"Sunt un om perfect onest, n-am furat niciodată, nici voturi, nici altceva şi prin urmare această tehnică de contracarare a unui adversar politic este nu numai deplorabilă, dar trebuie oprită cumva", a spus luni, la TVR1, Teodor Baconschi, după ce a trecut cu bine în Senat de prima moţiune de cenzură ce a vizat un ministru de externe în istoria post-decembrie '89 a României.
Moţiunea "Politica externă a României, nu a PDL" a dat ocazia opoziţiei să reia acuzele din 2009 cu privire la fraudarea votului la Paris, după ce ministrul de externe, care a iniţiat un proiect de lege privind votul prin corespondenţă, a declarat la convenţia PDL din 14-15 mai că legea poate aduce partidului său un milion de votanţi din diaspora.
Preşedintele Traian Băsescu a câştigat, în decembrie 2009, un al doilea mandat prezidenţial, graţie voturilor exprimate de românii din străinătate, în timp ce, pe plan intern, cele mai multe voturi fuseseră atribuite contracandidatului său, social-democratul Mircea Geoană. În polemica declanşată ulterior, secţia de vot de la Ambasada României la Paris a fost arătată cu degetul şi acuzată de fraudă. Opoziţia a calculat că nu exista timpul fizic pentru ca toţi alegătorii declaraţi să fi putut vota. Iar ambasadorul României de atunci, actualul ministru de externe Teodor Baconschi, fost consilier prezidenţial, a fost considerat principalul responsabil.
"Trebuie să denunţăm metoda aceasta de-a dreptul comunistă de a face cuiva un proces de intenţie", a comentat Baconschi, luni seara, la TVR1. "În cazul votului de la Paris, în cazul căruia USL a făcut o legendă neagră, nu s-a putut proba nimic", a subliniat el. Baconschi a reamintit că în 2007, la referendumul pentru demiterea preşedintelui, era ambasador un fost consilier diplomatic al premierului Năstase, care "e puţin probabil să fi fost un fan al preşedintelui Băsescu". La referendum au votat mai mulţi români decât la turul doi al prezidenţialelor, în condiţiile în care programul de vot al prezidenţialelor a fost prelungit cu două ore, a arătat Baconschi. "Lucrăm cu ficţiuni, calomnii pure sau impure şi cu sperieturi de genul acesta", a comentat el.
Şeful diplomaţiei a mai explicat că poziţia pe care o deţinea atunci, cea de ambasador, nu-i permitea să facă parte din comisia electorală. În plus, în comisie erau şi reprezentanţi ai PNL şi PSD, care au semnat procesul-verbal, fără a semnala vreo neregulă atunci. S-a făcut de două ori numărătoarea, ca să fie mai sigur, a precizat Baconschi.
"Mie nu-mi rămâne, ca cetăţean, decât recursul la justiţie în faţa calomniei curente, care s-a transformat într-un fel de legendă şi care-mi asociază un handicap imaginar", a conchis ministrul de externe. Întrebat dacă are de gând să-l dea în judecată pe Crin Antonescu, unul dintre acuzatorii cei mai vocali ai lui Baconschi, prim-vicepreşedintele PDL a răspuns ferm: "Absolut!". El a spus că "gluma asta s-a îngroşat prea mult" şi că nu are altă modalitate de a-şi apăra onestitatea. "Te trezeşti acuzat pe tehnica asta, a repetiţiei obsesionale, care până la urmă fixează în conştiinţa publicului o anumită imagine", a afirmat Baconschi. Şi la Senat, în timpul moţiunii, Baconschi sugerase că ar putea recurge la justiţie în cazul perpetuării "calomniei".
În ceea ce priveşte declaraţia de la convenţia PDL, care a determinat opoziţia să depună moţiune de cenzură, Baconschi a spus că "sunt tot felul de comentatori politici care se fac că nu înţeleg şi iau literal".
Şeful diplomaţiei a explicat că a făcut declaraţia cu un milion de voturi din diaspora, "pentru a îndemna baza partidului, toţi delegaţii de la convenţie, să susţină înnoirea Partidului Democrat Liberal".
El a spus că românii din străinătate sunt mai puţin manipulaţi de "baraje media şi de tot felul de campanii montate", pot vota în deplină luciditate, în deplină libertate, şi pot să identifice "forţa care ne va desprinde de aranjamentul sinistru al tranziţiei postcomuniste şi care va începe un nou ciclu politic în România". Experienţa cu care vin alegătorii din diaspora, libertatea pe care şi-au dobândit-o, faptul că stau pe picioarele lor, toate acestea fac profilul unui electorat mai degrabă de dreapta, care s-ar regăsi în PDL, a argumentat Baconschi.