"În condițiile vulnerabilităților din zona Euro și din Uniunea Europeană, rezultatul subscripțiilor arată lipsa de adecvare și de viziune economică a Guvernului. Mai mult, eșecul dezvăluie percepția piețelor externe asupra României, care, contrar entuziasmului guvernamental, se arată a fi foarte prudente în legătură cu țara noastră. Faptul că nu s-a reușit obținerea unui nivel al subscripțiilor de peste 80% pentru una din cele mai profitabile companii din România, în condițiile în care prețul minim stabilit era sub cel al pieței, este un semnal negativ în legătură cu viitoarele evoluții ale economiei românești", opinează Geoană.
Social-democratul speră ca guvernanții să tragă concluziile necesare din acest insucces și să-și reevalueze intențiile legate atât de vânzarea acțiunilor Petrom, cât și de vânzarea de pachete de acțiuni la alte companii de stat. "Dacă ni se spune că România nu este în situația Greciei și că nu este disperată să-și vândă activele la orice preț și în orice condiții, atunci încurajez Guvernul să-și păstreze participațiile în companiile din sectoare strategice și să eficientizeze societățile de stat, asigurând un management performant și eliminând orice formă de clientelă și control politic", consideră preşedintele Senatului.
Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat vineri pentru Agenţia NewsIn că oferta publică secundară de vânzare a 9,84% din acţiunile SC OMV Petrom SA va fi reluată "într-o perioadă mai propice", cel mai probabil în primul trimestru din anul viitor.
"Perioada aceasta a fost destul de dificilă pe plan internaţional. Aţi văzut ce s-a întâmplat săptămâna aceasta în Grecia, Spania, Italia. Noi, împreună cu consultanţii, vom analiza o perioadă propice pentru a relua vânzarea acţiunilor Petrom, care va fi cel mai probabil în trimestrul I al anului viitor. Situaţia nu este urgentă pentru noi, nu ne grăbim să vindem. Am ţinut la preţ. Vom relua procesul, pentru că am pus un preţ minim sub care noi nu vrem să vindem", a declarat vineri Agenţiei NewsIn ministrul Economiei, Ion Ariton.
Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a anunţat vineri, printr-un comunicat, că oferta publică secundară de vânzare a 9,84% din acţiunile SC OMV Petrom SA, efectuată de MECMA, prin OPSPI, a eşuat, întrucât subscripţiile înregistrate au fost sub nivelul de 80%, necesar pentru a închide oferta.