Reacţia pe blog a lui Preda vine după ce Ponta a scris tot pe blog despre Cristian Preda "un fel de <Lenin exilat în Elveţia> al zilelor noastre - sigur, dacă înlocuim exilul sărăcăcios cu statutul prosper de membru al Parlamentului European, stânga cu dreapta şi Elveţia cu Belgia". Ponta mai spusese că îşi propune să demonteze, printr-o polemică moderată, argumentele pedelistului că niciun stat important din Europa nu e condus de socialişti.
"Liderul PSD combină unele dintre puținele referințe politice care îi sunt probabil la îndemână (<Lenin în Elveția>, plus numele șefimii socialiste de azi) cu expresii jignitoare (să fie influența lui Vanghelie?), ca și cu câteva speranțe electorale. Fruntașul socialist crede că acest amalgam e suficient pentru a lansa o polemică. Mă tem că îl voi dezamăgi pe Victor Ponta. Polemica presupune ceva mai mult. Câteva idei. Măcar una. Pentru a intra într-o confruntare de idei, nu e de ajuns să spui că <va câștiga partidul X> sau că <Y e dictator> sau că <un intelectual e bun doar dacă îl aplaudă pe Adrian Năstase>", îi răspunde ironic Preda lui Victor Ponta.
Eurodeputatul PDL aminteşte că în urmă cu câteva luni, l-a provocat la dialog pe Victor Ponta "pe tema constituționalizării deficitului bugetar, o chestiune politică la ordinea zilei în Europa, y compris printre socialiștii săi dragi". "Nu mi-a răspuns nici până în ziua de azi", adaugă el.
"Victor Ponta îmi reproșează că am aplaudat victoriile familiei politice din care face parte PDL, notând eșecurile stângii. Constatările mele au fost seci. Am descris slăbiciunile lui Papandreu văzute de o lume întreagă, am constatat, pe de altă parte, că socialiștii lui Zapatero au realizat cel mai slab scor din istoria recentă a stângii spaniole. Papandreu și Zapatero erau două dintre icoanele lui Victor Ponta. Li s-a închinat până în ultima clipă. Le-a făcut, pemtru uzul publicului românesc, portrete mai mult decât elogioase. Flerul lui Ponta seamănă cu cel al mentorului său, Adrian Năstase, cel care se grăbea să semneze un Tratat cu URSS în anul în care Imperiul sovietic își dădea duhul. Ponta vede mari bărbați de stat în figuri devenite sinistre pentru propriile lor electorate", mai scrie Preda.
La final, el îi propune şefului pesesist o nouă provocare. "Victor Ponta a anunțat și el săptămâna trecută că demisionează. Dar nu pentru motivul invocat de Rasmussen, ci doar dacă suspendarea lui Traian Băsescu nu va fi confirmată de cetățeni la urne. Pariul e anulat dacă USL renunță la suspendare sau dacă ratează reunirea unei majorități anti-prezidențiale. Iată de ce eu cred că Ponta trebuie să aibă mai mult curaj. I-aș propune să reformuleze pariul cu cetățenii și să demisioneze dacă USL nu reușește să îl suspende pe președinte. Sunt convins că pesediștii îi vor fi recunoscători. I-ar scuti astfel de efortul depus în debarcările lui Iliescu, Năstase sau Geoană", conchide Cristian Preda.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat săptămâna trecută că ar fi dispus să demisioneze din Parlament în situaţia în care poporul respinge prin referendum propunerea USL pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Ponta a spus că este dispus să demisioneze din Parlament în situaţia în care cetăţenii nu vor accepta demiterea şefului statului. Întrebat dacă este vorba şi despre situaţia unui eşec în Parlament al demersului USL, preşedintele PSD a afirmat că nu este vorba despre o astfel de situaţie. "Dacă ajungem la referendum şi poporul spune că noi am greşit, parlamentarii, şi că ei îl vor pe Băsescu, normal, logic, cum să nu, bineînţeles (că demisionez, n.r.). Dar să ajungem la referendum, noi vrem să ajungem la popor, nu vrea Băsescu la popor. Ne place acuma la popor, nu-i mai place lui, asta-i viaţa", a comentat Ponta.