POLITIC: Mapa profesionala de procuror a Monicai Macovei a fost facuta publica în ianuarie 2008 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

POLITIC: Mapa profesionala de procuror a Monicai Macovei a fost facuta publica în ianuarie 2008

Mapa profesionala de procuror a Monicai Macovei a fost facuta publica în ianuarie 2008, desi parlamentarii USL Dan Sova si Tudor Chiuariu i-au cerut luni eurodeputatei PDL sa dea publicitatii aceste informatii despre viata ei profesionala de dinainte de 1989.

Mapa profesionala a Monicai Macovei facuta publica pe 14 ianuarie 2008 de Parchetul General acopera perioada 1979-1997, evenimentul având loc pe fondul invocarii de catre presedintele Basescu a mapei profesionale a liberalei Norica Nicolai. Basescu refuzase numirea lui Nicolai ca ministru al Justitiei, deoarece spunea el, mapa sa profesionala de procuror releva o serie de greseli de procedura pe care aceasta le facuse în tinerete si care ar demonstra nepregatirea ei pentru postul ministerial.

Ulterior, mai multi jurnalisti cerusera Parchetului General si Consiliului Superior al Magistraturii solicitari în baza Legii privind liberul acces la informatiile de interes public pentru accesul la dosarele profesionale ale mai multor fosti sau actuali judecatori sau procurori, inclusiv Macovei, dupa ce dosarul profesional al Noricai Nicolai a fost facut public.

Macovei a precizat la acea vreme ca întelege interesul mass-media si nu are nimic împotriva ca dosarul sau sa fie facut public.

Potrivit documentelor, în 1984, procurorul-sef Gheorghe Diaconescu îi recomanda Monicai Macovei (fosta Gherghescu-n.r.) sa aprofundeze studiul practicii judiciare si a literaturii de specialitate si sa-si organizeze judicios timpul de munca, în vederea solutionarii cu operativitate a dosarelor ce-i sunt repartizate, conform mapei profesionale facuta publica de Ministerul Public. O nota a Directiei a V-a a Procuraturii Generale din 18 aprilie 1984 arata ca la învatamântul politic si profesional Macovei "se prezinta întotdeauna cu materialele indicate, studiate si conspectate si participa activ la dezbaterile organizate în cadrul unitatii".

În 13 aprilie 1984, stagiara Monica Gherghescu angajata la Procuratura locala Giurgiu a cerut sa fie detasata, pâna la terminarea stagiului, la o unitate de procuratura din municipiul Bucuresti pentru motive de sanatate. Adeverintele medicale nu sunt publice, însa procurorul Radu N. din cadrul Directiei a V-a din Procuratura Generala a apreciat întemeiata cererea Monicai Gherghescu si a propus detasarea la Procuratura locala a sectorului 1 din municipiul Bucuresti.

Mapa profesionala a Monicai Macovei - fost procuror în Parchetul ICCJ pâna în anul 1997 si fost ministru al Justitiei între decembrie 2004-aprilie 2007 - releva o serie de nereguli în activitate, de la întârzierea în rezolvarea cazurilor, pâna la comunicarea deficitara cu superiorii.

Totodata, mapa face referire la rezultatele unui control disciplinar din 1997 al Parchetului General, condus la acea vreme de procurorul Nicolae Cochinescu, cu care ea se afla în conflict, si, în urma caruia ar fi fost gasite 198 de dosare nesolutionate. Dupa acest control, Macovei a demisionat. Fostul procuror arata, în demisia din 28 mai 1997, ca se afla în incompatibilitate cu procurorul general, Nicolae Cochinescu. În urma actiunii disciplinare a Parchetului General, din 1 ianuarie 1997, în urma careia s-ar fi constatat ca ea ar fi dat dovada de "neglijjenta repetata în instrumentarea unor cauze si întârziere repetatata în solutionarea unor cauze", Macovei a fost eliberata din functie, la cerere, începând cu data de 1 iunie 1997.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro