POLITIC: Alianţa USD nu poate fi înfiinţată. ICCJ a respins contestaţiile la decizia BEC | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

POLITIC: Alianţa USD nu poate fi înfiinţată. ICCJ a respins contestaţiile la decizia BEC

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins contestaţiile PSD şi PC la decizia BEC care a respins înfiinţarea alianţei USD, deşi chiar procurorul prezent la şedinţă a cerut anularea deciziei BEC.

Decizia instanţei supreme este definitivă, astfel că alianţa nu poate fi înfiinţată.

ICCJ a dezbătut miercuri contestaţia făcută de Partidul Conservator (PC) şi Partidul Social Democrat (PSD) împotriva deciziei Biroului Electoral Central (BEC) prin care instituţia a respins recent înfiinţarea alianţei USD, pe motiv că are denumirea coaliţiei USD din 1996.

În şedinţă, atât avocaţii, cât şi procurorul au cerut anularea deciziei BEC şi înfiinţarea alianţei USD.

Potrivit articolului 69 din Legea nr. 33/ 2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, "judecarea de către instanţe a întâmpinărilor, a contestaţiilor sau a oricăror altor cereri privind procesul electoral se face potrivit regulilor stabilite de lege pentru ordonanţa preşedinţială, cu participarea obligatorie a procurorului".

După pledoariile avocaţilor, procurorul prezent la şedinţă a susţinut că actuala lege, respectiv Legea nr. 33/ 2007, permite înfiinţarea alianţei USD şi că motivul avut în vedere de BEC de respingere este unul eronat.

Potrivit procurorului, la luarea deciziei, BEC a avut în vedere o coaliţie politică aşa cum era era definită de legea de la acea vreme şi nicidecum o alianţă aşa cum este prevăzută în Legea nr. 33/2007.

Procurorul a mai spus că "nu se poate face confuzie privind coaliţia USD din 1996 care a fost înfiinţată la acea vreme cu scopul de a participa la alegerile naţionale în vreme ce alianţa USD din 2014 vizează înfiinţarea pentru participarea la alegerile europarlamentare".

Astfel, procurorul a arătat că trebuie admise contestaţiile PSD şi PC şi, pe fond, înfiinţată alianţa USD.

Avocaţii celor două formaţiuni politice contestatoare au susţinut, la rândul lor, că decizia BEC prin care s-a respins înfiinţarea USD are un fundament greşit. Ei au menţionat, printre altele, că alianţa din 1996 a dispărut la fel ca şi partidele ce au format-o, inclusiv prin radierea din registrul partidelor politice.

Astfel, avocaţii au arătat că BEC le-a îngrădit partidelor un drept de folosinţă al numelui alianţei care, odată cu dispariţia vechii coaliţii, "a fost aruncat într-un soi de spaţiu public", astfel că poate fi refolosit în orice moment.

Biroul Electoral Central a respins, luni, înregistrarea pentru alegerile europarlamentare a alianţei electorale USD, formată din PSD, UNPR şi PC.

Vicepreşedintele AEP Marian Muhuleţ, membru în BEC, a declarat pentru MEDIAFAX că motivul pentru care a fost respinsă solicitarea de înregistrare a alianţei electorale Uniunea Social Democrată este legat de faptul că aceeaşi denumire a fost folosită la alegerile din 1996 pentru Parlament.

El a precizat că este vorba despre încălcarea articolului 7 alineatul 1 din Legea 33/2007 privind alegerile europarlamentare.

Potrivit acestui articol, partidele politice, alianţele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale se pot asocia între ele numai la nivel naţional, pe bază de protocol, constituind o alianţă electorală, în scopul participării la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European. Un partid politic, o alianţă politică sau o organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale nu poate face parte decât dintr-o singură alianţă electorală. Alianţa electorală care a participat la alegerile anterioare, indiferent de tipul acestora, sub o denumire o poate păstra numai dacă nu şi-a schimbat componenţa iniţială.

"De asemenea, denumirea respectivă nu poate fi utilizată de o altă alianţă", stabileşte legea.

Reprezentantul PDL în BEC, avocatul Cristian Ene, a declarat pentru MEDIAFAX că reprezentanţii partidelor care s-au exprimat pentru respingerea alianţei electorale USD au fost PDL, PMP şi PNL, fiind înregistrate 10 voturi pentru respingere şi 4 pentru admitere.

Ene a precizat că motivul invocat de reprezentanţii celor trei partide a vizat faptul că la alegerile parlamentare din 1996 a candidat alianţa Uniunea Social Democrată, compusă din PD şi PDSR.

Termenul pentru depunerea protocolului de constituire a unei alianţe electorale este stabilit în 4 martie de HG pentru aprobarea calendarului pentru alegerile europarlamentare din 25 mai.

Uniunea Social Democrată a fost o alianţă electorală pentru alegerile din 1996, formată de PD şi PSDR (Partidul Social-Democrat Român, parte a CDR până în 1992). USD s-a constituit pe 27 septembrie 1995. La alegerile parlamentare din 1996, USD a obţinut 23 de locuri în Parlament.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro