Mergi la conţinutul principal

POLITIC: Duşa: Trebuie să existe capabilităţi NATO în România şi celelalte state care au graniţă cu Ucraina

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, marţi, că în România, Polonia şi celelalte state care au graniţă cu Ucraina trebuie să existe capabilităţi NATO, în contextul evenimentelor din Ucraina.

"Va trebui ca în perspectiva summit-ului de la Londra (din septembrie -n.r.), dar şi măsurilor care se iau la Consiliul Nord-Atlantic, în urma analizelor care se fac săptămânal, să existe capabilităţi militare pe această zonă, Polonia, România, celelalte state care au graniţă cu Ucraina, capabilităţi care să permită o situaţie operativă a forţelor NATO în această zonă", a precizat ministrul Apărării, Mircea Duşă, în cadrul unor declaraţii de presă la conferinţa "AFCEA Europe TechNet International and the NATO C4ISR Industry Conference 2014", organizată la Bucureşti de NATO Communications and Information Agency.

Ministrul Apărării a declarat că, în urma apariţiei crizei din Ucraina, "pe manualul NATO şi a felului în care se acţionează la combaterea crizelor s-au luat măsuri suplimentare de supraveghere aeriană, de schimb de informaţii cu conducerea NATO şi cu statele din NATO pe analiza situaţiei din Ucraina şi a situaţiei din această zonă". "Deja un avion al NATO face supraveghere aeriană, un avion AWACS, care împreună cu centrele de comandă de control şi de supraveghere aeriană din România (...) împreună cu avioanele româneşti care asigură poliţia aeriană, începând de la momentul declanşării crizei, operează în spaţiul aerian al României, asigurând coordonarea supravegherii aeriene şi a misiunilor de poliţie aeriană", a mai spus Duşa.

Întrebat dacă, în urma evenimentelor din Ucraina, se va grăbi achiziţia de avioane F-16, oficialul a precizat că "programul se derulează conform măsurilor stabilite cu portughezii şi cu partenerul din SUA". "Achiziţia se poate grăbi, dar pentru a se realiza această capabilitate trebuie să grăbim întreaga infrastructură, este vorba de modernizarea aeroportului şi este vorba de pregătirea piloţilor şi a personalului tehnic, care nu se poate face de la o zi la alta", a explicat Duşa.

Totodată, ministrul a ţinut să precizeze că şi statul român şi SUA respectă graficul privind instalarea componentelor antirachetă în România, astfel încât "în 2015 sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu va deveni operaţional".

Anterior, în deschiderea conferinţei, ministrul Mircea Duşa a declarat că evenimentul are loc sub patronajul premierului Victor Ponta, care nu mai poate participa deoarece se află la o altă activitate.

"Prim-ministrul Victor Ponta vă transmite - sigur s-a întâmplat ca la această oră să mai existe o activitate unde dânsul trebuia să fie prezent - să vă simţiti bine în România şi reafirmă faptul că România îşi va îndeplini toate angajamentele în cadrul NATO", a precizat ministrul Apărării.

Duşa a subliniat că "a insistat" anul trecut, la Bruxelles, ca această conferinţă să aibă loc la Bucureşti, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la aderarea României la NATO. "Conferinţa noastră e una foarte importantă, pentru că se referă la un domeniu de vârf al tehnologiei. Este un domeniu foarte important şi din punct de vede militar pentru că este vorba de comunicaţii şi informaţii. Lumea nu stă pe loc, lumea e în continuă mişcare, iar acest domeniu chiar e într-o mişcare deosebită. Şi în condiţiile acestea, în care în ultimii ani constrângerile bugetare şi-au spus cuvântul, în fiecare stat este foarte important să avem schimb de idei, să avem dezbateri, pentru ca acest domeniu să progreseze", a mai spus Mircea Duşa.

Oficialul român a subliniat că ţările şi structurile NATO trebuie "să-şi creeze acele capacităţi care să protejeze sistemele informatice de acest atac (războiul cibernetic - n.r.) care se încearcă în continuu".

Potrivit MApN, la "AFCEA Europe TechNet International and the NATO C4ISR Industry Conference 2014" participă, în perioada 25-27 martie, oficialităţi de rang înalt din Alianţa Nord-Atlantică, Guvernul României, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Industriilor şi Ministerul Afacerilor Interne, alături de aproximativ 700 de reprezentanţi din 40 de companii, membri ai comunităţii tehnice, operaţionale şi ai mediului academic.

În cadrul conferinţei sunt abordate tematici precum securitatea cibernetică şi noua generaţie de servicii C2 (comandă-control). Totodată, va fi organizată o expoziţie cu produse şi servicii de profil ale firmelor din ţările membre NATO.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro