Ministrul de Externe a primit-o, marţi, pe Joanne Lemay, noua ambasadoare a Canadei, căreia i-a transmis "însemnătatea aparte" acordată de România eliminării, într-un orizont de timp cât mai apropiat, vizelor canadiene pentru cetăţenii români.
Ministrul român al Afacerilor Externe a evocat semnificaţia deosebită a acestui an pentru dezvoltarea cooperării bilaterale, inclusiv în contextul aniversării a 95 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice prin deschiderea, la 16 august 1919, a Consulatului General al României la Montréal, se arată într-un comunicat MAE.
Dialogul s-a concentrat asupra temelor de actualitate ale agendei bilaterale, în contextul interesului pentru o nouă dinamică în planul relaţiilor româno-canadiene, conform celor convenite cu prilejul întrevederii şefului diplomaţiei române cu omologul canadian, la 5 decembrie 2013, în marja ministerialei OSCE de la Kiev.
Potrivit Ministerului de Externe, cei doi oficiali au convenit asupra menţinerii unui dialog apropiat în vederea identificării unei date convenabile pentru vizita ministrului canadian de externe la Bucureşti, în cursul acestui an, urmare a invitaţiei transmise de Titus Corlăţean cu prilejul întrevederii din luna decembrie şi acceptate de omologul său canadian, John Baird.
Şeful diplomaţiei a subliniat "însemnătatea aparte pe care autorităţile de la Bucureşti o acordă soluţionării, într-un orizont de timp cât mai apropiat, chestiunii eliminării obligativităţii vizelor canadiene pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în ţara nord-americană".
România şi Bulgaria sunt singurele ţări din UE ai căror cetăţeni mai au nevoie de vize pentru a călători în Canada.
Parlamentul European a votat, la 12 septembrie 2013, o rezoluţie de modificare a Regulamentului UE privind vizele, prin care se introduce o clauză de reciprocitate care obligă SUA şi Canada să elimine vizele pentru toţi cetăţenii UE.
La 24 octombrie 2013, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat pentru MEDIAFAX că a făcut şi efectuează demersuri pentru eliminarea vizelor impuse cetăţenilor români de către Canada, iar dacă aceasta nu se va întâmpla, atunci nu crede că Parlamentul va ratifica acordul de liber-schimb dintre UE şi această ţară.
"Confirm că am făcut şi facem demersuri pe relaţia cu Guvernul canadian pentru eliminarea vizelor pentru cetăţenii români, în contextul în care Parlamentul European a adoptat un raport extrem de important care stabileşte foarte clar principiul reciprocităţii. Altfel spus, aşa cum cetăţenii canadieni au drept de liberă circulaţie în Uniunea Europeană, şi în România este firesc să aşteptăm şi noi o măsură similară", a declarat Corlăţean pentru MEDIAFAX, la Washington, unde îl însoţea pe premierul Victor Ponta.
Omologul bulgar a recunoscut şi el că blocarea Acordului UE-Canada în parlamentele naţionale este o opţiune.
Ministrul bulgar de Externe, Kristian Vigenin, a declarat, la 28 octombrie 2013, pentru MEDIAFAX, că România şi Bulgaria ar trebui să aibă o strategie comună în ceea ce priveşte vizele pentru Canada, iar neratificarea Acordului dintre Ottawa şi Bruxelles în parlamentele naţionale ar putea fi o opţiune.
"Trebuie să avem o strategie comună, iar neratificarea Acordului de liber-schimb (între Canada şi UE) este, desigur, o opţiune care ar da un semnal foarte puternic prietenilor noştri canadieni", a declarat şeful diplomaţiei bulgare, aflat la Bucureşti, unde a participat la cea de-a doua ediţie a Forumului Anual al Strategiei Dunării.