El a precizat că astfel se urmăreşte „un control mai aplicat al utilizării banilor publici".
„Este o direcţie în cadrul ministerului de Finanţe, nu în cadrul ANAF şi vizează o serie de aspecte economice şi financiare în cadrul unor entităţi de stat. Vorbim de regii autonome, companii naţionale, societăţi comerciale de stat", a explicat Dan Suciu.
Reprezentantul Executivului a arătat că „prin aceste norme s-au clarificat obiectivele de control ale Curţii de Conturi şi obiectivele de control pe care această direcţie trebuie să le îndeplinească".
„Măsura nu vizează direct evaziunea fiscală, ci un control mai aplicat al utilizării banilor publici", a mai spus Dan Suciu. El a subliniat că decizia de marţi parte face parte din măsurile pe care premierul le-a cerut reprezentanţilor Guvernului pentru a veni cu colectări suplimentare la buget, în perioada imediat următoare.
„Inspecţia economico-financiară a fost înfiinţată în luna noiembrie 2011, prin ordonanţa de urgenţă 94/2011, prin care se avea în vedere ca un operator economic verificat de Curtea de Conturi să nu mai poată fi verificat de către Inspecţia economico-financiară. Însă nu au fost adoptate şi norme clare în acest sens. În textul adoptat astăzi sunt cuprinse câteva prevederi propuse de actualul ministru de Finanţe, ca cea referitoare la delimitarea clară de atribuţii între Inspecţia economico-financiară din cadrul MFP şi Curtea de Conturi", au explicat pentru NewsIn surse oficiale.
La începutul lunii ianuarie, ministerul de Finanţe a lansat în dezbatere un proiect de hotărâre privind aprobarea acestor norme, însă în textul respectiv nu sunt cuprinse referiri la Curtea de Conturi.