POLITIC: Guvernul solicită Parlamentului să adopte Legea energiei electrice în procedură de urgenţă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

POLITIC: Guvernul solicită Parlamentului să adopte Legea energiei electrice în procedură de urgenţă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunţat vineri că Executivul solicită Parlamentului să aprobe în regim de urgenţă actul normativ privind energia electrică şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.

„Propunerea de act normativ se va transmite Parlamentului cu solicitarea de adoptare în regim de urgenţă. Este însă decizia Parlamentului de a adopta acest act. Guvernul este foarte interesat ca dezbaterea să aibă loc la nivelul Legislativului şi s-au făcut solicitări explicite ca acest tip de dialog să aibă loc la nivelul Parlamentului", a declarat Dan Suciu.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a subliniat faptul că adoptarea acestui act normativ are deja o întârziere de un an, iar „Guvernul mizează pe implicarea serioasă în adoptarea acestei legi".

Executivul a aprobat vineri, în şedinţa extraordinară convocată la Palatul Victoria, proiectul de lege referitor la energia electrică şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. Legea a fost cerută de Comisia Europeană în special, dar şi de FMI şi va avea un rol foarte important pentru reglementarea pieţei energiei, a spus Dan Suciu.

Executivul a aprobat vineri, în şedinţa extraordinară convocată la Palatul Victoria, proiectul de lege referitor la energia electrică şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. În document se precizează că tarifele reglementate pentru consumatorii casnici vor fi eliminate până la sfârşitul anului 2017, în timp ce pentru consumatorii noncasnici până la sfârşitul anului 2013.

Potrivit noii legi, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) devinde o entitate juridică autonomă. În 2009, ANRE a fost transferată în subordinea Secretariatului General al Guvernului, finanţându-se din bugetul acestei instituţii, ceea ce contravine legislaţiei europene din sector, care prevede că reglementatorul trebuie să fie independent, atât juridic, cât şi financiar, de orice entitate publică sau privată.

Astfel, odată cu adoptarea noii legislaţii din domeniul energiei electrice, ANRE îşi întocmeşte un buget propriu şi se finanţează exclusiv din propriile venituri, provenite din tarifele şi contribuţiile percepute jucătorilor din sector pentru eliberarea de diverse autorizaţii şi licenţe.

"ANRE este condusă de un preşedinte şi un vicepreşedinte numiţi de presedintele Romaniei la propunerea prim-ministrului, pe o perioadă de 6 ani. Mandatul preşedintelui ANRE şi al vicepreşedinelui ANRE poate fi reînnoit o singură dată", se arată în proiectul de lege.

Pentru aprobarea reglementarilor in sectorul energiei electrice si al gazelor naturale se constituie un comitet de reglementare format din preşedinte, vicepreşedinte şi 5 reglementatori din cadrul personalului ANRE. "Trei dintre cei cinci reglementatori din Comitetul de reglementare sunt numiţi pe o perioadă de 7 ani, la propunerea presedintelui ANRE, iar doi dintre aceştia pe o perioadă de 5 ani, la propunerea ministrului de resort", se mai precizează în textul legii.

Apare şi noţiunea de "consumator vulnerabil", însemnând "clientul final aparţinând unei categorii de clienţi casnici care, din motive de vârstă, sănătate sau mijloace financiare precare, beneficiază de măsuri de protecţie socială sau de interdicţii de deconectare stabilite prin lege. Categoriile de clienţi consideraţi vulnerabili pot primi compensaţii de la bugetul de stat/bugetele locale, care să le permită plata consumului minim necesar".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro