Senatorul PSD Dan Șova a susținut, duminică, într-o conferință de presă la sediul USL, că președintele suspendat Traian Băsescu și-ar dori invalidarea referendumului întrucât s-ar teme de justiţie, readucând în discuţie dosarele "Flota" sau "Casa din Mihăileanu".
"În ciuda afirmațiilor președintelui Traian Băsescu, unul dintre principalele motive pentru care domnia sa își dorește cu ardoare invalidarea acestui referendum și revenirea la Cotroceni este teama de justiție. Am să trec în revistă numai câteva din dosarele penale care îl așteaptă pe domnia sa după 29 iulie și o serie de alte acțiuni cu iz sau conotație penală în legătură cu care, după pierderea imunității constituționale pe care dânsul și-o revendică azi, s-ar putea să îl întrebe procurorii din România", a declarat Dan Șova.
Senatorul PSD a readus în discuţie dosarul "Flota", susţinând că acesta nu este închis, fiind doar blocat de imunitatea prezidențială de care beneficiază Traian Băsescu.
"Domnul Traian Băsescu a produs o pagubă de 300 de milioane de euro bugetului României prin acțiunile sale directe documentate în dosarul "Flota". Din 300 de nave, flota comercială a României a rămas doar cu vaporașele de pe lacul Herăstrău. Traian Băsescu a fost trimis în judecată în acest dosar, dar s-a suspendat după ce acesta a devenit președintele României, după cum vă aduceți aminte. Mai mult, la scurt timp după ce Băsescu a ajuns la Palatul Cotroceni, dosarul a fost retrimis de Înalta Curte de Casație și Justiție către Direcția Națională Anticorupție din cauza unei viciu de procedură, neînsemnat de altfel, mai exact, rechizitoriul nu fusese semnat de către procurorul-șef al Parchetului Național Anticorupție de atunci, domnul Ioan Amărie, ci de către un subaltern al acestuia, de un procoror adjunct al DNA din vremea aceea. Instanța supremă a cerut atunci procurorilor din DNA doar să complinească acest viciu, adică șeful DNA să semneze rechizitoriul și nimic altceva. În loc să facă treaba asta, domnul Daniel Morar, proaspăt numit șef al DNA, împreună cu subalternii domniei sale au cheltuit zeci de mii de euro pe o nouă expertiză, prin care s-a stabilit, că în ciuda dispariției a 300 de nave, totuși nu există niciun prejudiciu. Acest dosar nu este închis, judecarea lui de care domnul Traian Băsescu se teme teribil, fiind blocată doar de imunitatea prezidențială", a explicat Dan Şova.
Totodată, Șova a făcut referire și la apartamentul din strada Ştefan Mihăileanu, pe care, susține social - democratul, președintele suspendat Traian Băsescu l-ar fi trecut în proprietatea sa, în mod ilegal.
"În calitate de primar, domnul Traian Băsescu își dădea singur, în mod ilegal, o casă în mijlocul Bucureștiului, pe care o cumpăra după aceea la preț de nimic, adică 20.000 de dolari, pe un apartament de aproape 400 de metri pătrați și asta, deși, avea o vilă pe care i-o donase fiicei sale cele mari, cu doar o lună înainte. Frauda de la alegeri de atunci a fost evidentă. Toate se întâmplau în 2002 când primarul de atunci Traian Băsescu a primit de la Administrația Fondului Imobiliar din Primăria Capitalei un apartament într-o vilă situate pe strada Mihăileanu, numărul2. Problema este că Băsescu nu a avea dreptul să beneficieze de o repartiție de la stat, repartiție pe care, repet, după aceea a trasformat-o în proprietate cu doar 20.000 de dolari, în condițiile în care mai primise o casă în Constanța, iar în momentul în care i s-a dat apartamentul din vila din Mihăileanu, actualul președinte suspendat, era și chiriaș într-o casă administrată de către RAPPS", a mai relatat senatorul.
Şova a susţinut că, în acest dosar, nu s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva președintelui suspendat Traian Băsescu în urma unei "simple vizite a Elenei Udrea" la Parchetul General.
"O altă neregulă a fost comisă în februarie 2003, când Traian Băsescu a cumpărat casa din Mihăileanu, în baza legii 112, repet, ca să nu uităm, cu 20.000 de dolari, ori actul normative interzice cât se poate de clar cumpărarea unei locuințe de către un chiriaș care are sau a avut și a străinat o altă locuința. Și exact într-o asemenea situație se afla Traian Băsescu. În octombrie 2002, acesta devenise proprietarul unei vile din Otopeni, pe care i-a dat-o fiicei sale, Ioana (Băsescu - n.red ), cu o lună mai târziu. Adică în noiembrie 2002, fix cu trei luni înainte să-și cumpere, printr-o infracțiune evidentă, casa din Mihăileanu. Și pentru ca totul să fie perfect, procurorii de la Parchetul General au hotărât neînceperea urmăririi penale în urma unei simple vizite făcută de Elena Udrea la Parchet", a mai susținut Dan Șova.
Şova a reluat şi povestea terenului din Băneasa cumpărat de Traian Băsescu de la omul de afaceri Costel Căşuneanu şi revândut cumnatei acestuia, tranzacţie pentru care, în opinia senatorului PSD, ar putea fi suspectat de spălare de bani, dar pentru care ar fi primit neînceperea urmării penale, după ce a început campania electorală pentru referendumul de demitere din 29 iulie.
"Traian Băsescu este și suspect de spălare de bani. Nu o spunem noi, o spun documentele. Cauza privește tranzacțiile imobiliare suspecte pe care actualul președinte suspendat le-a făcut cu omul de afaceri Costel Cășuneanu. Astfel, în august 2000, Traian Băsescu a cumpărat un teren în Băneasa de 3700 de metri pătrați, cu 1, 4 miliarde de lei vechi. În aceeași perioadă, Costel Cășuneanu a achiziționat de la același proprietar tot un teren de 3700 de metri pătrați și tot în Băneasa, pentru care a achitat însă 5 miliarde de lei vechi. Peste doi ani, Traian Băsescu a vândut terenul cumnatei domnului Costel Cășuneanu, doamna Gabriela Blaj, primind în schimb, 12 miliarde de lei. În acest fel, președintele suspendat a încercat să justifice la aceea vreme achiziționarea vilei din otopeni, de care am pomenit mai sus, pe care ulterior, i-a donat-o fiicei sale Ioana (Băsescu - n.red). Ceea ce încearcă să susțină, mă rog, a încercat să susțină președintele astăzi suspendat Traian Băsescu este că valoarea terenului de 3700 de metri pătrați, trecând peste faptul că l-a vândul în interorul aceleași familii, a domnului Cășuneanu, i-a crescut valoarea cu 500% în 24 de luni. Cum spunea un cunoscut commentator de presă, de ce să mai facem facultăți, mai bine ne abonăm la vânzările anterioare. Traian Băsescu a primit neînceperea urmării penale în acest dosar, acum, imediat, după ce a început campania pentru referendum", a explicat senatorul social - democrat.
Senatorul PSD a încheiat discursul făcând referire și la Ioana Băsescu, fiica cea mare a președintelui suspendat Traian Băsescu, care a cumpărat un apartament de 800.000 de euro de la omul de afaceri Puiu Popoviciu.
"Să nu uităm modul în care fiica președintelui, adică un membru foarte apropiat al domnului Traian Băsescu, sfidând criza, și-a cumpărat un apartament de 800.000 de euro de la domnul Puiu Popoviciu, cu bani obținuți din vânzări anterioare și cu veniturile de jurist. Puiu Popoviciu este nimeni altul decât cel pentru care Traian Băsescu a intervenit direct la televiziune spunând că este un om de afaceri care a făcut nu știu cât bine României, e adevărat cu terenurile statului. Nici până la acest moment nu știm cât a obținut fiica președintelui pe vila din Corbeanca, vândută înainte de a achiziționa apartamentul respective. Nu știm dacă veniturile Ioanei Băsescu ar fi permis completarea sumei pentru achiziționarea apartamentului", a conchis senatorul social - democrat.