Comisia Tehnică a Consiliului Naţional de Etică (CNE) a decis că teza de doctorat susţinută în 2003 de Victor Ponta nu este plagiat şi că respectă cerinţele academice din acea perioadă, concluziile acestei comisii reprezentând doar o primă evaluare în cadrul demersului CNE în acest caz.
Comisia spune că teza de doctorat a lui Ponta este clar structurată şi are un plan de cercetare "coerent, metodologia este în concordanţă cu normele şi practicile din domeniul ştiinţelor juridice la acea dată". De asemenea, comisia precizează că există "unele deficienţe" în privinţa trimiterilor bibliografice în interiorul capitolelor, însă "nu se poate aprecia că doctorandul Victor Ponta şi-ar fi însuşit paternitatea unor idei, concepte, modele care nu-i aparţineau şi le-ar fi prezentat drept contribuţii personale originale".
"'În urma analizelor efectuate s-a constatat ca procedurile în urma cărora domnul Victor Ponta a obţinut titlul de doctor în ştiinţe juridice au fost în acord cu legislaţia în vigoare în 2003 şi nu se poate susţine calificarea de plagiat", se arată în raportul Comisiei Tehnice.
"Teza de doctorat elaborată de domnul Victor Ponta şi susţinută public în anul 2003 respectă cerinţele academice din acea perioadă şi este comparabilă din punct de vedere al acestor cerinţe cu alte teze de doctorat susţinute în acea perioadă. Teza de doctorat are un titlu clar, dezvoltat corespunzător pe parcursul lucrării. Tema tezei de doctorat este în domeniul de preocupărilor academice ale doctorandului şi conducătorului de doctorat. Teza de doctorat este clar structurată, are un plan de cercetare coerent. Metodologia este în concordanţă cu normele şi practicile din domeniul ştiinţelor juridice la acea dată. Cercetarea, aşa cum rezultă din referatele comisiilor de susţinere, prezintă elemente de noutate şi cuprinde analize pertinente", se mai afirmă în document.
Comisia Tehnică mai arată că bibliografia utilizată de autor este menţionată la sfârşitul lucrării, dar precizează că "sunt unele deficienţe în ceea ce priveşte trimiterile bibliografice în interiorul capitolelor, însă nu se poate aprecia că doctorandul Victor Ponta şi-ar fi însuşit paternitatea unor idei, concepte, modele care nu-i aparţineau şi le-ar fi prezentat drept contribuţii personale originale".
Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a decis, în şedinţa din 29 iunie, că Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat şi a propus Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor al premierului. "Au fost preluate texte fără a fi citate. Nu au fost menționate sursele din care au fost preluate. Analiza a evidențiat că aproximativ 85 de pagini din cele 307, cât cuprinde partea propriu-zisă a lucrării de doctorat fără anexe, reprezintă copieri fără indicarea sursei. O teză de doctorat nu este un manual universitar. Teza de doctorat trebuie să cuprindă o bibliografie clară la fiecare capitol sau chiar la sfârșit. O asemenea bibliografie selectivă nu este indicată pentru o teză de doctorat. Din lista celor 39 de referințe cuprinse în teza de doctorat lipsea cartea profesorului Crețu din care au fost descoperite aproximativ 40 de pagini fără a fi menționată în niciun fel sursa. Activitatea noastră să fie înțeleasă și disociată de orice implicare politică a oricăruia dintre noi. Ne-am făcut doar datoria față de sistemul universitar și față de studenții pe care, fiecare dintre noi, îi avem în instruire și pe care îi învățăm să-și construiască un drum cinstit și spectaculos, dacă se poate, în știință", au spus cei de la CNATDCU.