Nicio formă de autonomie nu încalcă Constituţia României ori legile internaţionale şi europene, a declarat ministrul ungur de Externe Janos Martonyi miercuri, răspunzând unor critici cu privire la marşul secuilor şi presiunile maghiarilor din Transilvania pentru obţinerea autonomiei.
Într-un interviu pentru postul public de radio Kossuth, Martonyi a declarat că prevederea Constituţiei potrivit căreia România este un stat-naţiune nu exclude posibilitatea ca unităţi locale să se autoadministreze, ceea ce nu ar afecta unitatea statului.
"Nimeni nu vorbeşte despre o enclavă separată în mijlocul României", a subliniat şeful diplomaţiei ungare.
Dacă vasta majoritate a unei comunităţi cere o formă de administraţie autonomă sau autoguvernare, este un principiu democratic ca majoritatea să o ia în serios şi să declanşeze negocieri asupra implementării concrete a acesteia, a adăugat ministrul ungar de Externe.
Însă alt principiu citat la demonstraţia de duminică este "protejat" de norme europene şi internaţionale, şi anume cel potrivit căruia nicio împărţire teritorială nu trebuie să fie efectuată astfel încât să afecteze o minoritate etnică sau să îi diminueze numărul, a notat Martonyi.
Planuri cu privire la noi zone administrative regionale sugerează că modificări teritoriale vor afecta comunitatea maghiară, care consideră crearea unei regiuni autonome drept soluţia democratică, a adăugat ministrul ungur.
Guvernul Ungariei continuă să susţină eforturile comunităţilor de maghiari din străinătate, a mai subliniat Martonyi.
O demonstraţie intitulată "marele marş al secuilor" a fost organizată în partea centrală a României duminică, pe o porţiune de 53 de kilometri de drum. În aceeaşi zi au fost organizate marşuri de susţinere în mai multe părţi ale Ungariei.
Premierul român Victor Ponta a declarat luni că va aborda cererea de autonomie a minorităţii maghiare în conformitate cu Constituţia României şi normele europene.