Îndemnul lui Traian Băsescu adresat medicilor de a părăsi ţara și afirmațiile despre pensionari și criza economică, acuzate de USL în cererea de suspendare, nu constituie "acte sau fapte care să conducă la încălcări grave" ale Constituţiei, a decis vineri CCR.
"Cu privire la celelalte declaraţii ale Preşedintelui României, Curtea constată că acestea sunt simple afirmaţii, fără să constituie acte sau fapte care să conducă la încălcări grave ale Constituţiei. Astfel, manifestările Preşedintelui, la care se referă autorii propunerii de suspendare, pot fi caracterizate ca opinii. În acest sens, sunt şi considerentele Deciziei nr. 53 din 28 ianuarie 2005, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 144 din 17 februarie 2005, în care se statuau următoarele: <<Curtea constată că opiniile, judecăţile de valoare sau afirmaţiile titularului unui mandat de demnitate publică - aşa cum este Preşedintele României, autoritate publică unipersonală, ori cum este conducătorul unei autorităţi publice -, referitoare la alte autorităţi publice, rămân în cadrul limitelor libertăţii de exprimare a opiniilor politice, cu îngrădirile prevăzute de art. 30 alin. (6) şi (7) din Constituţie>>", se arată în avizul consultativ al CCR la suspendarea șefului statului.
La punctul 2 din cererea de suspendere, USL acuză faptul că Băsescu a anunţat măsurile de austeritate în 2010 și că acestea se vor perpetua şi pe parcursul anului 2012. În opinia USL, aceste declarații reprezintă "un gest imens de iresponsabilitate şi o depăşire făţişă a rolului şi atribuţiilor sale prevăzute de Constituţie". "Mai mult, Traian Băsescu a susţinut în data de 19 septembrie 2011 faptul că 4,2 milioane de salariaţi nu pot susţine 4,9 milioane de pensionari", mai spune USL. "Îndemnul adresat medicilor de a părăsi ţara în ciuda realităţilor naţionale care confirmă un deficit de cadre medicale, aduce atingere dreptului la ocrotirea sănătăţii statuat de art. 34 din Constituţie", se mai arată în motivarea USL.