Mergi la conţinutul principal

POLITIC: Dâncu, despre criticile aduse de Iliescu şi Năstase: Poate am atins un punct sensibil, o frică

Vasile Dâncu spune că declaraţiile critice la adresa sa din partea lui Ion Iliescu şi Adrian Năstase ar fi provocate de "o frică" a acestora legată de viitoarele acţiuni ale lui Victor Ponta şi opinează că nu este normal ca în PSD preşedintele de onoare să funcţioneze ca un preşedinte executiv.

"Eu sunt un simplu comentator în acest moment. Sunt membru PSD, aşa, mai degrabă dintr-un fel de fidelitate de stânga. Greii partidului, cum se consideră unii, nu ar trebui să dialogheze cu cineva din tribună, aşa cum spunea chiar Adrian Năstase (...). Probabil că am atins un punct sensibil, o spaimă, o frică legată de viitoarele acţiuni ale lui Victor Ponta. (...) Cred că au semne că PSD-ul nu mai suportă fragmentarea autorităţii liderilor. S-a întâmplat asta cu Adrian Năstase, cu Mircea Geoană, acum cu Victor Ponta", a declarat Dâncu la RFI.

Vasile Dâncu îi reproşează lui Ion Iliescu faptul că se poartă ca un preşedinte executiv al PSD deşi nu deţine acest post. "E normal să conteze opiniile unor foşti preşedinţi (...). Nu cred însă că este normal ca preşedintele de onoare să funcţioneze ca un fel de preşedinte executiv al partidului! S-a întâmplat de multe ori şi nu cred că este normal! Pe de altă parte, Adrian Năstase este preşedintele Consiliului Naţional, a revenit şi merită să conteze ceea ce spune domnia sa", a explicat sociologul.

Fostul senator PSD mai consideră că "nu poţi ca toate deciziile strategice ale unui partid să fie legate de poftele unor foşti preşedinţi sau de strategiile lor".

Ion Iliescu şi Adrian Năstase îi răspund lui Vasile Dâncu,cel care l-a îndemnat pe Victor Ponta ca, în războiul împotriva lui Mircea Geoană să meargă până la capăt şi să reformeze partidul eliminând vechile figuri, cei doi susţinând pe blogurile lor că sociologul merge pe un model troţkist şi face manevre veninoase.

Iliescu porneşte de la postarea lui Vasile Dâncu, din urmă cu câteva zile, despre "Ultima bătălie a stângii - dărâmarea idolilor". "Nu ştiu pe ce temei este considerat Vasile Dâncu om de stânga, ba chiar "ideolog şi reformator al PSD" (pretenţie pe care o afişează şi el în titlul articolului menţionat). Pentru că textul cu pricina nu face decât să repete sloganuri răsuflate, vehiculate de exponenţii dreptei celei mai agresive din anii '90", scrie Iliescu. El se referă în special la o figură de stil folosită de Dâncu - „Să fie date jos tablourile de pe pereţi", folosită pentru a le reproşa lui Năstase şi Geoană "că, „deşi au câşigat unele bătălii", nu au ştiut să dea jos „tabloul de pe perete" - adică „să scape de Iliescu"!" "Deci, pentru Dâncu, reformarea PSD înseamnă - „afară cu Iliescu". El încheie cu un sfat direct adresat lui Victor Ponta : „să uite tot ce a învăţat în cei 10 ani de pesedism" şi să clădească un „partid modern al stângii ... fără tarele celor 20 de ani de democraţie împleticită"", consemnează Iliescu.

"Are vreo autoritate morală, după toate acestea, V.Dâncu să dea sfaturi în materie de strategie politică ??? Ce valoare au toate teoriile , ca şi prognozele lui ??? Iar incitarea la scindarea partidului între „cei vechi" şi „cei tineri" , încercările de a alimenta suspiciuni şi neîncredere între vechii lideri - Iliescu şi Năstase - şi tânărul preşedinte Ponta, constituie o manevră veninoasă, nedemnă şi o veritabilă provocare din partea lui V. Dâncu", conchide Iliescu.

"Esenţa „Reformei" propuse de Vasile Dâncu, atunci şi acum, este instaurarea în PSD a revoluţiei permanente, după model troţkist. În logica internă a proiectului iconoclast, reperele identitare ale partidului trebuie distruse pentru a fi înlocuite cu noi personaje mesianice, acestea la rândul lor urmând a fi eliminate, în curând, pentru a face loc unor noi actori, identificaţi de păpuşari a fi noii purtători ai „Reformei". În acest fel, cele mai puternice personaje politice nu ar fi cele care îşi asumă riscul de a intra în arenă, ci păpuşarii, spectatorii din tribună, cei care nu au niciodată curajul de a ieşi in bătălie, nu îşi asumă riscuri, nu au răni care să se vindece, ci doar interese. Astfel de personaje sunt potrivite pentru a explica o bătălie, dar nu pentru a o purta. Nu sunt militanţi, ci observatori. Nu sunt războinici, ci sunt cronicarii acestora. Nu rămân în istorie, ci în anecdotica vremii. În fond, „dărâmarea idolilor" ar fi cu adevărat ultima bătălie a stângii, pentru că după aceasta ea s-ar putea autodesfiinţa", consideră şi Adrian Năstase.

Vasile Dâncu a scris, pe blogul său, o analiză legată de demersul în privinţa lui Mircea Geoană, despre care a spus că "nu este o tradițională execuție, ci ultima bătălie a stângii pentru a scăpa de umbrele trecutului", lansându-se într-un atac la adresa lui Ion Iliescu, evocând momente din întreaga activitate a acestuia, atât înainte, cât şi după 1989.

"Dacă Ponta este destul de hotărât să mergă până la capăt, el are două variante câștigătoare. Aș putea spune chiar că are un win-win perfect. Îl elimină pe Geoană, apoi merge mai departe cu schimbarea conducerii și reformează partidul. Dacă pierde în luptă, dar le lasă corabia coșcovită vechilor figuri, aceasta se va scufunda în șase luni. Pe noua lui corabie se vor duce toți care visează la un partid modern al stângii, fără toate tarele celor douăzeci de ani de democrație împleticită. Iliescu sau Năstase au tot amenințat cu plecarea, și-au făcut chiar bagajele de câteva ori, dar Ponta este obligat să lupte pînă la capăt și asta înseamnă chiar această variantă extremă. Varianta win-win se realizează cu o singură condiție: să uite tot ce a învățat în acești 10 ani de pesedism, să fie egal cu sine și să meargă înainte (...) Victor Ponta trebuie așadar să nu rateze ocazia de a fi primul dintr-o nouă serie, nu ultimul dintr-o serie veche. El știe că în Marsul cel Lung au pornit 90.000, au ajuns 7.000, dar au învins", a afirmat Dâncu, declarându-şi solidaritatea cu Victor Ponta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro