Fostul premier Emil Boc susţine că acciza la motorină şi benzină care va aplicată de la 1 aprilie devine pentru actualul şef al Guvernului, Victor Ponta, "un instrument de campanie electorală" şi de a face bani pentru a-şi putea susţine campaniile din acest an, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Emil Boc a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că noua taxă va lua din buzunarul cetăţenilor circa 50 de lei pe lună, prin costuri indirecte.
"Din nefericire, pentru Victor Ponta, acciza la motorină şi benzină pe care o pune de la 1 aprilie, devine un instrument de campanie electorală şi de a face bani pentru a-şi putea susţine campaniile din acest an. E clar că, în momentul în care ai creştere economică de 3,5 la sută, nu poţi să pui taxe noi. De ce ai nevoie acum de taxe suplimentare? Această taxă pe motorină şi benzină va lua lunar din buzunarul pensionarilor şi al angajaţilor, prin costurile indirecte, în jur de 50 de lei, ceea ce înseamnă o diminuare a veniturilor populaţiei. Dacă ne gândim că de la 1 aprilie creşte şi preţul la gaz, care va mai creşte şi în toamnă, practic, în continuare, Guvernul bagă mâna în buzunarul cetăţenilor foarte adânc, fără să fie perioadă de criză economică şi de recesiune ", a spus Boc.
Potrivit acestuia, dacă premierul mai are "un dram de înţelegere faţă de situaţia de zi cu zi a românilor", ar trebui să nu aplice acciza.
"Resurse în buget are, încasările pe ianuarie şi februarie sunt în grafic, fără acciză. Atunci de ce este nevoie de altceva? Singura explicaţie este legată de faptul că trebuie să îşi finanţeze campaniile electorale, probabil cea prezidenţială la care ţine din ce în ce mai mult", a afirmat Emil Boc.
Premierul Victor Ponta a declarat în şedinţa de guvern de miercuri că acciza la carburanţi va fi aplicată din luna aprilie, iar Executivul va introduce şi un set de măsuri fiscale care să permită transportatorilor corecţi, neimplicaţi în acte de evaziune fiscală, să recupereze o parte importantă din suma aferentă acestei accize.
"O avem în buget, o aplicăm, am discutat împreună cu Petrescu şi Şova (ministrul Finanţelor şi cel al Transporturilor - n.r.) cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Transportatorilor, pentru că, într-adevăr, trebuie să găsim măsuri fiscale care, pe de-o parte, să păstreze competitivitatea, iar, pe de altă parte, să combată concurenţa neloială şi evaziunea fiscală", a spus Ponta.
El a precizat astfel că Guvernul va adopta un set de măsuri prin care "transporatorii corecţi, cu facturi" să poată recupera o parte importantă din acciza care urmează să fie introdusă la carburanţi din luna aprilie.
Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta în care a reluat cererea privind renunţarea la creşterea anunţată a accizei la carburant, şeful statului menţionând că măsura ar genera o presiune mult prea mare şi inutilă asupra mediului economic şi asupra consumatorului.
Potrivit preşedintelui, în cazul transportatorilor, creşterea accizei cu 7 eurocenţi pe litru va conduce la pierderea competitivităţii la nivel regional, cu impact direct asupra cifrei de afaceri, iar în plan intern, această majorare va forţa societăţile de transport să transfere aceste costuri asupra beneficiarilor finali, generând, astfel, o creştere a preţurilor.
Miercuri dimineaţă, premierul Ponta afirma că preşedintele Traian Băsescu trebuie să indice şi sursa prin care poate fi acoperite veniturile lipsă care ar rezulta din renunţarea accizei la carburanţi, dacă nu vrea să fie doar un demagog pe final de mandat, pregătit de pensie.