Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul a lansat vineri, în dezbatere publică, proiectul Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe. În document sunt cuprinse mai multe domenii în care Executivul poate să emită ordonanţe, pe perioada vacanţei parlamentare.
Printre subiectele avute în vedere se numără rectificarea bugetului de stat pe anul 2012, rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2012, ca şi reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare.
În acelaşi act normativ, Executivul solicită acordul Parlamentului pentru a putea aproba prin ordonanţă "îmbunătăţirea salarizării personalului din instituţiile şi activităţile cu profil cultural". În domeniul cultural se are în vedere "modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 9/1996 privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a instituţiilor publice de cultură finanţate din venituri extrabugetare şi alocaţii de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, a sistemului de salarizare a personalului din aceste instituţii, precum şi îmbunătăţirea salarizării personalului din instituţiile şi activităţile cu profil cultural, aprobată cu modificări prin Legea nr. 86/1996, cu modificările ulterioare", se precizează în documentul amintit.
De asemenea, Guvernul ia în calcul măsuri privind diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria de apărare, dar şi măsuri privind constituirea şi menţinerea unui nivel minim de rezerve de ţiţei şi/sau produse petroliere.
În intervalul iulie - august, Guvernul poate să aprobe ordonanţe în următoarele domenii care nu fac obiectul legilor organice: Finanţe publice şi economie; Agricultură şi dezvoltare rurală; Muncă, familie şi protecţie socială; Administraţie şi Interne; Turism şi Cultură.
"Întrucât, potrivit art. 66 alin. (1) din Constituţie, prima sesiune parlamentară ordinară a anului 2012 se încheie la sfârşitul lunii iunie, Guvernul a elaborat alăturatul proiect de lege prin care, la propunerea ministerelor interesate, se solicită Parlamentului abilitarea pentru legiferare prin ordonanţe simple, pe perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a legii şi începutul celei de a doua sesiuni parlamentare a anului 2012", se precizează în documentul lansat în dezbatere publică.