"Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare (...) indicii referitoare la posibila săvârşire de către Mircea Diaconu, Director în cadrul Teatrului C.I. Nottara şi Senator în Parlamentul României, a infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, prevăzute şi pedepsite de art. 2531 şi art. 248 din Codul Penal al României, ca urmare a participării, în calitate de Preşedinte al Comisiei de examinare, la concursul pentru ocuparea postului vacant de Regizor artistic, a acordării calificativului maxim candidatului Maria Diana Diaconu şi a avizării Deciziei nr. 67/15.08.2007 prin care Maria Diana Diaconu este promovată în funcţia de Regizor artistic în cadrul Teatrului C.I. Nottara", se arată într-un comunicat al instituţiei.
La data de 08.08.2007, soţia lui Diaconu, în calitate de salariat al Teatrului "C.I. Nottara", a solicitat conducerii Teatrului "C.I. Nottara", prin cererea înregistrată sub nr. 607, acordul cu privire la participarea, în data de 13.08.2007, la concursul pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic. Cererea Maria Diana Diaconu a fost aprobată de către Directorul Teatrului „C.I. Nottara", Mircea Diaconu, deşi soţia sa nu îndeplinea condiţiile înscrise în fişa postului de Regizor artistic, de minim un an experienţă în domeniul regiei, având la acea dată numai două luni de la absolvirea Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, Secţia "Artele Spectacolului de teatru (regie de teatru).
În cadrul concursului organizat la data de 13.08.2007, Diaconu a exercitat calitatea de Preşedinte al Comisiei de examinare pentru ocuparea postului vacant de Regizor artistic, calitate în care i-a acordat soţiei sale calificativul maxim. La data de 15.08.2007, Maria Diana Diaconu, prin Decizia nr. 67, avizată de către Directorul Teatrului "C.I. Nottara",soţul său, a fost promovată în funcţia de Regizor artistic. Beneficiul patrimonial, constând în veniturile salariale, obţinut în perioada 2007 - 2010 de către Maria Diana DIACONU în calitate de Regizor artistic în cadrul Teatrului "C.I. Nottara", a fost în sumă de 83.684 Lei, spun inspectorii de integritate.
Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010, referitoare la înștiințarea persoanelor evaluate Diaconu fiind informat, prin adresa nr. 88655/G/I.I./07.12.2010, despre declanșarea procedurii de evaluare. Prin intermediul adreselor nr. 94811/G/I.I./25.08.2011 şi nr. 101364/G/I.I./14.09.2011, acestuia i-au fost aduse la cunoștință elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.
Având în vedere cele de mai sus, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu privire la posibila săvârşire de către Mircea Diaconu, Director în cadrul Teatrului "C.I. Nottara" şi Senator în Parlamentul României, a infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, prevăzute şi pedepsite de art. 2531 şi art. 248 din Codul Penal al României.
La data de 27 ianuarie 2011, Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate a senatorului, întrucât, începând cu data de 19.12.2008, exercită simultan demnitatea publică de Senator în cadrul Parlamentului României, precum și funcția de conducere de Director-manager în cadrul Teatrului "C.I. Nottara". Curtea de Apel București a respins, la data de 16.09.2011, ca nefondată, plângerea formulată de către Diaconu împotriva Raportului de evaluare a stării de incompatibilitate emis de către Agenția Națională de Integritate.