„Proiectul de lege privind stabilirea şi plata despăgubirilor pentru imobilele preluate abuziv a fost discutat în primă lectură în şedinţa de guvern de miercuri. (...) Despăgubirile se vor acorda în limita unui procent de 15% din valoarea reală a bunului, iar plata despăgubirilor va fi eşalonată pe durata a 10 - 12 ani, în tranşe egale", a explicat Dorina Danielescu.
Întrebată care au fost criteriile care au stat la baza stabilirii acestei limite de 15%, preşedintele ANRP a răspuns că „s-a avut în vedere strategia fiscal-bugetară". Prin aplicarea acestei prevederi, Executivul estimează că de la bugetul de stat vor fi alocate 531 milioane de lei pe an, pentru plata acestor despăgubiri. „Atât îşi permite statul să aloce, nu ne fixează nimeni procentele pe care să le stabilim prin lege", a mai spus Danielescu, întrebată dacă reprezentaţii CEDO au fost informaţi cu privire la aceste prevederi.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că trebuie ţinut cont de contextul economic. „Dacă Parlamentul va considera că 15% este prea puţin şi găseşte soluţii financiare, poate să propună un alt procent pentru despăgubiri", a mai spus Dan Suciu, precizând că este vorba de un proiect de lege.
Proiectul intră în dezbatere publică miercuri seară, când va fi afişat pe site-ul ANRP.
Pe 13 martie, Guvernul anunţase că ANRP nu va mai acorda despăgubiri pentru proprietăţile naţionalizate timp de şase luni. Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Suciu a spus atunci că urmează să fie adoptat un alt act normativ care să elaboreze procesul de retrocedare şi restituire.