru fiecare sector, rezultând într-un total de 88 de senatori.
Liderul UDMR a menționat, în acest context, că nu s-a luat încă o decizie privind angajarea răspunderii sau trecerea propunerilor prin procedura legislativă obișnuită.