Senatorul PSD Dan Șova a declarat miercuri în exclusivitate pentru NewsIn că face o speculație, anume că existența cvorumului pentru referendum nu va fi un "ordin" al CCR, ci o simplă "sugestie" bazată pe "bunele practice europene" și se pot invoca art.11 din Constituție și Comisia de la Veneția.
Șova a precizat mai întâi că nu împărtășește opinia autosesizării CCR în privința cvorumului, așa cum consideră unii colegi ai săi din USL, și a avansat "cu o certitudine de 90%"o altă variantă, cea a unei "recomandări".
"Curtea nu s-a autosesizat. Ce cred eu, dar rețineți că sunt speculații mele, după 17 ani de avocatură, este următorul lucru: e posibil ca CCR să fi trimis în motivare la bunele practice europene și să spună că cvorumul rămâne la decizia politicului. De ce spun acest lucru? În Constituția României nu există nicio prevedere expresă referitoare la cvorumul de validare a referendumului, astfel că CCR nu are cum să declare neconstituțională o prevedere care nu există în Constituție. Ceea ce pot face, însă, și eu asta cred că va scrie în motivare, este să facă apel la alte practici europene. Deci cvorumul de 50% plus unu nu va fi un ordin al CCR, ci o simplă sugestie", a declarat Șova, chestionat cu privire la motivul pentru care CCR a comunicat că legea referendumului e constituțională dacă se asigură participarea a jumătate plus unu din numărul cetățenilor înscriși pe liste.
Juristul social-democrat a adăugat că CCR poate face trimitere, în susținerea acestui lucru, la articolul 11 din Constituție și la Comisia de la Veneția. "De asemenea, în susținerea recomandării, Curtea mai poate face referire la articolul 11 din Constituție referitor la tratate, care vorbește de tratatele la care face parte România. Mai poate face referire și la recomandările Comisiei de la Veneția, organul consultativ al Consiliului Europei. Deci eu cred că, cu o certitudine de 90%, cvorumul nu este o decizie, ci o sugestie", a precizat Șova.
Articolul 11 din Constituție, la care a făcut Șova referire, spune că "Statul român se obligă să îndeplinească întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile ce-i revin din tratatele la care este parte" și că „Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern".
CCR a comunicat marți că în urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.