Ministrul Apărării Naţionale ungare, Hende Csaba a participat, duminică, la slujba oficiată la Biserica Contumati din Ghimeş-Făget. După slujbă, el a depus o coroană la monumentului oştaşilor ungari căzuţi de-a lungul istoriei în această zonă, care a fost graniţa de est a Imperiului Austro-Ungar. În discursul său, ministrul ungar a subliniat importanţa relaţiilor maghiaro-române din ultima perioadă.
„Anii trecuţi au adus o îmbunătăţire nemaivăzută a relaţiilor maghiaro-române. Înţelegem tot mai bine că împreună putem avea reuşite. Putem avea reuşite, dacă respectăm demnitatea celuilalt, respectăm interesele celuilalt şi dacă vom căuta împreună acele căi pe care putem înainta", a afirmat Hende Csaba. El a subliniat că ar putea enumera mai multe domenii în care ungurii şi românii au colaborat cu succes, începând de la îngrijirea mormintelor veteranilor de război, la exerciţiile comune ale batalionului internaţional pentru intervenţii în cazul catastrofelor naturale „Tisa" sau cazul autostrăzii nord-transilvănene şi, nu în ultimul rând, paşii făcuţi împreună în domeniul energetic.
„Este şi interesul naţional al ţării noastre ca România să fie membră a spaţiului Schenghen", a afirmat ministrul, specificând că preşedinţia maghiară a UE tratează această chestiune ca fiind una dintre cele mai importante. Hende a precizat că românii au constituit un exemplu pentru unguri privind modul de îngrijire a neamului şi că au învăţat mult de la români când aceştia au introdus cetăţenia dublă.
„Ultimii câţiva ani trecuţi au demonstrat că nu trebuie, nu avem voie să ne temem unii de alţii, nici dacă avem unele polemici, uneori polemici serioase, simbolice sau economice, ştim să trăim laolaltă", a spus ministrul. El a subliniat că se doreşte reunificarea naţiunii maghiare prin respectarea suveranităţii României, fără a pune semnul întrebării în privinţa graniţelor şi cu intenţia de a îmbunătăţi, în continuare, relaţiile maghiaro-române. „(...). Nu trecutul, ci viitorul comun îl avem în faţa ochilor. Chiar şi comemorarea de azi slujeşte reconcilierea", a arătat Hende Csaba.
Ministrul ungar a sosit la Şumuleu sâmbătă seara, el fiind aşteptat la graniţă de ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Füzes Oszkár, şi de locotenentul-colonel Sándor Mátyás, ataşat militar. Ministrul a participat duminică la slujba religioasă de Rusalii oficiată la Şumuleu Ciuc, după care s-a deplasat la Ghimeş Făget. Alături de Hende Csaba au fost prezenţi la eveniment şi vicepreşedinţii Parlamentului ungar, Lezsák Sándor şi Latorcai János.
La slujba de Rusalii şi la manifestările comemorative organizate în localitatea Ghimeş-Făget, judeţul Bacău, au participat circa 20.0000 de persoane. Cu această ocazie, trenurile speciale venite din Ungaria, „Rapidul Secuiesc" şi „Expresul de Şumuleu-Ciuc", tractate de locomotive ale căilor ferate ungare, au ajuns, ca şi anul trecut, de altfel, la cantonul ce purta în timpul Austro-Ungariei numărul 30 şi care a fost punctul cel mai estic al graniţei.
Aproximativ 100 de politişti au fost prezenţi pentru a interveni, în caz de nevoie, la această manifestare.