Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, joi, întrebat despre informaţiile privind o posibilă preluare de către partidul său a Ministerului Justiţiei, că nu neagă că Uniunea are un interes pentru MJ, însă nu este nimic oficial şi nu doreşte să discute ipoteze.
Oprea a fost întrebat, joi, la Adevărul Live, despre informaţiile privind preluarea de către UNPR a Ministerului Justiţiei şi despre eventuala înscriere a lui Robert Cazanciuc în formaţiunea sa politică.
"Dincolo de legende, dincolo de ipoteze de lucru, în momentul când în Guvernul României, într-o coaliţie, se face ceva serios, adică se preia cu adevărat, este public, se fac demersurile legale necesare. Despre domnul Cazanciuc eu am o părere foarte bună, este un om serios, îl cunosc, ca şi pe Victor Ponta, de tânăr procuror. Mi-aduc aminte, eram în 2000 preşedintele Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, el era, dacă nu mă înşel, adjunctul lui Victor Ponta la Corpul de Control, îl cunosc şi îl apreciez. (...) N-a semnat nimic, sunt doar discuţii", a spus Oprea.
El a adăugat că "nu putem discuta pe vorbe".
"V-am spus ce părere am eu despre domnul Cazanciuc, ministrul Justiţiei. Nu neg că UNPR are un interes pentru Ministerul Justiţiei, sunt jurist, sunt general de justiţie militară, nu este nimic oficial", a mai spus Gabriel Oprea.
"Nu are rost să discutăm de anumite ipoteze, care nu au avut loc, fiindcă creez un grad de aşteptare şi pentru colegii mei din UNPR", a menţionat el.
Premierul Victor Ponta i-a spus ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, în contextul informaţiei că acesta s-ar putea înscrie în UNPR, că este mai eficient de când este coordonat de vicepremierul Gabriel Oprea, lider al UNPR, adăugând că, de fapt, ministrul a fost mereu în coordonarea lui Oprea.
"Avem toate avizele pentru toate actele normative, ultimul dintre ele se dă acum de către ministrul Justiţiei. Acum, de când....- tot timpul aţi fost în coordonarea vicepremierului pentru siguranţă naţională - sunteţi şi mai eficient, domnule ministru, şi mă bucură acest lucru", i-a spus Ponta lui Cazanciuc, în şedinţa de guverm fără alte detalii.
Surse politice au declarat anterior că ministrul Robert Cazanciuc s-ar putea înscrie în UNPR, formaţiune care să preia şi portofoliul Justiţiei, aceasta fiind o variantă discutată miercuri la nivel politic.
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, miercuri, întrebat despre înlocuirea sa din funcţie, că nu i s-a făcut niciun reproş în chestiuni concrete şi că el crede că şi-a îndeplinit mandatul, dar dacă lucrurile sunt "văzute obiectiv altfel", este "gata să plece".
El a mai spus că, oficial, nu i s-a cerut demisia din funcţie.
"Oficial, nu mi s-a cerut o asemenea demisie din partea premierului. Dacă mandatul meu ca ministru al Justiţiei a corespuns mandatului iniţial, preluat acum doi ani de zile, şi anume de a avea un raport de ţară mult mai bun decât până acum, de a contribui la creşterea încrederii în actul de justiţie, dacă ministrul Cazanciuc a făcut ceea ce legea îi permite să facă, această evaluare poate fi făcută de premier, poate fi făcută de Guvern şi dacă nu corespunde mandatului iniţial, evident că sunt gata să plec. Nimeni nu este de neînlocuit. Nu am avut asemenea discuţie cu premierul până în prezent", a declarat Cazanciuc, la ieşirea de la şedinţa CSM, întrebat dacă i s-a cerut demisia din funcţia de ministru al Justiţiei.
Robert Cazanciuc a mai spus că nu i-a fost făcut niciun reproş pe chestiuni concrete şi că el crede că şi-a îndeplinit mandatul.
"Nu mi-a făcut nimeni un reproş în chestiuni concrete. Eu cred că mi-am îndeplit mandatul şi asta este o evaluare evident obiectivă, dar dacă lucrurile sunt văzute obiectiv altfel, sunt gata să plec", a adăugat ministrul Justiţiei.
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că i-a transmis o serie de reproşuri ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, arătând că acesta nu poate da ordine justiţiei, dar că trebuie să contribuie, alături de Parlament şi de CSM, la îmbunătăţirea sistemului judiciar şi evitarea unor erori şi abuzuri.
"I-am reproşat, dar nu o fac în public. Cred cu adevărat că ministrul nu trebuie să dea ordine justiţiei, dar trebuie să aibă un rol în a contribui, alături de Parlament şi CSM, la a îmbunătăţi un sistem - nu există un sistem perfect - şi la a evita pe viitor ca asemenea lucruri să se mai întâmple. ori aici cred că lucrurile sunt destul de clare: de ce trebuie să arestezi preventiv înainte să judece un judecător ? Nu vorbesc de criminali, violatori. Nu cred că doamna Rarinca era un pericol pentru societate", a spus Ponta la Antena 3, întrebat dacă are ceva să îi reproşeze ministrului pentru cazul Rarinca.
Senatorul social-democrat Daniel Savu a declarat luni seară, într-o emisiune televizată, că în şedinta Comitetului Executiv al PSD a fost cerută premierului Victor Ponta înlocuirea din funcţie a ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, din cauza prestaţiei slabe a acestuia din ultima perioadă.
Potrivit lui Savu, Ponta ar fi spus că nu îl schimbă pe Cazanciuc la acest moment, ci peste o săptămână.
De asemenea, deputatul PSD Cătălin Rădulescu a relatat, pentru Gândul, cum i-a cerut demisia lui Robert Cazanciuc în şedinţa Comitetului Executiv al partidului şi cum toţi colegii l-au aplaudat pentru această propunere. Potrivit acestuia, el a avansat numele senatorului Șerban Nicolae ca viitor ministru al Justiţiei.
Un alt nume avansat pentru portofoliul de la Justiţie a fost cel al lui Eugen Nicolicea (UNPR), actualul ministru pentru Relaţia cu Parlamentul.