Mergi la conţinutul principal

POLITIC: Joe Biden a discutat la telefon cu Traian Băsescu despre tensiunile din Ucraina

Vicepreşedintele american Joe Biden a vorbit la telefon cu preşedintele român Traian Băsescu despre tensiunile din Ucraina, a anunţat luni Biroul vicepreşedintului într-un comunicat.

Cei doi au discutat marţi despre "viitorii paşi în vederea susţinerii Ucrainei, inclusiv prin misiunea de monitorizarea OSCE, dar şi despre nevoia intensificării sancţiunilor vizând Rusia în cazul în care continuă direcţia actuală", se arată în comunicat, citat de presă la Washington.

Potrivit Biroului, Biden a reafirmat "angajamentul nostru ferm faţă de articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic şi acordul cu privire la efectuarea unor paşi suplimentari în vederea consolidării apărării noastre colective (în cadrul) Alianţei" Nord-Atlantice.

De asemenea, vicepreşedintele Biden a discutat la telefon cu preşedintele Băsescu, la mijlocul lui februarie, despre evoluţii în regiune şi şi-a "exprimat aprecierea faţă de contribuţiile continue ale Romaniei în cadrul misiunilor NATO". "Statele Unite au un interes profund pentru succesul României ca un partener democratic, cu o preeminenţă puternică a statului drept, în continuarea responsabilităţilor noastre globale împărtăşite şi a parteneriatului nostru strategic", anunţa Biroul vicepreşedintelui Statelor Unite într-un comunicat.

Un purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin a anunţat că preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel au salutat, într-o conversaţie telefonică, duminică, decizia privind trimiterea unei misiuni a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Ucraina.

Cele 57 de state membre ale OSCE au ajuns la un acord, vineri seara, privind trimiterea unei misiuni de observatori în Ucraina, Rusia renunţând la contestarea acestei iniţiative. Ulterior, Moscova a anunţat că susţine această decizie, subliniind că observatorii internaţionali nu vor avea acces în Crimeea, anexată de Moscova.

Pe de altă parte, Rusia dispune de un contingent militar în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, în urma conflictului din 1992, pe care refuză să-l retragă, în pofida angajamentului asumat în 1999.

Moscova participă, de asemenea, la misiune o de "pacificare" în Transnistria şi este mediator în procesul de negocieri în formatul "5+2" - privind soluţionarea acestui conflict îngheţat - la care, în afară de Chişinău şi Tiraspol, participă Ucraina şi OSCE, iar SUA şi UE sunt observatori.

Vicepremierul Dmitri Kozak a anunţat luni că Guvernul rus nu a discutat despre posibilitatea ca regiunea separatistă transnistreană să intre în componenţa Federaţiei Ruse, după ce presa a anunţat săptămâna trecută că preşedintele Parlamentului separatist de la Tiraspol Mihail Burla a cerut Moscovei, într-o scrisoare trimisă Dumei de Stat, să analizeze posibilitatea includerii regiunii separatiste în componenţa Rusiei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro