Niculae Mircovici a precizat că niciun parlamentar al puterii din judeţul Timiş, cu excepţia sa, nu a participat la întrunirea convocată de revoluţionarii timişoreni pentru a discuta prevederea din OUG 80 modificată în Parlament, care prevede ca indemnizaţiile pentru revoluţionarii care s-au remarcat să nu mai beneficieze în anul 2012 de drepturile pe care le-au primit prin Legea 341/2004.
Mircovici a informat că opt revoluţionari şi urmaşi ai martirilor Revoluţiei din 1989 din Timişoara au intrat de luni în greva foamei, deputatul asumându-şi misiunea de a prezenta protestul lor în faţa coaliţiei. De altfel, Mircovici a îmbrăcat, la conferinţa de presă, cearşaful cu care unul din protestatari a negociat, în 20 decembrie 1989, cu prim-ministrul Constantin Dăscălescu, eliberarea protestanţilor arestaţi în cursul revoltei din Timişoara, cearşaf pe care scria "Democraţie şi libertate".
Reprezentantul în Parlament al comunităţii bulgarilor din Banat a afirmat că speră ca să se revină asupra deciziei după şedinţa coaliţiei de luni. "Am discutat problema asta cu domnul ministru Gheorghe Ialomiţianu, cu Mircea Toader şi Roberta Anastase. Grupul nostru parlamentar a solicitat ca eu să fiu prezent la şedinţa coaliţiei de lunea viitoare şi să se găsească o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme", a mai spus Mircovici.
Președintele Asociației 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieș, a intrat în greva foamei, protestând faţă de intenţia Guvernului de a nu mai acorda indemnizaţii luptătorilor remarcaţi la Revoluţie.
"Începând cu ora 00.00 a zilei de 21 noiembrie 2011, Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie 1989, declanșează protest: greva foamei. Sunt solidar cu copiii Eroilor Martiri din Decembrie 1989 precum și cu luptătorii remarcați prin fapte deosebite în Revoluția română. Eroii martiri și luptătorii remarcați au fost în primele rânduri, asumându-și toate riscurile pentru înlăturarea dictaturii și cucerirea Libertății. Recunoștința nu are termen de expirare. Legea Recunoștinței trebuie respectată", transmite Mărieş printr-un comunicat.
Premierul Emil Boc a afirmat în iulie că, pe viitor, se impune restrângerea alocării de ajutoare financiare doar pentru cei care sunt urmaşii persoanelor decedate la Revoluţia din decembrie 1989 sau au fost grav răniţi. "Cred că se mai justifică plata banilor doar pentru cei care sunt urmaşii celor care decedaţi în Revoluţie. Avem în analiză un asemenea demers, nu este uşor, pentru că e o temă sensibilă şi grea în acelaşi timp. Dar cred că, dacă vrem să fim corecţi cu bugetul ţării şi cu românii, cred că ar trebui în primul rând să ne preocupe astăzi soarta acelora care sunt urmaşii celor decedaţi sau răniţi grav în Revoluţie. Restul, cred că deja 20 de ani sunt suficienţi şi cred că ar trebui să reintrăm în rândul lumii în privinţa drepturilor şi obligaţiilor", a anunţat Boc. Premierul a menţionat că, pe an, este vorba de milioane de euro pentru plata persoanelor care au dreptul, conform legii, la aceste ajutoare financiare. Deocamdată, Guvernul nu a pus în aplicare o asemenea măsură.